RATNI ZLOČIN

‘Sačić stopirao policijsku istragu zločina u Gruborima’

Izvor Jutarnjeg ističe da je Markačev zamjenik onemogućavao istražitelje. Haag je Hrvatskoj prepustio rezultate svoje istrage o Gruborima
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Osim što je naložio sastavljanje lažne verzije zločina u Gruborima, Željko Sačić je, tvrde sugovornici Jutarnjeg bliski istrazi, prekinuo i istragu koju je u Gruborima neposredno nakon zločina pokrenuo Kriminalistički odjel MUP-a RH. U Grubore su iz Zagreba nakon masakra stigla dva policijska inspektora s namjerom da istraže cijeli slučaj.

Radio u MUP-u

Istragu je, tvrde izvori Jutarnjeg, prekinuo Sačić intervenirajući i kod ministra Ivana Jarnjaka. Dvojica kriminalista iz Zagreba potom su povučena s terena, a istraga o ubojstvima u srpskom selu nastavljena je tek pet godina kasnije.

Iako se već godinama spominje u kontekstu ratnog zločina u Gruborima, bivši specijalac Franjo Drlje sve do jučer radio je u Ravnateljstvu policije. Drlje je jedan od osnivača ATJ Lučko, prema iskazima svjedoka - ekstremnih je političkih uvjerenja i član Hrvatskoga državotvornog pokreta (HDP) čiji je čelnik emigrant Nikola Štedul, a istaknutiji članovi Mirko Norac i Tihomir Orešković, osuđeni za ratne zločine u Gospiću. Osim Norcu i Oreškoviću, Drlje je bio blizak i Miri Laci i Miodragu Demi, također članovima HDP-a.

Utjecajni rođak

Laco i Demo inače su savjetnici zagrebačkoga gradonačelnika i predsjedničkog kandidata Milana Bandića. Iako nije kažnjavan, Drlju se spominjalo u kontekstu reketarskih organizacija u Zagrebu, a pripisuju mu se epiteti “ekstreman” i “opasan”.

Prema informacijama Jutarnjeg, Drlje je nećak Vice Vukojevića, nekad vrlo moćnog HDZ-ovca. Zahvaljujući tome što je bio pod Vukojevićevom zaštitom, Grubori nisu mogli biti ozbiljno procesuirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:00