REDOVITA SKUPŠTINA

Zvonko Kusić novi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Zvonko Kusić (64) novi je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Izabran je na redovitoj skupštini u četvrtak poslijepodne sa 110 glasova od nazočnih 118 akademika. Novi potpredsjednici Akademije jesu Jakša Barbić, izabran sa 97 glasova i Velimir Neidhardt, izabran sa 106 glasova a novi glavni tajnik Pavao Rudan osvojio je 105 glasova.

Skupštinu u Akademijinoj auli na Zrinjevcu otvorio je dosadašnji predsjednik Milan Moguš pročitavši imena dvanaestoro od lanjske skupštine preminulih akademika (sad ih je 138) te još po dvoje dopisnih i članova suradnika. Ukupno 16 pokojnika izazvalo je dubok, kratkotrajan žamor.

Njegov govor nije potakao širu raspravu. Jedini se za riječ javio akademik Vlatko Silobrčić koji se pobunio zbog, kako je rekao, pogrešnog i netransparentnog kandidacijskog postupka. Dosadašnji predsjednik HAZU Milan Moguš odvratio mu je da ne govori istinu, a Silobrčić mu je replicirao da za njega nije sporno tko od njih dvojice laže.

Novi je predsjednik u kandidacijskom govoru naglasio svoje motive: “Čelno mjesto HAZU predstavlja za mene izazov, nadalje, kao član Akademije shvatio sam kolik potencijal imaju njezini članovi, i treće, želio bih ispraviti negativnu percepciju Akademije u javnosti.”

Kani, među ostalim, pojačati Akademijinu međunarodnu aktivnost, a najavio je i obnovu izdavanja Akademijina biltena u kojem bi se o najvažnijim segmentima njezina rada otprilike dvomjesečno izvještavala javnost.

Zvonko Kusić redoviti je profesor onkologije i nuklearne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:55