PODMETNUO POŽAR

ZNANSTVENI KRUGOVI U ŠOKU Poznati doktor znanosti pod lupom istražitelja zbog požara o kojem je brujio cijeli Split, glavni dokaz je videosnimka

Doktor znanosti Antonio D. (47) inače je bivši djelatnik Instituta u Splitu, a navodno je nakon prestanka radnog odnosa upućivao prijetnje kolegama
 Nikola Vilić / CROPIX

Doktor znanosti Antonio D. (47), inače bivši djelatnik Instituta Ivo Pilar, završio je pod lupom splitskog tužiteljstva koje ga sumnjiči da je lanjskog kolovoza podmetnuo požar u kući Šegvić na splitskom Peristilu, točnije u prostorijama Instituta.

Tužiteljstvo ga tereti za dovođenje u opasnost života i imovine, narušavanje nepovredivosti poslovnog prostora i oštećenje tuđe stvari te za njega traže 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Znanstvenik negira krivnju tvrdeći između ostaloga da je u vrijeme izbijanja vatrene stihije 3. kolovoza od 12 do 17 sati bio kod svoje ujne Jaroslave.

Negira krivnju

- U vrijeme požara bio sam na drugom mjestu, kod svoje ujne Jaroslave u selu Gutići. U to sam siguran jer se taj posjet dogodio dan prije praznika kada se slavi oslobodilačka akcija Oluja. Sjećam se da je posjet teti bio baš toga dana, u subotu.

Također, ne sjećam se da sam ljetos prolazio kraj mjesta gdje su počinjena kaznena djela na Peristilu jer tamo izbjegavam prolaziti. Inače, u ono vrijeme sam imao bradu pa nema potrebe da pregledavamo snimke s videonadzora na mjestu događaja - pravdao se pred tužiteljima znanstvenik Antonio ponavljajući kako “jednostavno nema motiva izazvati požar na Institutu”.

Ne bi li se provjerili njegovi navodi i alibi ispitana je i njegova ujna, no ona je iskoristila svoje zakonsko pravo da ne svjedoči.

Međutim, iz snimke kamere koja snima javni prostor, odnosno ulicu gdje se ulazi u zgradu u kojoj se nalazi i Institut, vidljivo je da u 13.48 sati, netom prije izbijanja požara, u zgradu ulazi muška osoba s bradom koja svojim izgledom, uvjereno je tužiteljstvo, odgovara fizičkom izgledu Antonija D.

Snimke

Voditelj splitskog područnog centra Instituta društvenih znanosti Saša M. također je na snimci videonadzora Grada Splita prepoznao upravo Antonija kako ulazi u zgradu netom prije požara. - Antonio je bivši djelatnik Instituta, a nakon prestanka radnog odnosa upućivao je prijetnje bivšim kolegama.

Nazivao ih je kosovcima, udbašima itd. Što se tiče zgrade, u prizemlju su prostorije OTP banke, a na njenom vrhu su nastavne prostorije Sveučilišta u Splitu, dok se između njih na dva kata nalazi Institut Ivo Pilar. I sama građevina, poznata pod nazivom Šegvić, s obzirom na svoj položaj i veličinu vrijedi nekoliko milijuna eura.

Nakon gašenja požara došao sam do svog ureda. Nagorjeli su stolac, stol, žaluzine, zavjese, kabel, tipkovnica i računalo te veći broj knjiga i časopisa. U uredu kolegice Inge K. otišli su računalo, pisač, stol, stolci, stručna literatura - ispričao je Saša M. procijenivši štetu na 135 tisuća kuna.

Razbio staklo

Prema optužnici, Antonio D. je oko 14 sati došetao do Poljane kraljice Jelene i ušao kroz nezaključana vrata u prizemlje zgrade, gdje se nalazi OTP banka. Popeo se na drugi kat, na kojem je razbio armirano staklo na drvenim ulaznim vratima Instituta. Potom je kroz nastali otvor ušao u prostorije Instituta, gdje je u jednom uredu u zapadnom dijelu zgrade na radnom stolu i tipkovnici računala stavio nekoliko knjiga i zapalio ih. Zatim je otišao do drugog ureda, u kojem je na sjedalicu radnog stola stavio knjige koje je također zapalio.

Plamen se u obje prostorije počeo nekontrolirano širiti pa je vatra lako zahvatila inventar. Institut je oštećen za 65.680 kuna, dok je uništena privatna imovina, odnosno stručna literatura djelatnice Inge T. K., nagrađivane znanstvene savjetnice, procijenjena na 69.681 kunu. Zahvaljujući pravovaljanoj reakciji splitskih vatrogasaca, vatrena stihija je stavljena pod kontrolu nakon sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:21