USTOLIČENJE NIKODIMA KOSOVIĆA

ŽIVOTNA PRIČA NOVOG ČELNIKA EPARHIJE DALMATINSKE Najmlađi episkop Srpske pravoslavne crkve Zadranin je koji voli knjige, rad s mladima i Facebook

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Eparhija dalmatinska dobila je novog episkopa, 36-godišnjeg Nikodima Kosovića, koji će na tom mjestu naslijediti Fotija.

Riječ je o najmlađem episkopu Srpske pravoslavne crkve, rođenom Zadraninu, ali ujedno pravniku kanoničaru, članu Komisije za reviziju Ustava Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo postavljanje na mjesto čelnog čovjeka Dalmatinske eparhije vrlo vjerojatno će izazvati dvojaku reakciju.

Među nekim poznavateljima Srpske pravoslavne crkve njegovo imenovanje ide u smjeru promjena koje su u tom djelu zadesile i Katoličku crkvu.

Naime, na čelu Šibenske biskupije je biskup Tomislav Rogić kojeg je javnost dočekala otvorenih ruku, prvenstveno zbog njegovih miroljubivih stavova i radu s mladima. Na tom mjestu biskup Rogić naslijedio je biskupa Antu Ivasa, koji je pripadao desnoj struji Katoličke crkve.

Duhovni otac

Do imenovanja mladog episkopa Nikodima Dalmatinsku eparhiju vodio je Fotije, pripadnik starije, ekstremnije struje Srpske pravoslavne crkve.

Fotije je cijelo vrijeme bio uz Nikodima, bio je praktički njegov duhovni otac i upravo je on imao ključnu ulogu u Nikodimovu napredovanju.

Naime, novog episkopa predlaže Sabor SPC-a, patrijarh Irinej, a to može učiniti i neki od episkopa. Fotije je predložio Nikodima, a njegov prijedlog je i prihvaćen u svibnju na Saboru SPC-a.

- On je obrazovan čovjek, osoba koja voli knjigu. On je Zadranin, postao je episkopom u svom kraju i to je poruka koja se šalje njegovim imenovanjem - kratak je bio episkop slavonski Jovan.

Za Nikodima kažu da se radi o vrlo mladom čovjeku i budućnosti Srpske pravoslavne crkve, vrlo otvorenom mladima.

S druge strane, vrlo je vjerojatno da će biti metom napada hrvatskih nacionalista.

Nikodim je vrlo aktivan na društvenim mrežama, otvoren u komunikaciji, a prije godinu dana sudjelovao je i na Fališ, šibenskom festivalu alternative i ljevice, gdje je sudjelovao na javnoj tribini “Crkva i antifašizam”.

Suživot i pomirenje

Tada je, naime, Katoličku crkvu prozvao zbog toga što “nikada nije osudila stradanja drugih naroda u Drugom svjetskom ratu” te zaključio da će sve dok se to ne dogodi “teško doći do pravog suživota i dijaloga između srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda”.

U svojoj zahvali nakon ustoličenja episkop Nikodim je pak naglasio da će se truditi s “predstavnicima Rimokatoličke crkve na ovim prostorima održavati dobre odnose i kontakte”.

- Trudit ću se da doprinesem suživotu i pomirenju na ovim prostorima. Moji preci su stoljećima ovdje živjeli, boreći se i sukobljavajući kako s kamenitom zemljom tako i drugim nevoljama, ali uvijek prevladavajući sve i nalazeći način da ostanu i opstanu ovdje. U Gospodu smo svi jedan čovjek i tu nema ni Srba ni Hrvata - rekao je u svojoj zahvali.

Novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim rođen je u Zadru u travnju 1981. U osnovnu školu krenuo je u Zadru, nastavio ju je u Benkovcu, a 1991. nakon početka Domovinskog rata zajedno s roditeljima i sestrom otišao je u Srbiju. Školu završava u Jagodini, a on i sestra u tom razdoblju ostaju bez roditelja. Zajedno sa sestrom, prema njegovoj biografiji, odrastao je uz svog strica Nenada Kosovića, benkovačkog profesora i prevoditelja s ruskog jezika.

Nenad Kosović autor je knjige “Naš trenutak istine, Benkovac 1993” u kojoj je, među ostalim, pisali su kritičari, osudio miniranje katoličke crkve u Benkovcu, pisao o zločinima nad Hrvatima u krajinskim zatvorima, optuživao Milana Babića, ali i davao podršku Miloševiću i Martiću.

Kanonsko pravo

Osim uz strica, mladi Nikodim i njegova sestra živjeli su i kod jedne obitelji u Novom Sadu, kojoj je novi dalmatinski episkop nakon ustoličenja posebno zahvalio.

U Srpsku pravoslavnu bogolsoviju Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima ušao je kao 14-godišnjak, a završaio ju je 2000. godine.

Upravo tada je Fotije imenovan episkopom u Dalmaciji, a zajedno s njim u Šibenik putuje i Nikodim. Monah postaje na Bijelu nedjelju, u travnju 2001., u manastiru na Krki.

Zatim odlazi u Grčku, gdje je 2009. godine diplomirao na Bogoslovnom fakultetu Aristotelova sveučilišta u Solunu, da bi ga put dalje odveo u Rim.

Tamo je na postdiplomskom studiju na Pontifikalnom istočnom institutu 2012. godine obranio magistarsku tezu iz kanonskog prava s temom “Zalog vjere u pravoslavnoj teologiji i rimokatoličkoj teologiji”. Od 2012. je doktorand na Fakultetu za kanonsko pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Iste godine Fotije ga je postavio na dužnost upravitelja manastira Krka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:15