'U SKLADU SA ZAKONOM'

Antešić: 'Da. Umirovio sam se na jedan dan zbog zastupničke mirovine, ali o ostavci nisam razmišljao'

 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić potvrdio je danas da se je u kolovozu prošle godine umirovio na jedan dan kako bi osigurao zastupničku mirovinu i kazao kako o ostavci zbog tog čina nije razmišljao, ali da će o svemu još razgovarati i s premijerom Zoranom Milanovićem.

Antešić je o svemu razgovarao s ministrom Sinišom Hajdašem Dončićem, a novinarima je rekao da ministar nije tražio njegovu ostavku, te da je razgovor prošao u kolegijalnom tonu.

Karamarko: 'Antešićeva mirovina je pitanje moralnosti, ali i zakonitosti'

"Imam više od 30 godina radnog staža, ispunio sam uvjete za mirovinu, a zahtjev za umirovljenjem podnio sam u kolovozu prošle godine svojevoljno i zakonito, ništa nisam skrivao, nikog nisam prevario ni oštetio", rekao je Antešić na konferenciji za novinare, na kojoj je odgovorio na medijske napise o jednodnevnom umirovljenju.

Naglasio da se odlučio umiroviti znatno prije parlamentarnih izbora te da mu tada nije bilo poznato da će se povlaštene saborske mirovine ukidati, kao ni to da će ukidanje povlastica biti dio izbornog programa Kukuriku koalicije.

Antešić kaže da u to vrijeme nije znao ni da će postati zamjenik ministra. Iako namjerava raditi sve do 65. godine života, objasnio je da je jednodnevnim umirovljenjem sebi htio osigurati da nakon isteka radnog vijeka dobije saborsku mirovinu.

Istaknuo je da je sve to napravio u skladu s tadašnjim zakonom, a na pitanje ne smatra li to nemoralnim, odgovorio je, "Ako ćemo razgovarati o moralu, to je dosta sklisko područje".

"U tom trenutku nisam smatrao da griješim, a s današnje perspektive, možda bih drugačije postupio", rekao je.

Antešić je potvrdio i da je njegovoj pokojnoj teti Mariji Halilović Grad Rab od 2001. plaćao smještaj u staračkom domu, na što je potrošeno ukupno oko 122 tisuća kuna.

Grad Rab smještaj u staračkom domu platio je samo njegovoj teti, no Antešić ističe da je riječ o socijalnom slučaju, ženi bez ikakvih primanja za koju se nitko nije brinuo te da je novac za njezin smještaj legalno i legitimno plaćen iz milijun kuna koje Grad Rab godišnje izdvaja za socijalne programe.

Antešić tvrdi i da je osobno inzistirao da se u tom slučaju "ugradi osigurač", odnosno da se stavi klauzula da će troškove smještaja njegove tete Rab naplatiti iz njezine imovine, šuma i oranica.

"Gradonačelnik sam bio do 2005. i nakon toga više nisam kontrolirao gradske službe", objasnio je Antešić činjenicu da imovina njegove pokojne tete na kraju nije pripala Rabu, nego njezinim kćerima.

Ustvrdio da je na djelu "medijska histerija" dirigirana iz rapskog HDZ-a i nekih interesnih krugova povezanih s Ministarstvom.

Antešić je od 2003. do 2007. bio saborski zastupnik, a 2009. ponovno je izabran za gradonačelnika Raba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:30