MARIN MILETIĆ

‘Zviždači ne da su završili na marginama, nego ih se šuta. Znate li koliko nas godišnje košta korupcija?‘

Dalija Orešković iz Centra smatra da je jedina efikasna zaštita zviždača efikasno pravosuđe

Marin Miletić

 Damjan Tadic/CROPIX

Zastupnici su uoči rasprave o Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji bi trebao osigurati učinkovitu zaštitu zviždača, a koja uključuje i osiguravanje dostupnih i pouzdanih načina prijavljivanja nepravilnosti, zatražili stanku.

Dalija Orešković, Centar, smatra da je jedina efikasna zaštita zviždača efikasno pravosuđe.

"Voljela bih da sustav u borbi protiv korupcije reagira istom ažurnošću kao i prema umirovljeniku zbog prijetnje trulim jajima", rekla je Orešković i navela niz primjera te ažurnosti koja se odnosila i na situaciju kad je policija reagirala i na zaštitu predsjednika Sabora, što je, po njoj, zloupotreba položaja visoko pozicioniranih dužnosnika zbog kojih bi trebala pasti kompletna Vlada.

Marin Miletić, Most, podsjetio je da korupcija Hrvatsku godišnje košta 60 milijardi - "to je cifra da se smrzneš" - i na niz zviždača u Hrvatskoj, od Adriane Cvrtile do Damira Sabljaka koji ne da su završili na marginama, nego ih se šuta. Apelirao je na ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu da zaštiti te ljude i počne graditi pravedniju Hrvatsku.

Novim zakonom u hrvatsko zakonodavstvo preuzima se EU Direktiva 2019/1937, čiji je cilj ohrabriti građane da prijavljuju kršenja zakona i propisa koje uoče u svojim radnim sredinama, ali i osigurati zviždačima bolju zaštitu. Direktiva propisuje jasne mehanizme i obveze za poslodavca i tijela javne vlasti. Prema novom zakonu, zviždači će sumnje u korupciju moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkom pravobranitelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:21