MARTINA DALIĆ

ŽIVOTNA PRIČA ŽENE KOJA ĆE VODITI HRVATSKO GOSPODARSTVO Čvrsta i oštra bankarica te vrsna pregovaračica koja se prva javno suprotstavila Karamarku

 Goran Mehkek / CROPIX

Cijenjena kao vrhunska stručnjakinja i poslovično nepristupačna medijima, Martina Dalić započinje svoj ministarski mandat u novoj hrvatskoj Vladi na za nju potpuno novoj funkciji, kao ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade za ekonomiju.

M. Dalić dosad je bila poznata primarno u krugovima financijaša, po svojoj naglašenoj tržišnoj orijentiranosti, ali i kao oštra pregovaračica s međunarodnim institucijama. Ispregovarala je jedan od najtežih hrvatskih krugova pregovora s MMF-om, u vrijeme kada je Fond još bio aktivan u Hrvatskoj. Bila je, uz Borisa Vujčića, zamjenica Vladimiru Drobnjaku, glavnom pregovaraču u hrvatskim pretpristupnim pregovorima s EU. Bila je bankarica, predsjednica Uprave male privatne Partner banke, a prošlu je godinu provela kao savjetnica u MMF-u.

U Ministarstvo financija prvi je put stigla 1995. na poziv ministra Bože Prke kao voditeljica Ureda za makroekonomske analize, a onda i pomoćnica ministra. Nakon završetka mandata Vlade Zlatka Mateše pridružila se Prki u Privrednoj banci kao PBZ-ova glavna ekonomska analitičarka. U Ministarstvo financija vratila se s dolaskom Ive Sanadera na mjesto državne tajnice.

Prvi je put u aktivnu politiku ipak ušla tek kao ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor. Vlada je trajala prekratko da bi mogla dobiti ocjenu, ali dovoljno dugo da struka zaključi da se Dalić “odrekla znanosti kako bi se bavila politikom”. Tu zamjerku bivših kolega nerijetko se može čuti i danas, iako su joj u međuvremenu priznali za hrvatske političke prilike netipičnu ustrajnost u zastupanju ideja koje smatra ispravnima.

Činjenica da je kao ministrica u kratkom vremenu najviše povećala inozemno zaduženje Hrvatske, izdvoji li se iz konteksta, ne zvuči dobro. Oni koji znaju o čemu je riječ u tom su koraku prepoznali veliko čišćenje neplaćenih računa, naslijeđenih iz vremena drugog mandata Sanaderove Vlade, potez sličan onom koji je u vrijeme Vlade Ivice Račana napravio ministarski tandem Crkvenac - Kuštrak, kada su u jednom dahu, također na dug koji je tada značajno povećao inozemnu zaduženost Hrvatske, vraćeni zaostali unutarnji državni dugovi.

Iz njenog ministarskog razdoblja pamti se i slučaj kada su je prozvali zbog mogućeg sukoba interesa, zbog članstva njenog supruga Nike Dalića u Upravi Ine, u razdoblju loših odnosa između Ine i hrvatske države. Jedini njen korak prema Ini bio je, međutim, povlačenje značajnog djela Inine dividende u državni proračun.

Kao osoba čvrstih načela često je ulazila u otvorene sukobe s ekonomskim tradicionalistima. HDZ je napustila nakon razlaza s Tomislavom Karamarkom, ali prvenstveno zbog toga što njeni reformski prijedlozi nisu prolazili u sabornici. Štoviše, kompleksan prijedlog reforme državne uprave nije ni stigao na raspravu. Zaustavljen je oštrim pritiskom na Predsjedništvo stranke i Sabora, pošto su šefovi državnih službi i jedinica lokalne uprave shvatili da bi se njihov rad ubuduće mogao vrednovati po učinku.

--------------------------------

TKO JE

- doktorica ekonomskih znanosti

- bivša ministrica financija i saborska zastupnica, članica pregovaračkih timova s MMF-om i Europskom unijom, viša predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta

- majka dvoje djece

ZAŠTO JE IZABRANA

U financijskim i ekonomskim krugovima slovi za jednu od najboljih domaćih stručnjakinja. Njen prijedlog kompleksne reforme državne uprave već je pokazao da je spremna za odmak iz uskog područja financija. Odlična pregovaračica, uz premijera najosposobljenija za međunarodne razgovore na najvišoj razini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:10