ŠOKANTNA ISTINA O MESU (6):

‘Mesni lobi upropastio mi je sav posao i život’

Putem stočarskog centra u Velikoj Gorici kupio sam neplodne svinje, a tvrtka Agrocroatia uvezla mi je svinje zaražene pirsom, kaže Stjepan Peček
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZABOK - Zbog moćnog mesnog lobija do kraja godine moja će deveteročlana obitelj morati na ulicu - na rubu suza jučer nam je ispričao zabočki poljoprivrednik Stjepan Peček, predsjednik Udruge svinjogojaca krapinsko-zagorske Županije.

Brstilo: SAD nas je prisiljavao da izmijenimo zakon i uvozimo bolesno svinjsko meso

Njegova kalvarija počela je 2002., kada je stado rasplodnih krmača bez porijekla odlučio, kreditom Hrvatske poštanske banke u iznosu od 50.000 kuna, zamijeniti kontroliranim stadom od 19 krmača i jednim nerastom. Na to ga je nagovorila djelatnica Stočarskog centra u Krapini.

Novo razočaranje

- Prodao sam svoje dotadašnje stado te kupio nove svinje putem Stočarskog centra u Velikoj Gorici, kamo su me uputili iz Krapine. Od tih životinja, deset ih je bilo neplodno. a osam je bilo u krvnom srodstvu s nerastom, što znači da su i one bile neupotrebljive - priča nam Peček. Predsjednik je i osnivač Udruge svinjogojaca krapinsko-zagorske Županije te član vodstva Saveza udruga svinjogojaca Hrvatske (SUS) zbog čega je problem pokušao riješiti i preko SUS-a.

No, tamo mu je rečeno da je “njegova greška” što je kupio neplodne svinje.

U isto vrijeme preko Županije je podigao i kredit u iznosu od 25.000 eura, kako bi obnovio staje za svinje i uredio farmu, registriranu kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Ponovno je krenuo u kupnju rasplodnih krmača, ovog puta preko propale tvrtke Agrocroatia. No, uslijedilo je novo razočaranje koje ga je, naposljetku, koštalo i moždanog udara.

- Od tih dvadeset krmača, deset je bilo neplodno, a za deset sam tek kasnije ustanovio da su zaražene ozbiljnom, zaraznom bolešću respiratornog sustava, tzv. pirsom. Svi odojci koji su se oprasili ubrzo su uginuli. Tada sam počeo propadati - objašnjava. Radi se o svinjama koje je Agrocroatia uvezla, no ne zna odakle, a dokaz za to je da su svinje bile zaražene pirsom europskog tipa, netipičnim za naše podneblje.

Neplaćeni kredit

Ukupna šteta koja mu je nanesena samo prvom transakcijom preko Stočarskog centra procijenjena je na 650.000 kuna, a sada će kuću izgubiti zbog znatno manje - oko 200.000 kuna neplaćenog kredita Privrednoj banci Zagreb.

Kupuje vrijeme

Ustvari, iz nje je već trebao iseliti, no uložio je zahtjev za revizijom rješenja o ovrsi. Učinio je to kako bi kupio barem nekoliko mjeseci vremena. Trenutno ima 29 krmača, no nerasta k njima ne pušta.

- Da dobijem odojke, ne znam što bih s njima. Treba ih hraniti, a veliki centri uništili su privatne klaonice jeftinom uvoznom robom. U svakom slučaju sam na gubitku - očajan je Peček koji moli čitatelje da mu, mogu li, na bilo koji način pomognu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:36