HOĆE LI CRKVA U ISTRI POSLUŠATI PAPU?

Župnik u Dajli: Morali bi prodati Eufrazijevu baziliku, da ispunimo Papinu odluku. Bankrotirat ćemo

Porečko-pulska biskupija ne zna odakle će skupiti novac da bi mogla, prema Papinoj odluci, obeštetiti talijanske benediktince

POREČ - Ako Rim ustraje u odluci da svu imovinu moramo vratiti talijanskim Benediktincima onda ćemo učiniti jedino što je za nas u ovoj situaciji moralno - sve ćemo vratiti državi od koje smo imovinu i dobili, dakle Hrvatskoj , kaže kancelar Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević, ujedno i župnik župe Dajla zbog čije se imovine otvorio nezapamćeni unutarcrkveni imovinsko-pravni sukob. Kancelar Jakovljević, za razliku od biskupa Ivana Milovana kojeg je Papa zbog neposluha i odbijanja provedbe Kancelarskog sporazuma smijenio na jednu minutu i koji zbog osjetljivosti priče za sad ne želi javno istupati, otvoreno tumači slučaj i odlučno brani svoju Biskupije.

- Sporazum, čiji je supotpisnik i naš kardinal Bozanić, za našu je Biskupiju obvezujući budući je njegovu provedbu naložio sam Papa. No, mi smo pred bankrotom, a za ispuniti sve obveze koje nam taj Sporazum nameće nemamo novca. Ne znam odakle bi ga skupili, osim da prodamo Eufrazijevu baziliku, slikovito će Jakovljević koji dodaje kako situacija nije nimalo laka i volio bi da se cijela stvar ipak najprije riješi pred civilnim sudovima. Na pitanje što bi to prema nalogu Pape oni morali napraviti, kaže da je riječ o dugačkom spisu no ključno je osam točaka Sporazuma.

Golemi sudski troškovi

- Polazi se od toga da svu preostalu imovinu Župe Dajla, 186 hektara zemlje, bezuvjetno moramo prenijeti na tvrtku Abbazia koju su osnovali talijanski benediktinci pri pulskom odvjetničkom uredu. Zatim moramo platiti više od tri milijuna kuna sudskih troškova za civilne sporove koji se vode već šest godina a nismo mi ti koji smo ih pokrenuli. Tu je i četiri milijuna eura odštete za imovinu koju smo već prodali, a koju su naši tužitelji procijenili na iznos od 28 milijuna eura, te pokriti sve štete nanijete tvrtkama kojima smo imovinu prodali. Uz sve to moramo platiti porez na prijenos nekretnina. Eto, pa vi sada zbrojite, tumači kancelar koji je spreman svu dokumentaciju. Priznaje da su većinu imovine, a u pitanju je 380 hektara zemlje koje im je vratila država, u međuvremenu prodali, no tvrdi kako je riječ o opravdanim poslovnim odlukama.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:37