SLUČAJ HELIKOPTER

Zujanje helikoptera iznad glava kupača: Pročitajte što je MORH odgovorio turistu iz Bosne

 Niksa Stipanicev / CROPIX

Turist iz Zenice Emir Akvić odlučio je uputiti javnu zahvalu Ministarstvu turizma zbog "krasnog ugođaja koji su helikopteri MORH-a stvorili turistima leteći na pedesetak metara iznad glava turista".

Ministarstvo turizma proslijedilo je žalbu turista Emira Avkića Ministarstvu obrane koje je promptno reagiralo poslavši dopis u kojem mu pojašnjavaju zbog čega je danas ujutro vojni transportni helikopter nisko preletio Čiovo. Dopis službe Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a prenosimo u cijelosti

Poštovani g. Avkić,

zahvaljujemo Vam na Vašem dopisu i dostavljamo Vam očitovanje kako biste znali o čemu je bilo riječ.

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane svake godine sudjeluju u borbama protiv požara, ne samo diljem obale i otoka već često i u pograničnim dijelovima Hrvatske a bilo je slučajeva kada smo gasili požare i u susjednim zemljama pa tako i u Bosni i Hercegovini temeljem bilateralnog Sporazuma između dviju zemalja. Inače, pripadnici HRZ i PZO samo u 2010. ostvarili su 8826 letova, 1100 sati naleta i izbacili gotovo 24 tisuće tona vode na požare u Hrvatskoj, što će ove sezone, nažalost biti višestruko nadmašeno.

Aktivnu ulogu u tim gašenjima imaju helikopteri koji vodu na požarište dopremaju upravo na način na koji ste jutros imali prilike vidjeti tijekom njihove vježbe. Naime, jutros su pripadnici HRZ i PZO-a koji su locirani u bazi Protupožarnih snaga u Divuljama imali vježbu navedenih aktivnosti u realnim uvjetima pri čemu su umjesto vjedra s vodom imali vježbovni teret koji se i vidi na vašoj fotografiji.

Vježbovne radnje izvodile su se u realnim uvjetima u kojima se i gase požari, a lokacija je uvjetovana lokacijom bazom Divulje i slijedom toga uvjetovanim školskim krugom (rutom).

Ovom se prilikom ispričavamo Vama i Vašoj obitelji na buci, nadajući se kako ćete uvažiti činjenicu koju korist ovi helikopteri i njegove posade čine danonoćno za sve hrvatske građane ali i turiste koji se nalaze na odmoru u Hrvatskoj te čijim su akcijama spašeni brojni životi. Naime, gaseći svakodnevno požare te obavljajući danonoćno hitne medicinske letove s ovim helikopterima posebice sa hrvatskih otoka činimo dobro svima zajedno.

Poštovani g. Akvić, vi kao inženjer vjerojatno znate kako je sigurnost izuzetno važna u letačkom pozivu, a ista se stječe, između ostalog i vježbovnim radnjama u realnom vremenu na realnom području.

S poštovanjem,

Služba za odnose s javnošću i informiranje MORH-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:34