BIVŠI SPECIJALAC

HRVAT TOMISLAV U ZATVORU U AFGANISTANU 'Osjećam se dobro, nisu me slomili'

Afganistanska policija traži odgovor na pitanja kako su upali u hotel i kako su prošli sigurnosne mjere
 AFP, Facebook

Tomislav Novak, bivši specijalac iz Zagreba, a sadašnji zaposlenik zaštitarske kompanije Shield Security, već 15 dana sjedi u zatvoru u Kabulu zbog sumnje da je napravio sigurnosne propuste tijekom terorističkog napada na hotel Serena u kojem je ubijeno devet ljudi.

Novaka, ali i još osmero njegovih kolega s posla uhitila je afganistanska policija po nalogu tamošnjeg ministra unutarnjih poslova koji je najavio da će pritvoreni ostati u zatvoru sve dok se ne okonča cijela istraga o tom terorističkom napadu.

U luksuzni hotel Serena u srcu Kabula, koji čuvaju zaposlenici zaštitarske kompanije Shield Security, četvorica mladih talibana upala su 20. ožujka ove godine. Nakon što su zaobišli zaštitare, ušli su u restoran i počeli pucati po gostima hotela. Ubili su devet osoba, među kojima četiri žene i dva djeteta. Svi teroristi su ubijeni.

Kako su upali u hotel i kako su uspjeli proći sigurnosne mjere za koje su zaduženi djelatnici Shield Securityja glavna su pitanja na koja afganistanska policija želi dati odgovore u svojoj istrazi. S obzirom na to da je Novak, prema nekim medijima, bio zadužen za sigurnost hotela, i on je pritvoren.

Kako se točno osjeća 33-godišnji Tomislav Novak, još nije poznato jer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Veleposlanstva Hrvatske u Turskoj, koje je zaduženo i za područje Afganistana, stižu proturječne informacije.

- Hrvatsko veleposlanstvo u Ankari nije u izravnoj vezi s gospodinom Novakom, ali prema dobivenim informacijama, gospodin Novak se fizički i psihički osjeća dobro. Veleposlanstvo poduzima sve što je u njegovoj nadležnosti te očekujemo službene informacije afganistanske strane s obzirom na to da je komunikacija otežana radi održavanja izbora - stoji u odgovoru MVEP-a. U našem veleposlanstvu u Turskoj čuđenje na upit o pritvorenom Novaku. - Za sve se obratite našem Ministarstvu jer nam je ovo prvi glas o Tomislavu Novaku. Zaista ne znamo o čemu se radi pa vam ne možemo pomoći - rekli su nam.

U kompaniji u kojoj Novak radi veliki je broj državljana iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Jedan od razloga zapošljavanja ljudi s ovih prostora je i činjenica da su mnogi ratni veterani.

U Afganistanu radi barem 17 inozemnih zaštitarskih tvrtki koje čuvaju strance i strane institucije u toj zemlji.

Takav posao, kako su isticali i neki domaći vlasnici zaštitarskih tvrtki, vrlo je profitabilan jer zaštitari u dva mjeseca u Afganistanu mogu zaraditi više nego cijelu godinu u Hrvatskoj.

Početna mjesčna plaća je pet tisuća dolara.

Upravo zbog visokih primanja stranih zaštitara, u Afganistanu su skloni razmišljanju da taj posao prepuste domaćim dečkima. Za to se zalaže i Yama Saifi, bivši vlasnik kompanije u kojoj danas radi Tomislav Novak.

- Ne vjerujem stranim kompanijama. One su ovdje došle uzeti novac. Siguran sam da bi afganistanske zaštitarske kompanije puno bolje obavljale posao - smatra Yama Saifi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23