VRIJEDNI MILIJUN KUNA

ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC NABAVILA ŠEST RESPIRATORA Uređaje platila je Međimurska županija: 'Želimo biti spremni za borbu protiv koronavirusa'

Ilustracija
 Paul Vinten / Alamy / Alamy / Profimedia

U trenutku kad hrvatske bolnice vape za respiratorima, Međimurci su nabavili njih šest. Županijska bolnica Čakovec od jučer, 12. ožujka, raspolaže s dodatna četiri fiksna, dva mobilna i još dva uređaja za neinvazivnu ventilaciju. Uređaje vrijedne milijun kuna platila je Međimurska županija koja je ovu opremu stavila na listu prioriteta u proračunu namijenjenom za medicinske uređaje.

Iako na krajnjem sjeveru Hrvatske, u ovom trenutku još nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze Covidom -19, Županija želi biti spremna za, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, realnoj vjerojatnosti da bolest dođe i u Međimurje. U međuvremenu su spremni, ponudio je međimurski župan Matija Posavec, ove respiratore, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu i Ministarstvom zdravstva, ustupiti u žarišta gdje će biti najpotrebniji.

To je odgovor Međimurske županije na ozbiljan problem manjka respiratora, a zbog čega je pa ministar zdravstva Vili Beroš zamolio kolegu, ministra financija Zdravka Marića, da se izdvoji novac za devet novih respiratora. Za očekivati je, naime, da će države svoje resurse čuvati za vlastite potrebe. Njemačka je, piše nacionalni portal, već zabranila izvoz određene medicinske opreme dok je Italija, koja sama proizvodi respiratore i slične uređaje, objavila da će za svoje bolnice u kratkom roku nabaviti 5000 novih uređaja neophodnih u liječenju težih slučajeva Covida-19. Istovremeno, to je manje uređaja raspoloživih za prodaju pa i ministar Beroš priznaje da će nabava respiratora biti otežana, "no ne i nemoguća".

Osim što je uspjela nabaviti respiratore, Županijska bolnica Čakovec priredila je sve potrebno za prihvat pacijenata s Covidom-19. Opremljeno je šest dvokrevetnih soba s ulazom kroz prohodnu terasu, nabavila se pokretni RTG i džepni ultrazvučni aparat. - Područje smo gdje puno ljudi radi u inozemstvu i realno je da će virus stići i u Međimurje. Željela bih vjerovati da mi nećemo imati koronavirus, ali mi moja profesija, mikrobiologija, govori da to nije moguće – rekla je dr. Pal i sugerirala starijim ljudima da ne odlaze ni u crkvu kako bi izbjegli nepotreban rizik.

Doktorica svakodnevno prima brojne pozive zabrinutih sugrađana zbog čestih dolazaka i odlazaka Međimuraca na radu u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, a ona odgovara da za te zemlje nema posebnog protokola kao, primjerice, za Italiju. - Ne, oni ne moraju u samoizolaciju – ističe. Dodaje da ipak najviše njih radi u susjednom Varaždinu, gdje su dosad zabilježena četiri slučaja zaraze i pita znači li to da bi i njih trebalo izolirati.

Međimurje je dosad imalo četiri slučaja sumnje na zaraženost virusom, no svi su testovi bili negativni. Posebno su pitanje romska naselja u kojima živi 7000 ljudi, u upitnim higijenskim uvjetima i bez realnih mogućnosti za samoizolaciju u slučaju potrebe. Zbog toga je u suradnji s Crvenim križom najavljena dodatna edukacija u naseljima i nabava potrebne količine dezinficijensa.

Kako bi pomogli starijim sugrađanima, najrizičnijoj skupini, Međimurska je županija već dogovorila novi sustav rada gerontodomaćica, koje će brinuti o svim njihovim potrebama te ubuduće organizirati i rad vikendom. Međimurske su škole spremne za obustavu nastave i virtualno obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:37