STRANKA U KRIZI

ŽIVI ZID PRED NOVIM PROBLEMIMA: I MOGUĆA ZAMJENA ZA BUNJCA U SABORU VEĆ NAPUSTILA STRANKU 'Zvala me Palfi zimus, ali ja sam otišla zbog samovolje'

Branimir Bunjac
 Goran Mehkek / CROPIX

Živi zid je nakon stranačkog obračuna koji ne jenjava spao na samo jednog zastupnika. Potpredsjednica Vladimira Palfi, poručuju iz Živog zida, aktivirat će saborski mandat, ali samo zato da bi ga predala nekom trećem jer će “u Sabor ići netko treći s liste”. To znači da Palfi u Saboru ne kani sjediti; mandat se može zamrznuti samo jednom, a to je pravo već iskoristila. Tko je netko treći s liste, još nije otkriveno.

Na listi Treće izborne jedinice poslije Palfi i Branimira Bunjca je Suzana Kušek-Đanić, supruga bivšeg tajnika Ivana Đanića, a oboje su odavno napustili Živi zid. Suzana Kušek-Đanić kaže da ne bi prihvatila mandat jer je izašla iz priče sa Živim zidom, koji ju je, kaže, “odbacio od aktivizma i članstva”. Kontaktirala ju je Vladimira Palfi zimus, na dan kad je Bunjac bio prvi put dao ostavku...

S vodstvom stranke razdružili su se neposredno nakon parlamentarnih izbora i odlaska Hrvoja Runtića, i to iz sličnih razloga: razočaranja zbog samovolje. Na toj listi nalaze se javnosti, ali i bivšim članovima Živog zida koje smo zvali, sasvim anonimne osobe. Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi ne mogu biti mirni. I jučer im je Bunjac odaslao uvijenu prijetnju: uskoro će, kaže, “napisati knjigu o Živom zidu i otkriti što se sve događalo u stranci”.

Ivan Pernar, suosnivač Živog zida, ne vraća se, kako je prethodni dan izjavio novinarima, u stranku Abeceda demokracije, nego osniva novu koju će nazvati po sebi “Stranka Ivana Pernara” i najavljuje odlazak na predsjedničke i parlamentarne izbore.

Branimir Bunjac jučer je obznanio konačnu odluku: napušta stranku, a najkasnije u roku od osam dana, koliko je potrebno da se provede aktiviranje mandata, i Sabor.

Nije isključio mogućnost da političko djelovanje nastavi u novoj stranci Ivana Pernara, ali “tek treba vidjeti na kojim temeljima i s kojim ljudima”.

Pernar, koji se pohvalio da je u nekoliko sati dobio 2700 sljedbenika, ali i poziv Kreše Beljaka da dođe u njihov Klub zastupnika, no “nije siguran da će im se pridružiti”, ne osjeća se iznevjerenim što ne zna može li računati na Bunjca. “Ne smatram da bi Bunjac morao biti pod mojom kapom. Bitno je da idemo zajedno na parlamentarne izbore”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:03