MAJKA HRVATA PUŠTENOG NAKON 47 DANA

‘Jako sam sretna! Sin mi se vraća iz zatvora u Kabulu’

I’m back, mother f... - napisao je na Facebook profilu Tomislav Novak koji nije odgovoran za napad talibana na hotel Serenu
 AFP, Facebook

Tomislav Novak, 33-godišnji zaštitar britanske kompanije Shield Security kojeg je afganistanska policija uhitila zbog sumnji na propust oko osiguranja hotela Serena, nakon 47 dana zatočeništva jučer je napokon pušten iz zatvora u Kabulu.

- “I’m back, mother f...”, napisao je nakon izlaska iz zatvora Novak na svom Facebook profilu.

Ovaj bivši specijalac iz Zagreba u zatvoru je završio nakon što su talibani krajem ožujka u terorističkom napadu na hotel Serenu u Kabulu ubili 13 ljudi, među kojima i dvoje djece.

Zaštitari tvrtke Shield Security radili su na osiguranju hotela, pa ih je policija uhitila zbog sigurnosnih propusta.

Međutim, Novak je danas pušten nakon što se utvrdilo da nikako ne može biti kriv za propuste.

Naime, on nije menadžer u tvrtki već je samo voditelj smjene pa ne može zapovjedno odgovarati.

Osim toga, kaže nam jedan izvor dobro upućen u situaciju sa zaštitarskim poslovima u Afganistanu, Novak taj dan uopće nije radio.

- Dečko uopće nije radio taj dan, a uhitili su ga zbog toga što je bio vođa smjena. Prema mojim informacijama afganistanska policija je ta koja je napravila propust - kaže naš sugovornik.

Novak se danas javio i obitelji. Njegova majka potvrdila nam je da su se čuli i da je dobro, ali nije nam htjela ništa više reći. Sina uskoro očekuje doma i zbog toga je, naravno, sretna.

- Čula sam se s njim, ali ne bih ništa komentirala - rekla je u kratkom razgovoru za Jutarnji.

U luksuzni hotel Serena u centru Kabula četvorica mladih talibana upala su 20. ožujka. Nakon što su zaobišli zaštitare, ušli su u restoran i počeli pucati po gostima hotela.

Ubili su 13 ljudi, a na kraju su i oni platili životom. Nakon tog napada, Novaka i još osmero njegovih kolega iz zaštitarske tvrtke Shield Security uhitila je afgansitanska policija po nalogu ministra unutarnjih poslova.

Sada su očito uvidjeli da Novak nipošto ne može odgovarati za propust.

U Afganistanu i Iraku radi 300 Hrvata

U Afganistanu i u Iraku trenutno se nalazi oko 200 do 300 naših državljana koji se bave zaštitarskim poslovima.

Mahom je riječ o ratnim veteranima i mladim bivšim policajcima koji su tamo otišli trbuhom za kruhom. U Afganistanu posluje gotovo 20-ak stranih zaštitarskih kompanija, a Shield je jedna od boljih. Međutim, trend je sada takav da se svi prebacuju u Irak, puno je manje posla nego prije a i plaće su pale. Razlog tome je što poslove sve više preuzima afganistanska policija i njihove zaštitarske tvrtke pa se mnogi naši dečki prebacuju u te domaće tvrtke.

Ali i tu dolazi do problema jer se zna dogoditi da ti policajci još za vrijeme obuke ukradu oružje, pobiju svoje instruktore i nakon toga pređu u talibane gdje ih dočekuju kao heroje.

Minimalna plaća zaštitara u privatnim zaštitarskim tvrtkama unutar kampa je 3500 dolara, a za svaki izlazak vani dobije se još 150 dolara po izlasku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:40