VAHOVEC O KAZNENOJ PRIJAVI

‘Ako je 7,5 milijuna kuna nenamjenski potrošeno, to mi je netko podmetnuo’

Župan Žinić: Gradnja škole u Popovači kasnit će pola godine jer novca nema
 Mate Piškor/CROPIX

Sisački župan Ivan Žinić najavio je jučer da će protiv Zdenka Vahovca, bivšeg dožupana Sisačko-moslavačke županije podnijeti kaznenu prijavu zbog nenamjenskog trošenja 7,5 milijuna kuna koji su trebali biti potrošeni za gradnju škole u Popovači.

- Otkrili smo novi krak kriminalne hobotnice SDP-ove desetgodišnje vladavine Sisačkom županijom. Umjesto da 7,5 milijuna kuna potroše za izgradnju škole, čiji će radovi kasniti pola godine, bivša vlast je taj novac potrošila nenamjenski, što je štetno i nezakonito - rekao je Žinić i najavio i kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe u odjelu za financije koja je dopustila takvo nezakonito trošenje proračunskog novca.

Bankarski izvodi

Žinić je ustvrdio da Vahovec nije govorio istinu kada je izjavio da je datumom njegova odlaska na posebnom računu u banci ostalo oročeno 40 milijuna kuna namijenjenih izgradnji škole.

- Na računu je ostalo 30 milijuna kuna, 10 je razročila županica Marina Lovrić Merzel 16. prosinca 2013., a 10 je razročeno u vrijeme vladavine Vahovca 24. listopada 2014. Od toga iznosa, 7,5 milijuna kuna potrošeno je nenamjenski i zbog toga netko mora odgovarati - rekao je Žinić. Novinarima je podijelio bankarske izvode i podatke o stanju na računu kojima potkrepljuje svoje navode.

Prozvani Vahovec jučer nam je rekao da je on prvi otvorio pitanje nenamjenske potrošnje novca za školu.

- Zar bih to pitanje otvarao da sam dao nalog za nenamjensko trošenje. Ovako, tražim od župana da zatraži nadzor Ministarstva financija za trošenje iz županijskog proračuna u tome razdoblju kako bi se utvrdila puna istina - rekao je Vahovec.

Odjel za financije

- Odgovorno tvrdim da nisam zatražio razročenje 10 milijuna kuna 24. listopada 2014. i da nisam dao nalog da se novac troši nenamjenski. Moguće je da sam potpisao neke naloge u mnoštvu virmana koje sam potpisivao, ali mi je to onda podmetnuto i zbog toga tražim da se utvrdi odgovornost odgovornih u odjelu za financije Sisačke županije - kaže Vahovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:01