OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

‘Sudac nije kriv, Jagodin iskaz bio je neupotrebljiv’

Ovo je slučaj u kojem svi u sudnici znaju što se dogodilo, a nema dokaza, slažu se odvjetnici
Split, 210909.Predavanje Gordane Buljan Flander u gradskoj knjiznici Marka Marulica na temu Privrzenost i nasilna ponasanja mladihFoto : Jakov Prkic / Cropix
 Jakov Prkić / Cropix

ZAGREB - Sudac nadležnog Županijskog suda koji je oslobodio Jagodina oca u prvostupanjskom postupku jedan je od naših najkvalitetnijih i najsenzibiliziranijih sudaca za mladež, jedan od najzaslužnijih za uvođenje mnogih novina u sudsku praksu, primjerice ispitivanja djeteta putem videolinka. Praksa pokazuje da ima najveći broj osuđujućih presuda kad su zlostavljači u pitanju, redovito se educira, konzultira sa strukom i zahtijeva od svih vrlo visoke standarde.

Pomozite i vi maloj Jagodi - potpišite peticiju Jutarnjeg lista

Njegova je presuda u Jagodinu slučaju , tvrdi više odvjetnika, pravno čista i nije problem u sucu, nego u sustavu.

- Jagodin je slučaj jedan od onih tijekom kojih je svima u sudnici kristalno jasno što se dogodilo, a za to nema dokaza. Sudski vještak jednostavno nije dobio od djeteta ništa, iskaz je bio praktički neupotrebljiv.

Ovaj je zlostavljač izbjegao zatvor, tu nema povratka, ali mi moramo nešto mijenjati u ovom sustavu - ispričao je nedavno taj sudac u jednom stručnom društvu. Pogreška je, tvrde stručnjaci, upravo u načinu uzimanja iskaza od Jagode - ispitivana je nekoliko puta, na četiri adrese, a ispitivale su je najmanje četiri različite osobe. Sudskog vještaka nikada prije nije vidjela. Uz to, bojala se što bi se moglo dogoditi njoj, mami i bratu ako ispriča istinu jer joj je otac prijetio.

Dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, upozorava da bi sud morao koristiti iskaz koji dijete da psihoterapeutu prvi put kad je dovedeno. Dakako, moralo bi se raditi o stručno napravljenom i snimanom forenzičkom intervjuu u prisutnosti svih zainteresiranih strana. Protekom vremena, ističe, dječji je iskaz sve manje vjerodostojan i teže “prolazi” na sudu.

- Upoznat sam s problematikom višekratnog ispitivanja djece, zbog kojeg se, s jedne strane, događa da dolazi do oslobođenja zbog nekvalitetnog dječjeg iskaza, a s druge strane ne može početi tretman zlostavljanog djeteta dok nije dan iskaz za sud. U jednoj raspravi spomenut mi je upravo Jagodin slučaj, no tada nisam znao dubinu cijelog slučaja. Već radimo na tome da se uvede praksa jednog dječjeg iskaza - kaže ministar Ivan Šimonović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:38