NOVI ČLAN KAZALIŠNOG VIJEĆA HNK

ZLATKO HASANBEGOVIĆ ZA JUTARNJI 'Potpuno je besmisleno pitanje zašto je bivši ministar izabran za člana Kazališnog vijeća. Ne planiram se osvećivati'

 
Zlatko Hasanbegović
 Damir Krajač / CROPIX

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u kratkom je telefonskom razgovoru odgovorio na pitanja vezana uz njegov izbor u Kazališno vijeće zagrebačkog HNK.

Zašto vam je toliko stalo da budete član Kazališnog vijeća HNK?

- Potpuno je besmisleno pitanje zašto je bivši ministar kulture izabran za člana Kazališnog vijeća HNK. Među ostalim, deset mjeseci sam posredno upravljao HNK. To je bio predmet mog interesa kao ministra kulture, što je i logično.

Imate li kao član Kazališnog vijeća kakve ideje oko HNK?

- Jasno je bilo da sam kao ministar iznosio određene koncepcije, radio sam i na konzultacijama o novom kazališnom zakonu. Ne bih ništa prejudicirao, ja sam izabran u Kazališno vijeće kao predstavnik Grada Zagreba koji po zakonu ima jasno definiranu ulogu jer financira HNK s 49 posto sredstava.

Posljednjih je godina HNK postao jako popularan među publikom.

- To je jedna od ocjena rada intendantice Dubravke Vrgoč koji je bio predmet različitih interpretacija. Tu očigledno postoji razlika u pogledu između današnje ministrice kulture i mene.

No, neosporna je činjenica da je intendantica Vrgoč uspjela privući publiku u HNK.

- To neosporne činjenice su neka vrsta marketinga intendantice Vrgoč koji je ona iznosila u javnost. O tome što su stvarne činjenice i o rezultatima njezina rada će, među ostalima, raspravljati Kazališno vijeće. Prepustimo te tzv. neosporne činjenice uvidu u stvarne rezultate.

Dakle, vi ne smatrate da je intendantica Vrgoč uspjela privući publiku u HNK?

- Ako mislite na redove za ‘Orešara’, to sigurno nije mjerilo nečije uspješnosti i gledanosti, nego stanovitih organizacijskih sposobnosti.

No, neke su predstave bile iznimno uspješne.

- Naravno, to nije sporno.

Koja je vama najdraža predstava u HNK?

- Nije bitno koja je meni najdraža predstava, nije ovo razgovor za Gloriju. Tu su bitne dvije sastavnice: umjetnička i poslovna. Kazališno je vijeće u prvom redu usredotočeno na poslovanje HNK i o tome ćemo raspravljati. Također ćemo raspravljati i na tragu upravnog nadzora, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture u mom mandatu, te rezultatima tog nadzora.

U medijima se spekulira da je glavni motiv vašeg ulaska u Kazališno vijeće vaš obračun s Ivicom Buljanom, ravnateljem Drame HNK.

- Ne, ja se ni s kim ne obračunavam osobno. Ja sam samo istaknuo da je neprimjereno da ravnatelj Drame središnje državne kazališne ustanove sudjeluje na stanovitim prosvjedima na kojima su se isticali ikonografija Sovjetskog Saveza i ostali komunistički simboli. Nema nikakvog osvetništva, a bespredmetno je pitati što bivši ministar kulture radi u Kazališnom vijeću HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:35