NOVI VAL POPLAVA

‘Namještaj smo odnijeli na kat i čekamo poplavu’

Zbog otapanja snijega u Europi narastao je vodostaj Dunava pa nam prijete poplave

BATINA - Dunav je jučer zagazio pred pragove prvih vikendica uz njegovu obalu na popularnom Zelenom otoku kod Batine, što je fenomen kakav se ne pamti u posljednjih 90 godina. Klimatske promjene koje su nam u siječnju donijele proljeće sada nam iz srca Europe Dunavom šalju i otopljeni snijeg, što je Hrvatske vode primoralo da u utorak u 8 sati proglase redovne mjere obrane od poplave na Dunavu kod Batine.

Tri centimetra na sat

Voda je prešla točku od 500 cm, ali i dalje nastavlja rasti u prosjeku 3 cm na sat, no stručnjaci vodnoga gospodarstva vjeruju da neće doseći kritičnu točku od 750 cm, što je razina na kojoj se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplave. - Od 1920. godine, kada su počela mjerenja vodostaja, siječanjske vode nisu bile tako visoke. To je fenomen. Vrh vodenog vala očekujemo u subotu ili nedjelju, no on će se kretati na razini 650 cm, što je za 70-ak cm niže u odnosu na visinu u svibnju 2010. Stoga ne očekujemo probleme, no na sve smo spremni - rekao je direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković.

Voda do kukova

A odavno su spremni i vlasnici vikendica na Zelenom otoku, koji su već odradili radne akcije podizanja namještaja iz prizemlja na katove vikendica. S Dunava se sklanjaju i čamci. Osječka obitelj Rešetar na Zelenom otoku ima vikendicu već 37 godina. Namještaj su odnijeli na kat u ponedjeljak.

- Čekali smo da vidimo što kažu Austrijanci i onda smo odlučili podići stvari gore. U kuhinji i kupaonici su pločice, a voda uđe i iznad jednog metra. Na žalost, još se nije dogodilo da mogu ženu odvesti u vodeni krevet i s čežnjom čekam taj dan - uz smijeh nam govori Nediljko Rešetar. Toliko se navikao na poplave da s njma zbija i šale.

- A što ja mogu protiv prirode - kaže Rešetar. Do šale pak nije mještanima Batine koje vlasnici vikendica angažiraju da im u vrijeme poplava povremeno obiđu kuće . Osobito onima koji nemaju čamce, pa do Zelenog otoka gaze kroz vodu do kukova.

- Ljeti je voda topla, a sada ne znam kako ćemo se probiti s obzirom na hladnoću. Nikada zimi nije bio ovakav vodostaj - rekao je jedan Batinjanin.

Ovakav rast Dunava u siječnju je neočekivan

VUKOVAR - Razina Dunava kod Vukovara proteklih dana brzo raste, i po dva centimetra na sat, a u utorak u 14 sati vodostaj je dosegao +373 centimetra. Iako je situacija posve neočekivana za siječanj - jer Dunav obično Vukovaru zaprijeti u vrijeme kiša koncem proljeća - u Hrvatskim vodama veće probleme u Vukovaru ipak ne očekuju. Prognoze govore da bi vodostaj mogao rasti sve do početka sljedećega tjedna i dostići +600 centimetara. Vrh vodenog vala kod Vukovara očekuje se u ponedjeljak. Ovi siječanjski vodostaji najviši su od 1920. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:04