IDU U NOVU BOLNICU

FOTO: SELI SE DJEČJA ONKOLOGIJA U KLAIĆEVOJ Pogledajte kako će izgledati novi prostori

Već idućeg tjedna dolazi namještaj, a prvi mali bolesnici stižu za dva tjedna
Zagreb, 020415.Ilica.Djecja onkologija iz Klinike za djecje bolesti Zagreb, iz Klaiceve ulice uskoro seli u nove prostore, na treci kat Instituta za tumore.Na fotografiji: Ksenija Stanic, glavna sestra instituta za tumore i Danko Velimir Vrdoljak, dr.med, procelnik Instituta za tumore.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomaš / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Na trećem katu zagrebačkog Instituta za tumore ovih dana vlada “majstorska gužva”. Bušilice zuje, radnici na ljestvama pričvršćuju klizna vrata, fugiraju se pločice u čajnoj kuhinji.

Zidovi su svježe oličeni. Televizori su pričvršećni na zidove svih 15 prostranih bolničkih soba u kojima će biti po dva kreveta. Već idućeg tjedna stiže namještaj i počinje “glancanje”, a tjedan kasnije prvi mali pacijenti preselit će se iz Klaićeve dječje bolnice u Institut za tumore.

Samo dva mjeseca trebalo je od ideje do realizacije. “Veliki” su odlučili pomoći “malima”. Točnije, u novi prostor iz Dječje bolnice seli se Zavod za hematoonkologiju. Umjesto skučenih pedesetak kvadrata, teško bolesnim mališanima i njihovim roditeljima na raspolaganju će biti više od tisuću četvornih metara prostora.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb, 020415.Ilica.Djecja onkologija iz Klinike za djecje bolesti Zagreb, iz Klaiceve ulice uskoro seli u nove prostore, na treci kat Instituta za tumore.Na fotografiji: soba za intenzivnu njegu.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Čeka se trajno rješenje

Institut za tumore odlučio se odreći dijela svoje nove zgrade, “stisnuti” svoje plastične kirurge na manje prostora i primiti male “podstanare”, kao i njihove liječnike i medicinske sestre pod svoj krov dok se konačno ne riješi problem cijele dječje bolnice. Inače, Zavod i pravno i formalno ostaje dio Klaićeve dječje bolnice, ali u Institutu će biti novo “radilište”. Premda cijela dječja bolnica radi u neprimjerenim, vrlo skučenim prostorima, na onkološkom odjelu posebno je teško jer je riječ o najtežim malim pacijentima, a majke ili očevi ne mogu boraviti u bolnici sa svojom djecom jer za njih doslovno nema mjesta.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb, 020415.Ilica.Djecja onkologija iz Klinike za djecje bolesti Zagreb, iz Klaiceve ulice uskoro seli u nove prostore, na treci kat Instituta za tumore.Na fotografiji: uredjivanje prostora oko uticnica.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Dnevna bolnica

Novi prostori pravi su melem za oči i podsjetnik da u teškoj bolesti nije baš svejedno u kakvim uvjetima borave djeca i njihovi roditelji.

Već sam ulaz u buduću dječju kliniku obećava. Velik prozori, puno svjetla “ogromna” čekaonica ispred ambulanti. Veliki prostor za dnevnu bolnicu. Dvije posebne prostorije za tzv. obrnutu izolaciju...

Obilazili smo s glavnom sestrom Instituta, Ksenijom Stanić, gotovo sat vremena prostor u koji će se za dva tjedna useliti teško bolesni mališani zajedno sa svima onima koji se o njima trenutno skrbe u Klaićevoj.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb, 020415.Ilica.Djecja onkologija iz Klinike za djecje bolesti Zagreb, iz Klaiceve ulice uskoro seli u nove prostore, na treci kat Instituta za tumore.Na fotografiji: dnevna bolnica, dnevni boravak.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Svaka soba ima televizor, ali i Wi-Fi vezu da bi djeca mogla igrati svoje igrice na tabletima li mobitelima ne bi li skratila bolničke dane. Uz svaku sobu je i sanitarni čvor, a svi oni koji se žele i mogu družiti imaju na raspolaganju dnevni boravak. Čajne kuhinje omogućit će roditeljima da djeci po potrebi skuhaju nešto što vole, pripreme čaj ili podgriju mlijeko. Na pregradni zid između svake sobe postavljen je prozor kako bi primjerice medicinska sestra dok boravi u sobi s jednim malim pacijentom moga kontrolirati događenje u susjednoj. Kad prozor nije potreba, spuštaju se rolete. Cijela je klinika pod videonadzorom.

U tijeku je formiranje ekipe liječnika, medicinskih sestara i drugog stručnog osoblja koje će iz Klaićeve prijeći u Institut za tumore. Prof. dr. Jasminka Stepan, voditeljica Zavoda za hematoonkologiju Klaićeve, kaže kako će s mališanima u nove prostore doći tridesetak liječnika i medicinskih sestara.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb, 020415.Ilica.Djecja onkologija iz Klinike za djecje bolesti Zagreb, iz Klaiceve ulice uskoro seli u nove prostore, na treci kat Instituta za tumore.Na fotografiji: ambulanta.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ostali stručnjaci su blizu

- Upravo smo primili dvije mlade pedijatrice i tako popunili nedostatak liječnika - kaže prof. dr. Stepan. Dodaje da će dnevna bolnica i intenzivna skrb biti u sklopu ostalog dijela odjela, što značajno povećava učinkovitost osoblja i kontrolu malih pacijenata. Naime, u Klaićevoj je dnevna bolnica potpuno izdvojena i u drugom dijelu zgrade, što predstavlja priličan problem u radu liječnika i medicinskih sestara. Za dio konzilijarnih pregleda djecu će dolaziti pregledavati liječnici iz Klaićeve kad to bude potrebno. Kako su te dvije bolnice relativno blizu, Osman Kadić, sanacijski upravitelj Klaićeve, kaže da to neće biti problem.

Premda je riječ o privremenom rješenju dok se konačno ne sagradi “nova Klaićeva”, činjenica je da ovo “podstanarstvo” u Institutu za tumore ipak znatno podiže standard najtežim malim bolesnicima. Sve troškove koji su nastali prilagodbnom prostora platit će Ministarstvo zdravlja. Vodstvo Klaićeve objeručke je prihvatilo preseljenje jer teško bolesna djeca iz cijele Hrvatske koja se tu liječe ne mogu čekati konačno rješenje koje na žalost još nije na vidiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:13