VOĐA OPORBE O UHIĆENJU RAKARA

Zoran Milanović: Policija vrši represiju i krši ljudska prava!

 Drago Sopta/CTROPIX

ZAGREB - Imamo recesiju, nije nam potrebna prekomjerna represija - poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović reagirajući na postupanje policije u slučaju objave dijelova Registra hrvatskih branitelja.

Nakon teških riječi koje je nedavno SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić uputio na račun vrha MUP-a zbog istrage riječkih tržnica, afera oko Registra novi je povod da se SDP obruši na ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Privođenje i uhićenje poznatog blogera Marka Rakara o čemu javnost izvještava osobno ministar, za SDP je znak da je policija i dalje politizirana.

- Policija trenutno provodi represiju. Ministar unutarnjih poslova govori o detaljima policijske istrage, najavljuje tko će i kad biti uhićen ili pušten. To nije njegov posao. To je u demokratskim uređenim državama Europske unije posao policije. Politika se time ne bavi i o tome ni nema informacija. U Hrvatskoj je policija još uvijek politizirana i ljudska prava se nepotrebno krše, što vidimo i u najnovijim privođenjima oko objave Registra - rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Šef SDP-a upozorio je da još uvijek nitko, “ni policija ni politika koje njome upravlja”, nije jasno rekao što je objavom prekršeno, koje je to kazneno djelo, koji stupanj zaštite ima Registar te tko je i zašto zbog toga trebao biti priveden.

Podržali su predsjednika Ivu Josipovića koji je za “curenje podataka” prozvao Vladu i nadležna ministarstva jer je to, kažu, “logična sumnja”. U SDP-u smatraju da je Vladi samo formalni izgovor da se Registar ne može objaviti zbog zakonskih prepreka. Za najveću opozicijsku stranku razlozi su “političke prirode” koje, ipak, nisu željeli detljnije obrazložiti.

- Skrivaju li se iza toga neki partikularni interesi dijelova HDZ-a, vidjet ćemo nakon objave Registra - odgovorio je Milanović na novinarski upit o stvarnim razlozima HDZ-ovog skrivanja podataka.

Za SDP-ovog zastupnika Antu Kotromanovića razlozi su možda i u novih 100.000 branitelja u posljednjih deset godina.

- Jedan bi razlog mogao biti to što je Tuđman 1996. godine rekao da imamo 360.000 branitelja, a ministar obrane 1999. godine da HV i MUP imaju ukupno 386.000 branitelja. Danas ih je oko 500.000. To znači da u posljednjih deset godina imamo novih 100.000 ljudi - zaključio je Kotromanović.

Pravo je javnosti da zna, pa će SDP ponovno u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Prema najavama SDP-ovog zastupnika i nekadašnjeg ratnog zapovjednika Ante Kotromanovića Registar branitelja složio bi se po ustrojbenim jedinicama, a ne po abacedi kao sada, te bi se dozvoliolo ratnim zapovjednicima i svim braniteljima da ga prije objave pregledaju. U SDP-u smatraju da nakon toga ne bi bilo nikakve prepreke da se o svakom branitelju javno objave podaci o imenu i datumu rođenja, postrojbi i vrijeme provedeno u ratu. Iako SDP smatra da je neprihvatljiva podjela na borbeni i neborbeni sektor, SDP u tom dijelu ne predlaže izmjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:56