ZLOSTAVLJANJE

ŽIVOT U IZOLACIJI SA ZLOSTAVLJAČEM Mučna priča iz Hrvatske: 'Noći je morala provoditi sjedeći na stolcu u kuhinji. Ako se digne, on je pretuče...'

 
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Policija u Hrvatskoj u utorak je reagirala u 28 slučajeva obiteljskog nasilja, u situacijama kada je žrtva zvala policiju upomoć kako bi se zaštitila od nasilnika u vlastitom domu. Statistika je to koja upozorava da boravak u stanu dvije osobe, osobito ako je i ranije bilo nasilja, izaziva nove sukobe.

Prvi tjedan karantene u Francuskoj donio je porast obiteljskog nasilja. Prijavljeno je 36 posto više slučajeva i zbog toga je Francuska donijela odluku da će plaćati hotelske troškove žrtvama nasilja i otvoriti privremena savjetovališta u trgovinama kako bi žene mogle svratiti u njih tijekom kupovine. Izvještaji iz Kine pokazuju da je tijekom izolacije broj slučajeva obiteljskog nasilja porastao tri puta.

Opasnost i strah

Činjenica da su žrtva i nasilnik, obiteljski zlostavljač, zatvoreni u istom prostoru situaciju čini nepodnošljivom. Jednostavno, žrtva je osuđena na svog nasilnika, a dodatni stres i izolacija pogoršavaju situaciju, to izaziva novu razinu opasnosti i straha.

Istodobno s francuskom odlukom o pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, u Hrvatskoj je jedna žena morala provoditi noći sjedeći na stolcu u kuhinji. Na to ju je batinama i prijetnjama prisilio njen partner. Ako se digne sa stolice, on je pretuče. Nije mogla nikoga nazvati jer joj je oduzeo mobitel. Nije mogla ni pobjeći jer joj je oduzeo i novac. Tek zahvaljujući prijateljici koja je prepoznala i angažirala udruge koje se bave slučajevima obiteljskog nasilja uspjela se izvući iz zajedničkog doma.

- Što ženi u toj situaciji u doba ovakvih mjera kretanja zbog koronavirusa znači prijaviti zlostavljača - retorički se pita Maja Mamula, psihologinja iz Ženske kuće koja radi sa žrtvama obiteljskog nasilja. - Što ako policija ne poduzme odgovarajuće mjere da zaštiti takvu žrtvu i uputi je centru za socijalni rad? Kako će se ta žena vratiti u isti stan - nabraja pitanja koja pokazuju koliko je problematična situacija i bez problema zaraze koronavirusom.

Režu se sredstva

- Nitko tko razumno razmišlja ne može preuzeti rizik i novu osobu smjestiti u sigurnu kuću u kojoj, primjerice, već boravi deset žena sa sedmero djece. Taj rizik nitko ne može preuzeti - kaže Mamula podsjećajući na statistike prema kojima se obiteljsko nasilje najčešće događa tijekom vikenda, a ovo sada je mnogim nasilnicima kao produljeni vikend.

Daniel Antunović, profesor psihologije i provoditelj psihosocijalnog tretmana riječke udruge Uzor, pdosjeća da je i inače deset posto stanovništva psihički nestabilno, a mjere zadržavanja u kućama i smanjenih socijalnih kontakata samo pogoršavaju situaciju. - Ako se dvije osobe ne podnose, a nemaju priliku otići na posao, nego su stalno zajedno i pritom si i inače idu na živce, to znači da su u situaciji stalnog latentnog sukoba - kaže.

- Ovo je vrlo rizična situacija, posebno tamo gdje je nasilje već zabilježeno - kaže Sandra Benčić, magistrica prava, nekadašnja aktivistica Centra za mirovne studije, sada članica platforme Možemo. - Podataka za Hrvatsku o razdoblju kad su uvedene mjere ograničenog kretanja još nema, ali statistike drugih zemalja kažu da je obiteljsko nasilje u porastu i do 40 posto.

Naš je osnovni problem trenutno pitanje kapaciteta koji stoji na raspolaganju žrtvama obiteljskog nasilja, policije, centara socijalne skrbi, zdrastvenog sustava, ali i drugih službi - kaže Benčić i dodaje da se sada, kada bi trebalo angažirati dodatne kapacitete, režu sredstva namijenjena udrugama, pa tako i udrugama koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja.

- Velika je opasnost da će kapaciteti skloništa pasti, a uz to se nameće pitanje skrbi za djelatnice i žene u skloništima - kaže i ističe kako je upitno imaju li sve potrebno da poduzmu mjere kako bi se smanjili rizici od virusa.

