MOGLO JE I BOLJE

‘Nama par tuna, HDZ-u kile srdela’

SDP je mogao osvojiti bolji rezultat na lokalnim izborima, slažu se dužnosnici SDP-a. Neki od njih traže smjene zbog poraza

ZAGREB - Predsjednik glavnog odbora SDP-a Josip Leko priznao je da SDP na izborima nije postigao ‘spektakularan rezultat’.

Od ljevice se očekivalo osvajanje Hrvatske na lokalnoj razini jer HDZ-ova vlast predvođena premijerom Ivom Sanaderom u 2009. proživljava najveću krizu od povratka na vlast 2003.

Ali, čini se da HDZ-u nije naštetila niti kupovina blindiranog BMW-a u vrijeme krize, ni Rončevićeva narudža kamiona, a ni smjene ministara zbog najbrutalnijih ubojstava i obračuna na zagrebačkim ulicama.

Nitko nije gubitnik

Na Iblerovom trgu u središnjici SDP-a ovih se dana ne ‘kuka’, ali ni slavi.

- Očekivali smo bolji rezultat, ali nismo ga ostvarili - izjavila je jedna od najbližih suradnica Zorana Milanovića. Iako manji dio Bandićeve radikalne struje priželjkuje smjenu predsjednika SDP-a, u vrhu stranke takve rasprave se ne vode.

Vrh SDP-a ni Milanovića ni stranku ne smatra gubitnikom.

Suradnici Milana Bandića ne misle tako: Zoran Milanović je gubitnik, njegova lista za Zagreb osvojila je 7,5 posto manje nego Bandićeva na prošlim izborima. Prema neslužbenim informacijama, Bandićevi SDP-ovci postigli su interni dogovor te bojkotirali glasanje za listu čiji je nositelj bio Milanović. Nisu, dakle, glasali za SDP. Nije poznato jesu li zaokružili HDZ-ovu listu ili Kregarovu, ili poništili listiće.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina smatra da je Milanović u Zagrebu kao nositelj liste ostvario dobar rezultat.

- Što je više objeda i laži, to su nam drugovi Milanović i Bandić draži - rekao je.

Je li SDP pobjednik ili gubitnik izbora 2009.?

- SDP je uvijek pobjednik - odgovara Komadina.

Članica predsjedništva Željka Antunović misli da ima sjajnih rezultata, ali da je negdje moglo i bolje.

Najuvjerljiviji SDP-ov pobjednik je član predsjedništva i kandidat za gradonačelnika Koprivnice Zvonimir Mršić, koji je osvojio nevjerojatnih 74 posto glasova.

Koprivnički poučak

Mršić kaže da je SDP dobio više vijećnika i izvršnih funkcija nego 2005., čime je stranka pokazala snagu. Nije želio komentirati rad kolega u drugim sredinama, ali kaže da bi on u određenim mjestima drugačije postupio.

- U Osijeku smo trebali imati svog kandidata. SDP je u Koprivnici prije 15 godina bio u sličnoj situaciji, kao što je danas u Osijeku. Ali kad je koprivnički SDP počeo rasti, jačao je i sam grad. Mislim da bi u tom smjeru trebao krenuti Osijek jer ondje imamo veliki potencijal - objasnio je Mršić.

Zadar ne zna što s novcem

- Vjerujem da će Ranko Ostojić osvojiti izbore u Splitu. To je grad koji vapi da ga vodi socijaldemokrat. U Zadar je Kalmeta ulio toliko novca da HDZ-ova vlast ne zna što će s njim te je naš slabiji rezultat razumljiv - rekao je Mršić.

Neslužbeni predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović tvrdi da je SDP ostvario dobar rezultat.

- Mi smo osvojili nekoliko velikih tuna, a HDZ par kilograma srdela - metaforički je komentirao Josipović.

Dodao je da je SDP napredovao brojem gradonačelnika, a HDZ je na lokalnoj razini pao.

- U nekim dijelovima Hrvatske HDZ više ne postoji. Nema ga ni u Istri, ni na sjeveru... - izjavio je Josipović.

U SDP-u izjavljuju da čekaju drugi krug lokalnih izbora. Jednako tako su nakon parlamentarnih govorili da čekaju lokalne, a sad opet, očito, čekaju parlamentarne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 21:07