AFERA MIROVINA

‘Antešića moramo izbaciti odmah, a ne za pet dana, kad se Milanović vrati iz SAD-a’

 Sandra Šimunović / CROPIX

To postaje veliki problem za SDP i morat ćemo nešto napraviti.

Kad je o meni riječ, Antešić poslije svega teško može ostati na svom položaju, ali konačnu će odluku donijeti Zoran Milanović kad se vrati iz New Yorka - rezolutno je komentirao visokopozicionirani član SDP-a s kojim smo jučer razgovarali o skandalu u koji je upleten Zdenko Antešić, bivši gradonačelnik Raba i aktualni zamjenik ministra pomorstva i prometa. Sve je počelo lani, kad je Antešić 1. kolovoza 2011. na jedan dan otišao u saborsku mirovinu da bi se istoga dana zaposlio na mjestu gradonačelnika.

Nema razumijevanja

U SDP-u jako paze na dignitet članova jer bi njihova nepotkupljivost i izbjegavanje donošenja nemoralnih odluka trebali biti razdjelnica po kojoj se razlikuju od HDZ-a. U takvim je okolnostima afera Antešić posljednja stvar koju su trebali jer slučaj ide na ruku HDZ-u iz čijih redova stižu poruke da su, zapravo, sve stranke dubinski korumpirane. U redovima vladajućih nemaju ni malo razumijevanja za postupak svoga kolege.

Slični slučajevi

Jedan nas ministar podsjeća da je SDP-ovac Zdenko Franić trebao postati ravnatelj državne agencije, ali se od toga odustalo jer je otišao u mirovinu za koju je po završetku mandata 2011. imao sve uvjete. Osim toga, Milanović je iz istog razloga odustao i od imenovanja Davorka Vidovića na mjesto šefa Zavoda za zapošljavanje.

- Trebalo bi odmah reagirati i smijeniti Antešića. Jer, ako budemo čekali da se Milanović za pet dana vrati iz Amerike, ispast će da smo odluku donijeli pod pristikom medija - rekao je jedan član Predsjedništva stranke.

Antešić, koji je nakon izborne pobjede Kukuriku koalicije imenovan za zamjenika ministra prometa, imao je dvostruko političko zaleđe - kao pripadnika socijaldemokratskog establišmenta u Primorsko-goranskoj županiji u Zagreb ga je doveo tadašnji ministar Zlatko Komadina, a spadao je i u krug saveznika Zorana Milanovića. Uspio se održati i nakon što je Komadina podnio ostavku, a na ministarski položaj imenovan Siniša Hajdaš Dončić. Novonastala situacija iznenadila je vrh SDP-a, odakle je do sada došla samo jedna, sažeta javna reakcija.

Relativiziranje skandala

- Pravno dopušteno, ali etički i politički upitno. Razgovarat ćemo i za sada ne želim prejudicirati nikakva rješenja - glasila je kratka reakcija ministra Siniše Hajdaša Dončića.

Čini se da je i Antešić svjestan da će vjerojatno morati podnijeti ostavku. Novinarima je, relativizirajući skandal, izjavio da nije razmišljao o ostavci, ali više će moći reći nakon razgovora s premijerom Milanovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:18