MAFIJA U AKCIJI

'Zovu svakih pola sata. Prijete da će mi samljeti kosti. U strahu sam, što da radim?'

Istarskim mesarima prijete i visoki dužnosnici Veterinarske inspekcije
 Ivica Pejić/CROPIX

ZAGREB - Mesni lobi odlučio je stati na kraj istraživačkim tekstovima u Jutarnjem listu . Korumpirani veterinarski inspektori i vlasnici sumnjivih mesnica i tvornica diljem zemlje posljednjih dana panično pokušavaju doznati tko su naši anonimni izvori, a nekima čak i otvoreno prijete.

Problem je posebno izražen u Istri nakon što je Jutarnji objavio da su jednom tamošnjem mesaru 1993. pištoljem prijetili kako bi uzeo njihovo loše, staro i nekvalitetno meso te da su posrednici tražili i do 20 posto provizije od njega kako bi ga “spojili s pravim ljudima u Ministarstvu poljoprivrede”.

Odmah sve prijavite

Među istarskim mesarima zavladala je panika jer dobivaju učestale prijetnje smrću. Neke dolaze od korumpiranih mesara, a neke i od visokih dužnosnika tamošnje Veterinarske inspekcije. Prijeti se ljudima koji su razgovarali s novinarima, ali i onima koji s našim tekstovima nemaju apsolutno nikakve veze.

- Nazvao me jedan veliki istarski proizvođač mesa i rekao da će mi samljeti kosti. Ne znam što da radim, u strahu sam, a oni zovu svakih pola sata - javio nam je jučer naš sugovornik koji strahuje za život.

- Odmah sve prijavite policiji, to je jedini način na koji ćete biti sigurni - preporučili smo. No, nismo ga uspjeli uvjeriti da je to najbolje rješenje. Jednostavno, ne vjeruje ni policiji.

Traže inspektora

- Ne mogu, strah me je da i oni nisu povezani s njima. Vi ne razumijete u što ste se upleli. To je jak kriminalni lobi od kojega me ni država ne može zaštititi - ističe mesar.

Problem, doduše malo manji, nastao je i na zagrebačkom području gdje se traga za inspektorom koji je Jutarnjem prvi otkrio podatke o nehigijenskim mesnicama i načinima manipulacije etiketama, što smo već objavili.

Potraga za njim orkestrirana je iz vrha jedne državne institucije koja okuplja veterinarsku struku, no o detaljima ne možemo kako naši drugi izvori ne bi doživjeli sudbinu istarskih mesara.

Uzbuna koja je zavladala u “agromafiji” očita je potvrda našeg dosadašnjeg istraživanja, ali i dokaz da smo dirnuli u leglo organiziranog kriminala.

Na žalost, stvari se još ne kreću u smjeru u kojem bi trebale: USKOK, MUP, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva i Državno odvjetništvo šute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:08