PODNIJELI TUŽBU

NEMAJU GRANICA Svaki od 12 savjetnika traži 40.000 kuna i za vrijeme dok je Lovrić Merzel bila u zatvoru

 Davor Pongračić/CROPIX

Bivši savjetnici bivše županice Marine Lovrić Merzel, njih 12, podnijeli su na Općinskom sudu u Sisku tužbu protiv Sisačko-moslavačke županije sa zahtjevom da se svakome od njih isplati naknada za savjetničke poslove i usluge za razdoblje od ožujka do studenoga prošle godine.

Svaki od njih traži 40.000 kuna plus zatezne kamate jer im je u vrijeme dok je bivša županica bila u Remetincu dožupan Zdenko Vahovec, koji je u to vrijeme obnašao dužnost župana, prekinuo isplatu savjetničkih naknada.

- Meni njihove savjetničke usluge ne trebaju - obrazložio je bivši dožupan Vahovec svoju odluku da ne plaća savjetničke naknade brojnom timu savjetnika. Osim toga, glasilo je obrazloženje iz Županije u to vrijeme, te su isplate i općenito angažman i plaćanje tolikog broja savjetnika bile predmetom uskočke istrage protiv bivše županice, pa bivši dožupan nije nastavljanjem plaćanja tih naknada i sam želio postati predmetom zanimanja USKOK-ovih istražitelja.

Politička korupcija

Odluka o ukidanju savjeta i savjetnika 6. studenoga prošle godine bila je jedna od prvih odluka novog župana Ive Žinića nakon preuzimanja vlasti. Tim Žinićevim činom županijska je vlast konačno reagirala na optužbe da su savjetnici i savjeti pokazatelj da se u Sisačko-moslavačkoj županiji vlada uz pomoć političke korupcije jer se iz proračuna plaćala potpora čelnika stranaka vladajućoj koaliciji. Na to su do sada upozoravali samo novinari koji su pisali o ovom slučaju i nalazi Državne revizije, koja je u svojim izvješćima redovito upozoravala na visoke i nepotrebne troškove savjeta i savjetnika. Tako je Državna revizija u svom izvještaju o poslovanju Sisačko-moslavačke županije u 2012. godini ustanovila da se iz županijskog proračuna u jednoj godini za naknade 14 članova županičinih savjeta izdvajalo 1,453.000 kuna.

To pokazuje da su savjetnici u četverogodišnjem mandatu porezne obveznike koštali tek nešto manje od šest milijuna kuna. Ova je činjenica među optužbama protiv bivše županice.

Milijunski iznosi

Za članstvo u savjetima nije bilo nikakvih uvjeta vezanih uz stručnu spremu. Članove savjeta imenovala je sama županica, a odluke o imenovanjima nikada nisu javno objavljene.

Od početka studenoga savjeta i savjetnika više nema, a oko četiri milijuna kuna namijenjenih za savjetnike do kraja mandata ostat će u proračunu.

I dok se čeka početak sudske rasprave o savjetničkim naknadama, od odvjetnika Antonija Kaleba, koji zastupa Sisačko-moslavačku županiju u ovom slučaju, doznajemo da već postoji pravomoćna presuda Županijskog suda u Sisku o sličnom slučaju (naplate) političke korupcije.

To nisu bili savjeti

Petrinjski političar dr. Krešo Kovačićek tužio je Grad Petrinju tražeći da mu se isplati 130.000 kuna na temelju ugovora o djelu koji je tadašnji gradonačelnik Željo Nenadić sklopio s dr. Kovačićekom. Sud je zaključio da je taj ugovor ništetan, da je protivan Ustavu RH i moralu društva. Naime, utvrđeno je da je predmetni ugovor o djelu s Kovačićekom sklopljen ne da bi on davao savjete o komunalnim poslovima i pisao programe, nego je “Ugovor o djelu zaključen s dr. Kovačićekom sa ciljem postizanja većine u Gradskom vijeću Petrinje nakon što je tadašnji gradonačelnik preuzeo vlast u Petrinji”, stoji u obrazloženju.

Žinić traži da vrate svih 3,6 milijuna kn

Sisačko-moslavačka županija podnijela je Općinskom sudu u Sisku protutužbu protiv 12 bivših savjetnika koji su tužili Županiju, tražeći povrat novca koji im je uplaćen za cijelo vrijeme mandata.

Od Milene Pavković Novotni traži se povrat 547.571,86 kuna, od Milovana Bojčetića 379.310,25 kuna, od Milivojka Tičarića 551.206,82 kune, od Emila Franjevića 68.189,66 kuna, od Rajka Mladenovića 68.189,66, od Vlade Đakovića 68.189,66 kuna, od Željka Solde 383.529,84 kune, od Željka Kardaša 386.206,80 kuna, od Šabana Kadrića 62.500 kuna, od Đure Belovarića 46.666,62 kune, od Jure Lisaka 543.881,72 kune i od Joze Bilobrka 544.053,68 kuna.

Sisačka županija se u protutužbi poziva na nalaze Državne revizije koja je redovito u svakom izvješću pod znak pitanja stavljala tako visoke isplate savjetnicima. Uz to, kako navodi sisački odvjetnik Antonio Kaleb, savjeti su pisali lažna izvješća o svom radu kako bi opravdali visoke isplate i dokazali tobožnji rad. ( M. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 03:39