BOŠNJAKOVIĆ U AFERI

‘Nisam kriv i mogu biti novi ministar pravosuđa’

Dionice sam u skladu sa zakonom prenio na drugu osobu kada sam postao saborski zastupnik, tvrdi Bošnjaković
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - “Nemam nikakve veze s tvrtkom Centar za kombinirani transport od trenutka kada sam u vrijeme mandata saborskog zastupnika, sukladno Zakonu o sprječavasnju sukoba interesa, prenio dionice na drugu osobu”, tvrdi u pismenoj izjavi Dražen Bošnjaković, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i službeni kandidat za budućeg ministra pravosuđa.

On se oglasio u povodu navoda u jednom tjedniku da je Bošnjaković kao manjinski suvlasnik tvrtke CKT u sukoba interesa, jer CKT Zagreb posluje sa tvrtkom Plinacro u kojoj je Bošnjaković zamjenik predsjednice Nadzornog odbora.

Tvrdi se da su istražitelji USKOK-a i Državnog odvjetništva utvrdili da je u protekle dvije godine CKT Zagreb s Plinacroom ugovorio poslova u vrijednosti 42 milijuna kuna. Do tog podatka su navodno došli istražujući poslovanje Plinacroa i tvrtke Fimi-Media.

Dva posto vlasništva

Bošnjaković i njegova supruga dva posto vlasništva tvrtke CKT Zagreb kupili su 1993. godine. Riječ je o tvrtki koja je specijalizirana za kombinirani prijevoz željeznicom i cestom te međunarodno otpremništvo. Vlasnik tvrtke je Ivan Štih, koji je i predsjednik Nadzornog odbora kompanije, dok je predsjednica Uprave Nevenka Dasović Žigić.

Bošnjaković je upravljanje svojim dionicima prebacio upravo na Štiha. Mate Kačan, predsjednik saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, tvrdi da u ovom slučaju Bošnjaković nije u sukobu interesa jer ugovor s tvrtkom Plinacro nije sklopio Povjerenik (osoba kojoj su dionice dane na upravljanje), nego tvrtka CKT Zagreb.

Kačan to zaključuje na osnovi podatka da u posljednje dvije godine Ivan Štih, u ovom slučaju Povjerenik, Povjerenstvu nije prijavio sklapanje nikakvog ugovora. Prema njegovim riječima, Bošnjaković ima jedan posto vlasništva i njegova supruga jedan posto.

Netočan podatak o zaradi

Sam Bošnjaković tvrdi da se “ni na jednoj sjednici NO-a Plinacroa nije odlučivalo ili davala suglasnost o bilo kakvoj poslovnoj suradnji s tvrtkom CKTZ i Fimi-Media, pa ni na taj ili bilo koji način nisam utjecao na poslove ovih tvrtki”.

Prema službenim podacima, Plinacro je s CKT Zagreb 26. 8. 2008., u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, sklopio ugovor o obavljanju logističkih usluga, a 10. 4. 2009. dodatak Ugovoru. Ugovor je zaključen za razdoblje do 31. 12. 2011. godine kada Plinacro završava provedbu II. razvojno-ulagačkog ciklusa plinofikacije. U Plinacrou tvrde kako su ovim ugovorom postigli znatne uštede jer u odnosu na ranije špeditere, CKT ima nižu cijenu usluge uvoznog carinjenja i manje carinske garancije.

Nije poslovao s HEP-om

Nadalje, tvrdi se kako nije točna informacija da je tvrtka CKT u prošle dvije godine zaradila oko 42 milijuna kuna na poslovima koje joj je dodijelio Plinacro. Naime, sukladno Ugovoru o obavljanju logističkih usluga, CKT ima pravo na naknadu u visini od 3 posto na troškove prijevoza i manipulacije te se jedino taj iznos može nazvati “zaradom”. To znači da CKT zaračunava Plinacrou isti onaj iznos usluge transporta koji je toj tvrtki fakturirao prijevoznik te na navedene usluge dodatno smije naplatiti samo 3 posto.

Osim u Nadzornom odboru Plinacroa, Dražen Bošnjaković je i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HEP-a. Na tu je dužnost postavljen nakon prošlogodišnje smjene cjelokupne uprave tvrtke.U samom HEP-u tvrde kako tvrtka CKT Zagreb s njima nema poslovni odnos.

Hoće li ova afera naštetiti Draženu Bošnjakoviću da postane nasljednik Ivana Šimonovića? U većem dijelu HDZ-a smatraju da neće. Ponajprije, jer je Bošnjaković dionice na vrijeme prijavio i prenio na drugu osobu. Druga stvar koju uvažavaju je da je Bošnjaković dobar pravni stručnjak koji je, navodno, osobno za svojeg nasljednika predložio Šimonović. Osim toga, nekog drugog kandidata i nemaju. Naši izvori iz HDZ-a kažu i kako Bošnjaković ima dokaze o tome da se, dok je on bio na sjednicama NO-a, nikada nije raspravljalo o poslovima s tvrtkom CKT.

Naftni lobi ga želi oblatiti

U HDZ-u tvrde da je Dražen Bošnjaković žrtva sukoba naftnog lobija, odnosno sukoba između Plinacroa i Ine. Naime, Bošnjaković navodno podržava odlazak bivšeg predsjednika Plinacroa Branka Radoševića u Upravu Ine, na čemu posebno inzistira i ministrica Marina Matulović Dropulić. S druge strane, neki nisu sretni što bi Radošević, koji je pod istragom zbog Fimi-Medije i koji je iz Plinacroa otišao s otpremninom od 1,1 milijun kuna, mogao doći u Inu. Tome se u prvom redu protive bivši šef Ine Tomislav Dragičević i ministar financija Ivan Šuker koji su još ljuti na Radoševića, među ostalim, i zbog toga jer je, dok je bio u Plinacrou, dostavio Ini mjenicu na 150 milijuna kuna na ime potraživanja. ( K. Ž., R. V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:41