VULGARNOST

‘Maknite Mamuticu iza 22 sata, glumci previše psuju’

Vijeće za elektroničke medije raspravljat će o ‘Mamutici’ zbog brojnih psovki koje se izriču u vrijeme dok je još cijela obitelj pred televizijskim ekranima

ZAGREB - Prva epizoda nove sezone hvaljenog kriminalističkog serijala “Mamutica” podigla je veliku prašinu. Zbog psovki što su se u terminu između 21 i 22 sata u srijedu mogle čuti s televizijskih ekrana mnogi su gledatelji gasili televizore ili se prebacivali na programe konkurentskih televizija.

- Mislio sam prvo da pogrešno čujem. Potom sam provjerio vidim li dobro i da li se serijal s tolikom količinom krajnje vulgarnih izraza doista prikazuje na Prvom programu javne televizije. Psovke su nekima možda postale dio svakodnevnog govora, ali ne shvaćam zbog čega bismo ih morali slušati svi.

Mislim da bi se serije takvog sadržaja na HTV-u morale prikazivati poslije 22 ili 23 sata, a ne odmah nakon večere, u vrijeme kada su još i djeca pred televizorom - kaže ogorčeni čitatelj koji nas je kontaktirao.

“Mamutica” će zbog mnogobrojnih psovki i neprimjerenog termina za takvu vrst serije sljedećeg tjedna biti na dnevnom redu sjednice Vijeća za elektroničke medije.

Ako Vijeće ustanovi kršenje zakonskih odredbi, poduzet ćemo određene mjere, kažu u Agenciji za elektroničke medije, čiji su pojedini članovi, kako neslužbeno doznajemo, i sami šokirani količinom vrlo sočnih psovki emitiranih u vrijeme kada je cijela obitelj još uvijek pred televizijskim ekranima.

Realistični likovi

Da prva epizoda “Mamutice” obiluje psovkama , potvrđuje i Nebojša Taraba, producent iz tvrtke “Drugi plan”.

- Riječ je o kriminalističkoj seriji koja obrađuje slučajeve iz crnih kronika, a mafijaši se jedan drugom ne obraćaju s ‘ljubim ruke’. Nastojali smo da naši likovi budu što realističniji, pa oni tako i psuju.

Naime, u drugoj sezoni išli smo na tzv. britanski obrazac, odnosno jednu priču širimo na dvije epizode, čime dodatno dobivamo na atmosferi. Uz konkretne slučajeve koje rješavaju Božo (Sreten Mokrović), koji će se pred kraj serijala vratiti u policiju na mjesto inspektora, iskusna inspektorica Željka (Olga Pakalović), Jerko (Ljubo Kerekeš) i forenzičar Marko (Mislav Čavajda), u svakoj epizodi konstantno je prisutna mafija. A mafijaši i kriminalci, točno je, govore rječnikom prepunim psovki.

Bez službenih prigovora

Što se termina prikazivanja serije tiče, naša producentska kuća s tim doista nema veze i ja ne bih u to ulazio, jer je to odluka i pravo HTV-a čiji šefovi odlučuju kada će se što emitirati - objašnjava Taraba, koji je jučer primao i brojne pohvale gledatelja i kritičara koji su “Mamuticu” proglasili prvom zabavnom domaćom krimi serijom.

U HTV-ovoj Službi za gledatelje tvrde da do četvrtka u 14 sati nisu zaprimili pritužbe gledatelja zbog pogrešno odabranog termina emitiranja “Mamutice”.

- To, naravno, ne znači da ti prigovori naknadno neće stići - priznaju u Službi za gledatelje.

Zbog rječnika seriju nismo pustili u 20 sati

Serija “Mamutica” vanjska je produkcija i ima na HTV-u mjerodavnog urednika Mislava Brumeca. On potvrđuje kako je u protekloj epizodi bilo nešto više psovki u seriji, no ne bitno više nego inače. “Mamutica” je autorsko djelo s dokumentarističkim stilom u kojem se portretira i kriminalni milje. Serija ima oznaku neprimjerenog sadržaja za mlađe od dvanaest godina i upravo zbog rječnika je nismo emitirali od 20 nego poslije 21 sat - kaže Danko Družijanić, glasnogovornik HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:28