OVRHA ZBOG DUGA

ŽUPANIJA I HZZO IPAK ĆE RIJEŠIT PROBLEM KNINSKE BOLNICE S veledrogerijama dogovorena isplata duga na rate, a isporuka lijekova ide dalje

 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Oko milijun kuna duga za lijekove, zbog čije je naplate blokiran račun Opće i veteranske bolnice “Hrvatski ponos” u Kninu, pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Šibensko-kninska županija, najavio je jučer ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kao što je Jutarnji jučer prvi objavio, kninska bolnica našla se prva pod ovrhom zbog tužbe u kojoj veledrogerija Medika potražuje novac za isporučene lijekove, a dio tog duga na naplatu je došao prije više od 1000 dana.

U istom bi se problemu uskoro mogle naći još neke bolnice čiji dugovi sežu i do tri godine unatrag.

Redovite plaće

- Postoje bolnice koje ne uspijevaju fakturirati HZZO-u dovoljan broj usluga te je zato važno da nastavimo s onim što smo započeli, a to je integracija bolnica i racionalizacija, koja će uključivati i zatvaranje nekih odjela - rekao je Kujundžić za Hinu.

- Neodrživ je sustav financiranja u kojemu vi potrošite određeni iznos za pacijenta, a na kraju ne dobijete toliko na obračunu. Plaće su već ranije porasle devet posto, a sada još sedam posto, medicinski materijal 35 posto, a limiti su ostali isti. Velika je stvar što imamo izvrsnu suradnju sa županijom, koja uskače s decentraliziranim i interventnim sredstvima. Jednak je odnos s gradom, ministarstvom i HZZO-om. Naši zaposlenici redovito dobivaju plaću početkom svakog mjeseca. Imamo dovoljno sredstava za rad, nikad nam ne manjka nužnih potrepština poput lijekova, gaza... A imamo tri kronična odjela. Na nama je sada da, uz pomoć ministarstva, pokrijemo kamate dobavljačima, a s veledrogerijama sam dogovorila isplatu na rate. Bitno je da isporuka lijekova nije obustavljena i da najnormalnije pružamo sve usluge - zaključila je jučer ravnateljica kninske bolnice Kristina Bitunjac.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić upozorio je pak kako kninskoj bolnici gravitira od 50 do 60 tisuća ljudi, kojima prijeti da ostanu bez zdravstvene skrbi.

- Grad Knin je na vrijeme reagirao. Kontinuirano pritišćemo sustav da bi se to moglo dogoditi, jer ako dođe do gašenja bolnice, to više neće biti grad i brojni stanovnici, 50-60 tisuća ljudi koji gravitiraju ovoj bolnici, možda neće imati zdravstvenu skrb - izjavio je Jelić.

Nakon što je kninskoj bolnici ovršen račun, kao sljedeća kojoj bi se to moglo dogoditi spominje se - dubrovačka. Ravnatelj dr. sc. Marijo Bekić kaže kako to ipak ne očekuju:

- Zabrinula nas je blokada Opće bolnice Knin. Kao što je poznato, dubrovačka opća bolnica ima dospjeli dug od 160 milijuna kuna, a od toga je 120 milijuna kuna potraživanja dobavljača zbog ovrhe na Trgovačkom sudu. Prema našim spoznajama potrebna je presuda Trgovačkog suda u korist dobavljača kako bi došlo do blokade računa, što ne očekujemo u skoroj budućnosti - kaže ravnatelj Bekić i dodaje kako su im dva dobavljača već uvela sankcije, pa je bolnici otežan pristup određenim proizvodima.

Dubrovački problemi

Treba spomenuti da je nakon državnih sanacija, kada je bolnica vraćena na upravljanje županiji u svibnju 2016., naslijeđeni dug iznosio 110 milijuna kuna.

- U izradi smo financijske rekonstrukcije, ali ona bez pomoći države i ministarstava neće ići. Oni koji određuju financijska sredstva moraju procijeniti prioritete. Je li prioritet neka bolnica na sat vremena od Zagreba ili naša bolnica koja će i nakon gradnje Pelješkog mosta biti daleko od KBC-a, moraju procijeniti - izjavio je ravnatelj Bekić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nedavno je izjavio da grad pomaže bolnici na razne načine, ali ne namjerava izdvajati novac za rješavanje njezina duga jer nije osnivač te ustanove, pa od osnivača, Dubrovačko-neretvanske županije, očekuje da u suradnji s Ministarstvom zdravstva riješi taj problem.

Župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako se to mora riješiti sustavno: - Zna se koliki je proračun županije i sigurno je da nitko od županije ne očekuje da to riješi. Riječ je ipak o dugovima većim od 100 milijuna kuna. (P. Mikuličin, A. Kelava)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:13