Pravo stanje

Situaciju u Zagrebu dodatno je pogoršao potres. - Mislim da uopće nismo svjesni potkapacitiranosti zdravstvenog sustava jer smo pod dojmom dobrog komuniciranja Stožera, i to dobro komuniciranje nam možda zamagljuje pogled na pravo stanje u sustavu - smatra Benčić.

Pritom navodi da žene žrtve obiteljskog nasilja zbog situacije s koronavirusom sada ne mogu ni pobjeći od kuće kako bi se sklonile kod neke bliske osobe, prijateljice ili rodbine jer ih u ovom trenutku nitko neće primiti, niti žrtve to traže. - Sada su prisiljene trpjeti i nadati se da će to nasilje prestati u nekom trenutku - kaže Mamula opisujući situacije u kojima su žene prepuštene same sebi, točnije zlostavljaču, a najčešće je riječ o muškarcu. Užasavajuća je činjenica da društvo ne može pomoći kako bi spriječilo nasilje.

- Sve su ranjive skupine u dvostruko težem položaju u ovom trenutku jer ništa ne funkcionira osim za borbu u prevenciji i obuzdavanju koronavirusa - kaže Benčić.

Bez odgađanja nazvati policiju i tražiti zaštitu, skloništa još rade

Bez obzira na situaciju u kojoj se svi nalazimo, ako dođe do nasilja i žrtvi je potrebna pomoć, treba učiniti isto što i do sada. - Policija radi svoj posao - podsjeća psiholog Daniel Antunović, psiholog iz riječke udruge Uzor. - Treba se ponašati kao i do sada, a to znači zvati policiju i tražiti zaštitu. Skloništa još rade, Ministarstvo je nedavno provjeravalo situaciju u skloništima i ako postoji potreba, žrtve će biti sklonjene od nasilja - napominje Antunović.

Ne postoji pravilo kako riječima smiriti nasilnika u obitelji, dodaje Antunović i objašnjava da su mnoge žrtve stalnog nasilja prisiljene same pnaći način kako smiriti nasilnika s kojim žive u istom stanu. - Iako sudovi u Hrvatskoj po tim pitanjima rade neoprostivo sporo, oni ipak rade i treba se ponašati kao da sustav funkcionira. U svakom slučaju, bez odgađanja treba zvati policiju i tražiti zaštitu ako dođe do incidentne situacije i nasilja u obitelji - ističe Antunović kako bi žrtve i u ovim situacijama bile svjesne da mogu tražiti i dobiti zaštitu.

Ravnateljstvo policije: 'Policija žurno postupa na dojave o nasilju nad djecom i u obitelji'

Ravnateljstvo policije u četvrtak je izvijestilo da i u doba koronavirusa žurno postupa kada je u pitanju zlostavljanje djece ili nasilje u obitelji, a roditelje je pozvalo da kontroliraju internetski sadržaj kojem pristupaju djeca.

Mjere koje se poduzimaju za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom utječu na promjene životnih navika što podrazumijeva i ostanak članova obitelji u domovima i izostanak drugih uobičajenih socijalnih kontakta, navode u priopćenju.

No, i u "ovim izvanrednim okolnostima policija povodom dojava ili saznanja o izloženosti djece fizičkom nasilju, seksualnom zlostavljanju ili drugom ugrožavajućem ponašanju kao i dojava o trenutnoj izloženosti nasilju u obitelji postupa žurno, u cilju poduzimanja mjera sprečavanja daljnjeg zlostavljanja i zaštite žrtava".

Podsjećaju da digitalni svijet djeci nudi neograničene mogućnosti za učenje i povezivanje, no djeca su u nekontroliranom digitalnom okružju izložena i štetnim sadržaju poput izlaganja njihovoj dobi neprimjerenim seksualiziranim prizorima, prizorima ekstremnog nasilja, promicanju rizičnih ponašanja, a u nekim slučajevima mogu biti izložena seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju.

Stoga policija poziva roditelje da kontroliraju internetski sadržaj kojem dijete pristupa, kao i da razgovaraju sa svojom djecom o izazovima korištenja društvenih mreža i drugih informacijsko komunikacijskih tehnologa "kako bi ih osnažili u samozaštitom ponašanju".

"Potičemo građane da svoja saznanja o zlostavljanju djece i nasilju u obitelji osim pozivima prema broju 192 prijavljuju i putem informacijsko komunikacijskih kanala, prije svega on-line aplikacije Red Button", objavilo je Ravnateljstvo policije na svojoj internetskoj stranici.

Za više informacija i savjeta upućuju na poveznice Zlostavljanje putem interneta i Sigurnost djece - savjeti.

"Budimo odgovorni, ostanimo doma, ali pomozimo da dom svima postane sigurno mjesto!", poručuje policija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:36