OGORČENI RADNICI

‘Gazda je imao za Severinu, Terezu i svoje cigare, a mi sanjali o plaćama’

Firma čiji je šef priveden bila je izdašan sponzor zvijezda, Anti Kotromanoviću su mjesečno davali 37.000 kn, plaćali su školarinu gazdinoj kćeri 36.000 kn mjesečno... Zato je 200 zaposlenika završilo na burzi
Beograd, 171009.Popularna hrvatska pjevacica Severina odrzala je prvi koncert svoje nove turneje u Areni u Beogradu. U Areni je sa Severinom nastupilo cak 40 glazbenika, medju kojima i njezin visegodisnji prijatelj i suradnik Goran Bregovic, Jelena Rozga, Petar Graso i drugi.Foto: Aleksandar Dimitrijevic / CROPIX
 Aleksandar Dimitrijević / CROPIX

ORAHOVICA - Privođenjem bivšeg većinskog vlasnika i predsjednika uprave KIO Keramike iz Orahovice Darka Krmpotića te suvlasnika i bivšeg šefa financija Bože Ivičića, u javnost su procurili i neki zanimljivi detalji iz poslovanja ove posrnule tvrtke. Tako se doznalo da je za KIO svojedobno radio i današnji saborski zastupnik SDP-a, general Ante Kotromanović, a KIO je kako neslužbeno doznajemo bio i izdašan sponzor estradnim zvijezdama poput Tereze Kesovije i Severine.

Posjet generalu

- Mi tog Kotromanovića gotovo nikada nismo vidjeli ovdje, a navodno je primao mjesečnu naknadu u iznosu od 15 tisuća kuna, dok je tvrtka za najam njegova automobila plaćala 22 tisuće kuna. Navodno je kod nas bio na honoraru kako bi i dalje mogao primati svoju mirovinu - kažu nam radnici koji su ostali raditi u tvrtki nakon što je nad njom prije dva i pol mjeseca proglašen stečaj, a potom su je u zakup uzeli Samoborka i Keramika Modus.

Kotromanović je u izjavi za bussines.hr potvrdio da su ga angažirali za rad u KIO-u, a na naše pozive se nije javljao. SDP-ov zastupnik navodno je i jedan svoj posjet generalu Anti Gotovini u Haaškom pritvoru platio karticom tvrtke.

U KIO-u je bio zaposlen i hercegovački poduzetnik Milan Lučić i to oko tri godine, a radni odnos navodno mu je prestao prošle jeseni. I on je rijetko dolazio u Orahovicu.

Najam dvorane

Upravo je, kako nam kažu radnici KIO-a, po dogovoru s Lučićevom tvrtkom s računa KIO-a lani plaćeno 65 tisuća kuna na račun tvrtke Motivo, koja organizira sve nastupe Severine i u čijoj je upravi i Tomislav Petrović, Severinin menadžer, a KIO je bio i sponzor koncerta Tereze Kesovije u Parizu za koji je izdvojeno 70 tisuća kuna.

To je Jutarnjem listu u četvrtak potvrdila i Ljerka Miličić, producentica Kesovijinog koncerta u parizu koja je i upoznata sa svim donatorima.

- Točno je, tvrtka KIO donirala je dio novca za najam dvorane u kojoj je u Parizu prije tri godine koncert održala Tereza Kesovija. Ali, vjerujte mi, kunem vam se, ni ja, a pogotovo Tereza, pojma nismo imale što se u toj firmi zbiva, niti da su njeni radnici oštećeni. Pa to je skandalozno - kaže Ljerka Miličić.

Gledali snimku

- Gledali smo snimku tog koncerta, ali nigdje nismo vidjeli našu reklamu. Ma bilo je tu očito svega. Najgore mi je kada pomislim koliko se novaca odavde izvlačilo dok mi nismo imali za plaće, a gazda je nas optuživao da smo za sve krivi. Kažu nam da je tvrtka plaćala i školarinu za njegovu kćerku u iznosu od 36 tisuća kuna, a samo su računi za njegove cigare kubanke stajali 2.300 kuna, što je nekima ovdje bila mjesečna plaća. Mi smo plakali kada je ovdje došlo 40 kamiona i odvezlo pločice koje su bile na lageru, jer su bile založene, a on nas je samo zavlačio - kažu radnici, koji ovih dana očekuju i svoju prvu plaću, nakon više od pola godine koliko je nisu vidjeli.

Bivši vlasnik Krmpotić, kojeg se zajedno s Ivičićem tereti da za protuzakonito stjecanje vlasničkih udjela tijekom privatizacije 2001., u međuvremenu pušten nakon saslušanja na Županijskom sudu u Bjelovaru, a sada se navodno nalazi na moru, gdje ima stan u Opatiji.

U KIO-u je uvijek rado viđen gost bio i bivši predsjednik države Stipe Mesić, kao i predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji je KIO posjetio i u svojoj predsjedničkoj kampanji.

- Drago nam je da je napokon pravosuđe otvorilo ovu temu i nadamo se da će sada sve pronaći i da će se pokazati što se ovdje radilo - ističu radnici, spominjući i plaćanje skupih savjetničkih usluga njegovoj tvrtki DK Ulaganja u koju je zaposlio svoju kćer.

Nisu naplatili

Kažu da je u ožujku ove godine, dakle neposredno pred stečaj, kupljena benzinska crpka u Krmpotićevu rodnom mjestu Čačinci za 8,3 milijuna kuna i to od tvrtki Hermes-nekretnine, kojoj je vlasnika supruga Milana Lučića Mirjana, a da prethodno od iste tvrtke nisu naplaćeni radovi u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

KIO je navodno od Lučića kupio i tvrtku Euroivi za 27 milijuna kuna, koja je bila zadužena za 15 milijuna kuna.

Na burzi završilo 200 zaposlenika

Kako doznajemo od stečajnog upravitelja Franje Otrečaka u KIO-u je trenutno zaposleno 166 radnika, dok ih je otvaranjem stečaja na burzi završilo 200. Na Trgovačkom sudu u bjelovaru priznata su potraživanja u iznosu od 585 milijuna kuna, od čega se 20,8 milijuna odnosi na radnike. Prva javna dražba za prodaju imovine KIO-a trebala bi biti u rujnu, a sindikalni povjernik Miroslav Mitrović ne dvoji tko je kriv za ovo stanje. - Jednako su krivi i Krmpotić i država. Država mu je omogućavala da radi što hoće, a on je to korsitio i doveo nas gdje smo sada - kaže Mitrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:33