RODITELJSKA PETICIJA

‘Djetetu je boravak u bolnici bez mame ili tate teži i od bolesti’

Osjećamo se nemoćno i jadno kad vidimo koliko nas država ignorira i koliko im nismo važni, naglašava incijatorica peticije Marija Glažar
 Ranko Šuvar/CROPIX

Gotovo 25.000 roditelja potpisalo je peticiju kojom traže da se roditeljima dopusti besplatan boravak s djecom tijekom bolničkog liječenja. Ono što je u većini europskih zemalja uobičajeni standard, hrvatski roditelji i dalje traže peticijama - a traže, upozoravaju, minimum: običnu stolicu pokraj djetetova bolesničkog kreveta.

Čak ni roditelji najteže bolesne djece u mnogim slučajevima ne mogu biti s njima u bolnici: mali bolesnici Onkologije Dječje bolnice u zagrebačkoj Klaićevoj ulici tek će sada, preseljenjem u Institut za tumore u Ilici, steći taj “privilegij”.

Birokratski odogovor

Takvo stanje, upozoravaju naši sugovornici, dijelom je posljedica skučenih prostornih uvjeta hrvatskih bolnica, ali prečesto i nerazumijevanja dijela liječničkog kadra i zdravstvenog sustava.

- Jedna moja prijateljica morala je ostaviti vrlo malo dijete samo u bolnici jer ni na koji način nije mogla dobiti dozvolu da ostane s njim, iako je tražila samo jednu stolicu uz bolesnički krevet. Za dijete je to bilo užasno traumatično iskustvo, traumatičnije od same bolesti. Doživjelo je šok, nije prestajalo plakati čak ni kad je mama ujutro došla. To me je istinski potreslo te sam pokrenula peticiju kojom tražimo dozvolu da roditelji besplatno borave uz svoje dijete kad mu je najteže - kaže Marija Glažar, 28-godišnja diplomirana ekonomistica iz Rijeke, mama 2,5-godišnjeg Gabriela i pokretačica peticije koja je iznikla iz zatvorene Facebook grupe.

Zahtjevi koji se peticijom poslali su ministru zdravlja Siniši Vargi, no nakon njegova odgovora roditelji se, kažu, nemaju čemu nadati.

- Naš dopis, u kojemu govorimo o važnosti boravka roditelja s djetetom za djetetovo psihičko zdravlje i fizičko ozdravljenje, Ministarstvo zdravlja proslijedilo je HZZO-u iz kojeg smo dobili hladan, birokratski odgovor s citatima iz pravilnika koji regulira kada roditelj može biti s djetetom u bolnici.

Mnoštvo pisama

Nastojanja desetaka tisuća roditelja jednostavno su ignorirali. Osjećamo se nemoćno i jadno kad vidimo koliko državi nismo važni - kaže Marija Glažar te dodaje da joj svaki dan stiže barem desetak pisama u kojima roditelji opisuju što su proživjeli i daju potporu peticiji.

‘Kvaka’ u pravilniku

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo ni na naša pitanja o ovoj temi. Pravilnik na koji se pozvao HZZO donesen je 2007. godine i trebao bi omogućiti roditelju djeteta kojemu je majčino mlijeko jedina hrana da bude 24 sata besplatno uz svoje dijete u bolnici, a roditelju djeteta do pete godine boravak s djetetom tijekom dana. No, “kvaka” je u tome što pravilnik uz svaku stavku dodaje “ovisno o smještajnim okolnostima i uvjetima”. Većina bolnica tvrdi da uvjeta nema.

- I ništa se ne mijenja. Velik dio bolnica, osobito onih velikih, uvodi svoja pravila i pod krinkom loših uvjeta ne dopušta roditeljima da budu s djecom. Neki čak tvrde da roditelji smetaju u liječenju, što je suprotno istini - kaže Ivana Smolić iz Udruge Roda.

Stolicu uz krevet ili fotelje na razvlačenje - što većina roditelja traži - ima rijetko koja bolnica: besplatno najčešće ne nude ništa, a kao alternativu imaju apartmanski smještaj koji doseže cijene i do 100 eura na dan. Čak i uz tu cijenu najčešće ih ima premalo.

No, upozorava Ivana Smolić, situacija oko bolničkog liječenja djece mnogo je kompleksnija od samog pravilnika: primjerice, roditelji nakon pete godine djetetova života ne mogu dobiti bolovanje ako im je dijete u bolnici. Kako onda roditelj, ako bolnica i osigurava dnevni smještaj s djetetom, tijekom dana može biti s djetetom?

Osjećaj sigurnosti je najvažniji u liječenju

Roditelj je najčešće najvažniji član djetetova liječničkog tima, upozorava dr. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak. - Djetetov mir i osjećaj sigurnosti od najveće su važnosti pri njegovu liječenju. Toga, naravno, nema ako nije s roditeljem - objašnjava dr. Nogalo čiju bolnicu roditelji mahom hvale.

Za takav odnos, kaže, ne trebaju nikakva posebna inicijativa ni velika financijska sredstva: svaki ravnatelj bolnice s malo volje može organizirati da roditelji većinu vremena budu uz djecu.

- Kod nas je ključ dnevna bolnica u koju djeca s roditeljima dođu ujutro, dobiju terapiju i navečer idu kući. U dnevnoj bolnici sada imamo 40 posto više pacijenata nego u stacionaru. Ako, pak, dijete mora ostati u stacionaru, ispred svake sobe stoji kutna garnitura za roditelje. Nastojimo da svako dijete s roditeljem zaspi i da ga roditelj dočeka prije nego što se probudi - kaže dr. Nogalo.

Višak prostora u stacionaru pretvorili su u 12 apartmana. Nisu, kaže, osobito luksuzni, ali stoga ni približno skupi poput onih u drugim bolnicama: koštaju 250 kuna, a bolnica izlazi u susret svima za koje procijene da je apartmanski smještaj važan za dijete, a roditelji ga ne mogu platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:11