OTKRIVAMO

ZIMMER FREI KONAČNO ULAZI U 21. STOLJEĆE Doznajemo što donosi novi zakon o iznajmljivanju: Zapanjujuće je kakve su se sve rupe smjele davati u najam

 
Arhivska fotografija
 Goran Šebelić / CROPIX

Oni su registrirani za turistički najam, ali s prilično labavim uvjetima. Recimo, iza novih gostiju nemaju obvezu mijenjati plahte. Njihovi apartmani ne moraju imati garderobne ormare, noćne svjetiljke, prekrivače ili propisanu veličinu kreveta.

Ako turist dođe s djetetom, nisu mu dužni osigurati dječji krevetić, televizor u boji, radio, pa čak ni rasvjetu na stropu.

Objekt može imati fasadu punu rupa, a pristupna cesta može biti puna lokvi i šljunka.

Nevjerojatno, ali istinito: ovo je samo dio uvjeta koji ne vrijede za domaće iznajmljivače registrirane prema pravilniku iz 1995. godine, a koji danas, posve legalno, mogu dobiti rješenje o kategorizaciji, baviti se iznajmljivanjem i sasvim fino puniti inače skromni kućni budžet.

Ministarstvo turizma sada je odlučilo stati na kraj nejednakim uvjetima za vlasnike soba i apartmana, i to uz pomoć novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji sljedećih dana odlazi na javno savjetovanje.

Bitka za kategorije

Jutarnji list ekskluzivno je dobio uvid u detalje novog zakona koji se tiču regulacije djelatnosti turističkog najma, odnosno konačnog izjednačavanja vlasnika soba i apartmana koji su dosad, ovisno o tome kad su i prema kojem pravilniku registrirali svoju djelatnost, mogli imati smještaj identične kategorije, ali s posve drukčijim uvjetima. To se u javnosti često tumačilo kao nelojalna konkurencija tvrtkama u turizmu te malim i velikim hotelijerima, posebno kad su se u obzir još uzela i neujednačena financijska opterećenja koja za privatne iznajmljivače paušalce iznose samo 300 kuna godišnje po ležaju na ime poreza te još 300 kuna godišnje po ležaju na ime boravišne pristojbe.

Novi Zakon, naravno, ne bavi se tim financijskim opterećenjima, nego će vlasnicima zimmer freia koji su rješenje o iznajmljivanju dobili prije 1. rujna 2007. godine propisati da Ministarstvu turizma, žele li zadržati kategoriju, moraju podnijeti zahtjev za usklađivanje uvjeta s pravilnikom iz 2016. godine, i to u roku koji će ovisiti o datumu njihove prve registracije.

Oni koji su dozvole za turističku djelatnost dobili do 31. prosinca 2000. godine zahtjev za usklađivanje morat će podnijeti u roku od dvije godine od stupanja na snagu novog zakona, oni registrirani u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004. godine morat će se uskladiti u roku od tri godine od donošenja Zakona, a za sve ostale vrijedit će rok od četiri godine.

Ministarstvo turizma predvidjelo je rješenje i za sve one koji se neće htjeti ili neće moći uskladiti.

Naime, kako postoji objektivna mogućnost da neki vlasnici soba i apartmana zbog prostornih mogućnosti neće moći podići standarde smještaja (primjerice, neće moći osigurati da svaka soba ima vlastiti sanitarni čvor), Ministarstvo će im dopustiti da se nastave baviti pružanjem ugostiteljskih usluga, ali neće više moći imati službenu kategoriju - čitaj zvjezdicu - što će turistima biti znak da u takvom apartmanu mogu očekivati nižu razinu usluge.

Za sve one koji se ipak odluče na podizanje standarda Ministarstvo će pripremiti mogućnost podizanja kredita HBOR-a za adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata, sve uz povoljnu kamatnu stopu od 2 posto, rok otplate od 10 godina te poček od godine dana - što bi vlasnicima zimmer freia, vjeruju u Ministarstvu, trebalo pružiti povoljne uvjete za usklađivanje smještaja, a onda i unapređenje turističke ponude. Povoljni krediti HBOR-a, međutim, trebali bi biti dostupni i onim iznajmljivačima koji nemaju problem s usklađivanjem, ali svejedno žele poboljšati svoju ponudu pa turistima, primjerice, ponuditi mogućnost cikloturizma, tematskih parkova i sličnog.

'Robinzonski OPG'

Novim zakonom privatnim će se iznajmljivačima onemogućiti i pružanje usluge polupansiona i pansiona, nego će moći nuditi isključivo doručak, a planirano je i uređenje za novu vrstu objekta na domaćinstvu i OPG-u - objekt za robinzonski smještaj, kao i propisivanje posebnih standarda za objekte u domaćinstvu te one na OPG-ovima. Fizičke osobe u sektoru turizma vjerojatno će pozdraviti odredbu Zakona prema kojoj se predviđa ublažavanje postupanja turističkih inspektora prema počiniteljima prekršaja tako što će se propisati mogućnost otklanjanja nepravilnosti prije izricanja konkretne kazne.

“Očekujemo da će posljedice donošenja zakona biti podizanje kvalitete usluga, ravnopravan položaj iznajmljivača, veća zaštita potrošača, produljenje sezone i veći prihodi iznajmljivačima”, poručuju iz Ministarstva turizma.

Što dosad nisu, a odsad će morati imati svi iznajmljivači:

- propisana veličina kreveta

- noćni ormarić i svjetiljka

- prekrivač i promjena plahti nakon odlaska gostiju

- ormar s vješalicama

- rasvjeta na stropu

- jedna električna utičnica

- TV u boji

- pločice na zidovima u kupaonici

- sapun

- kuka za ručnike

- funkcionalni uređaji

- fasada bez rupa

- četka za WC

- umivaonik

- WC papir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58