JAHTE ZA BIZNIS

Zubak i Fižulić: Nismo utajili porez

Eventualno privatno korištenje broda se plaća i posebno oporezuje, tvrde u Auto Zubaku.
 Novotny/CROPIX

ZAGREB - Pavo Zubak, poznati trgovac automobilima, nema jedno nego, kako tvrdi, pet plovila raznih veličina, od 5,5, do 12 i 36 metara, registriranih za gospodarske svrhe. Svi brodovi, tvrdi Zubak, ocarinjeni su u skladu sa zakonom i na sve je plaćena trošarina.

Centar u Žrnovnici

U sklopu tvrtke Auto Zubak posluje Auto Management Centar - tehnička pomoć na cesti i na moru, za što su plovila na temelju ugovora između tih dviju Zubakovih tvrtki na raspolaganju veći dio vremena. Zubak ima i turistički centar Žrnovnica, pa su plovila na raspolaganju i gostima tog centra.

- Ostatak slobodnih kapaciteta plovila se koriste za najam i godišnje po toj osnovi prihoduju više milijuna kuna. Porez na korištenje plovila plaća se shodno postojećim zakonskim propisima, a eventualno privatno korištenje posebno se fakturira i oporezuje - tvrde u Auto Zubaku.

Goranko Fižulić, strastveni jahtaš koji je od 1984. godine promijenio nekoliko skupocjenih jedrilica, trenutno koristi sportsku jedrilicu Karuba 4, koja je u vlasništvu njegove tvrtke Magma International Ltd. Hong Kong.

Dodatni troškovi

Fižulić tvrdi da je ona od 2006. godine u neprekidnoj komercijalnoj upotrebi izvan granica Hrvatske, zato ne može biti i nije predmet oporezivanja u Hrvatskoj.

Time ta dva poduzetnika demantiraju da su korištenjem jahti i jedrilica u privatne svrhe, a koje su kupili preko svojih tvrtki kako bi izbjegli dodatne troškove oporezivanja, na bilo koji način sudjelovali u utaji poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:43