SUCI PROTIV KARAMARKA

‘Policija se ne žali na kazne huliganima’

Prije izmjene zakona treba se zapitati kako se provodi postojeći jer represija nije rješenje
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Najava ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o hitnoj izmjeni Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji bi zatvorski sankcionirao one što izazivaju nerede i dao veće ovlasti policiji, u stručnoj javnosti nije primljena s odobravanjem. Prije svega, s Karamarkom se ne slaže Zoran Potočki, predsjednik Visokog prekršajnog suda, jer su prekršajni suci prozvani za blagost prema huliganima.

Nužna ozbiljna analiza

- Prije svake visokorizične utakmice organiziramo rad dežurne službe i postupamo žurno u svim slučajevima. Sankcije su odgovarajuće i vodimo računa o težini prekršaja. Za teže prekršaje izričemo zatvorske kazne i visoke novčane kazne. Bezuvjetna zatvorska kazna predviđena je ipak kao iznimka i ona je zamjena za novčanu i trebala bi biti izuzetak, a ne pravilo. Ipak, u 660 postupaka izrečene su zatvorske kazne, i to u pravilu prema ponavljačima prekršaja, a često izričemo i zaštitne mjere. Trenutno se oko 200 navijača ne smije približiti objektima gdje se održavaju sportska natjecanja - kaže Potočki.

Suci kažu da se ukori i opomene u pravilu izriču maloljetnicima, a blaže kažnjavaju samo oni koji su prvi put zatečeni u prekršaju. Povratnicima se izriču maksimalne kazne predviđene zakonom. Petar Veić, prof. riječkog Pravnog fakulteta i autor policijskih zakona, kaže da je svaka izmjena bez analize primjene postojećeg zakona neozbiljna.

Zatvori već prepuni

- Smatram da je redarska služba rak-rana sustava sigurnosti u sportskim objektima. Sramotno je da je predviđena kazna za pljuvanje policajca 300 kuna. To treba mijenjati. I odredbe postojećih zakona se ne provode. Istekao je rok za uvođenje numeriranih sjedala, brojača gledatelja, a kakve su posljedice za nepoštivanje te odredbe. Opravdano se postavlja i pitanje novih zatvorskih kazni u situaciji kada su zatvori 40 posto prekapacitirani - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:45