MINISTAR BOŠNJAKOVIĆ UNAJMIO ZGRADU ELEKTROPROMETA

Država plaća najam tvrtki koja joj duguje 71 milijun kn

Ministarstvo pravosuđa u zgradu Elektroprometa preseljava Prekršajni sud s Kennedyjeva trga
 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa potvrdilo nam je napise o tome da je unajmilo poslovnu zgradu Elektroprometa. Većinski vlasnik Elektroprometa kontroverzni je poduzetnik Michael Ljubas, čije 23 tvrtke u ovom trenutku, kako pišu mediji, državi na ime poreza duguju više od 70 milijuna kuna.

Ljubas je pobijedio na natječaju za najam poslovnog prostora te je Ministarstvo pravosuđ a od njega unajmilo poslovnu zgradu u koju namjerava smjestiti Prekršajni sud, koji je dosad bio na Kennedyjevu trgu 11.

Dobra lokacija

U Ministarstvu kažu kako već neko vrijeme postoji potreba za adekvatnim prostorom radi objedinjavanja prostora Prekršajnog suda u Zagrebu, koji je godinama smješten u neprikladnim prostorima na četiri lokacije.

- Sadašnji prostori u kojima radi Prekršajni sud nisu definiranog vlasništva, a nisu ni vlasništvo Ministarstva pravosuđa - jedan prostor je vlasništvo MUP-a, dok na druge vlasnička prava polaže Grad Zagreb - objasnili su u Ministarstvu i dodali kako bi se u Elektroprometovu zgradu, osim Prekršajnog, trebao useliti i novoformirani Prvostupanjski upravni sud za područje Zagreba.

Sumnjivo poslovanje

Objasnili su i zašto je Elektroprometova ponuda na natječaju bila najprihvatljivija: - Uvjeti zakupa poslovnog prostora bili su izuzetno prihvatljivi u svim ekonomskim okvirima, 49 kuna po četvornome metru + PDV za površinu od 7100 četvornih metara, a tu je i činjenica da za ugovorenu cijenu Elektropromet uređuje zgradu prema našim zahtjevima - uspostavlja LAN mrežu, klimatizira sve prostorije te je oprema namještajem koji nam se daje na korištenje bez dodatne naplate.

Lokacija je pristupačna, što je također od javnog interesa, kao i činjenica da Novi Zagreb dobiva dva suda, što je važno za taj dio grada. Usporedbom odnosa cijena prostora na tržištu s cijenom koju smo postigli vidljivo je da smo se rukovodili zaštitom financijskih interesa, te da je kompletan postupak proveden prema zakonu i bez ičijih osobnih interesa, kazali su nam u Ministarstvu.

Na upit kako to da su odlučili dati povjerenje upravo Ljubasu, koji je, osim po kontroverznom poslovanju i velikom dugu državnom proračunu, poznat i po brojnim prijetnjama novinarima, u Ministarstvu su nas uputili nadležnim državnim institucijama. O Ljubasu, naime, u javnosti ne vlada dobro mišljenje. Pripisuju mu se deseci kaznenih prijava te da je većinski dio dionica Elektroprometa stekao na sumnjiv način.

Dogovor s direktorom

Ljubasa se spominjalo i kao osobu koja je bila umiješana u premlaćivanje predsjednika Uprave Industrogradnje Josipa Galinca.

- Svi poslovi koji su vođeni u vezi s navedenim javnim natječajem vođeni su od strane stručnih službi Ministarstva pravosuđa u kojima ne sudjeluje ministar, stoga se radi o krajnje neutemeljenim i uvredljivim kvalifikacijama.

Gospodin Ljubas nije nikada niti spominjan, niti se pojavljivao, niti je imamo kontakte s njim. Sve su poslovne obveze dogovarane s direktorom i odgovornom osobom Elektroprometa d.d. - rekli su u Ministarstvu pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:01