INDEKS POPULARNOSTI

ZNATE LI KOJA JE ZEMLJA NAJVIŠE OPTEREĆENA TURISTIMA Ima ih najviše, 14 turista po glavi stanovnika, a nije ni Grčka, ni Španjolska, ni Francuska

 
 Niksa Duper / CROPIX

Iako se Španjolska, Grčka, Francuska i Tajland smatraju najpopularnijim destinacijama za ljetni odmor, pomalo iznenađuje istraživanje koje Hrvatsku svrstava na prvo mjesto u svijetu sa najviše turista po glavi stanovnika.

Prelijepi, ali preskupi Island koji bilježi nevjerojatan turistički boom zadnjih godina, gdje po glavi stanovnika dolazi šest turista, na drugom je mjestu, iza Hrvatske, koja ima 14 turista po glavi stanovnika, najviše na svijetu.

Hrvatska je tako ponijela titulu preopterećenosti turizmom, prema indexu australske tvrtke za putovanja Intrepid.

Kako pišu australski i britanski mediji, malena istočnoeuropska država 2016. godine primila je 57,5 milijuna turista, a njezina je populacija samo 4,17 milijuna ljudi. To znači da međunarodni posjetitelji čine 1380 posto hrvatske populacije, odnosno, gotovo 14 turista na svakog stanovnika.

Britanski mediji ističu kako ovaj podatak teško da će ikoga iznenaditi zbog prelijepe jadranske obale i prirodnih ljepota, a zadnjih je godina omiljeno hodočašće okorjelim fanovima Igre prijestolja.

Na Islandu živi 334,250 stanovnika, a 2016. privukli su 1,8 milijuna turista.

Treća je na ljestvici Mađarska po stupnju opterećenja turistima. Godine 2016. posjetilo ju je 52 milijuna turista, koji su činili 538,71 posto populacije, odnosno pet posjetitelja po stanovniku.

Dubrovnik, 250813. 
Iz Lucke uprave Dubrovnik najavili su za danas dolazak sest cruisera koji imaju kapacitet od ukupno 16 439 putnika i s ukupno oko 6 500 clanova posade. Zbog prognoze meteorologa o mogucim iznenadnim jakim udarima vjetra svi brodovi su preusmjereni ka luci Gruz i na sidriste kod Dakse.
Na fotografiji: Putnicki brodovi usidreni u luci Gruz.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / CROPIX

U prvih deset zemalja su Francuska, Danska, Češka, Singapur i Španjolska. Velika popularnost među lokalnim stanovnicima nije uvijek poželjna, pa je tako Italija nedavno poduzela korake kako bi lokalnom stanovništvu pomogla da se bolje nose s najezdom turista.

U popularnoj Veneciji na najatraktivnijim lokacijima stvorili su ograđene rute samo za turiste, kako bi se smanjio pritisak na osjetljivu infrastrukturu te poboljšala kvaliteta života mještana.

Na drugom kraju ljestvice, po nepopularnosti među turistima, je Papua Nova Gvineja gdje turisti čine tek 2,45 posto populacije. Pacifička otočna država primi tek 198.000 turista godišnje, a u njoj živi 8 milijuna stanovnika.

Intrepid je istraživanje proveo u okviru njihovog prvog Indeksa avanturističkog putovanja, koje istražuje navike putnika preko turističkih agencija.

Jedan od hrvatskih gradova pod najvećom najezdom turista svakako je Dubrovnik, a gradonačelnik Franković prošle je godine najavio da će uvesti ograničenje za kruzere kako unutar zidina stare jezgre Dubrovnika u jednom trenutku ne bi bilo više od 4.000 gostiju s brodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22