BAT, PHILIP MORRIS I JAPAN TOBACCO INT.

‘TDR nas ilegalno uništava, sad ćemo mu preoteti tržište’

Tvrtke su pripremile milijune eura za tržišnu bitku i čekaju stupanje novog zakona 1. listopada
Osijek, 050509.Ilustracija za Zakon o pusenju u ugostiteljskim objektima koji sutra stupa na snagu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Tri globalna proizvođača cigareta, British American Tobacco, Philip Morris i Japan Tobacco International, u proteklih su mjesec dana pojačali aktivnost na hrvatskom tržištu. Iako sve kompanije u javnosti pokušavaju ostaviti dojam da je riječ o uobičajenim poslovnim odlukama, neslužbeno doznajemo da se globalni igrači spremaju na snažan udar na tržišni udjel Tvornice duhana Rovinj koja na domaćem tržištu drži više od 80 posto udjela.

Plasman 120 milijuna eura

JTI je prošlog mjeseca u Hrvatskoj otvorio svoju tvrtku i sklopio ugovor o plasmanu cigareta u iznosu od 120 milijuna eura u idućih nekoliko godina, a najavili su i da očekuju kako će se hrvatsko tržište dodatno otvoriti za stranu konkurenciju.

Marketinške aktivnosti počele su i druge dvije kompanije. Neslužbeno doznajemo da sve tri multinacionlane kompanije puno očekuju od novog zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koji bi trebao stupiti na snagu 1. listopada. Stupanjem tog zakona spomenute kompanije očekuju da će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja strože kažnjavati kompanije koje na indirektan način opstruiraju slobodnu tržišnu utakmicu na tržištu cigareta.

Konkretno, to znači da globalni igrači očekuju da bi AZTN mogao brže i konkretnije rješavati prijave u kojima se domaći proizvođač TDR optužuje za dominatan položaj na tržištu. Novi zakon, usklađen s EU regulativom, predviđa kazne koje se mogu kretati od jedan do 10 posto ukupnog prihoda nekog poslovnog subjekta koji remeti tržišnu utakmicu.

Slobodno tržišno natjecanje

Iako sve tri kompanije u Hrvatskoj prodaju svoje cigarete, tvrde da su im prodajna mjesta teško dostupna i da TDR svojim vezama i utjecajem opstruira njihove proizvode. O tome ne žele otvoreno govoriti, dok s druge strane u TDR-u tvrde da igraju pošteno.

- U Hrvatskoj još postoje ograničenja za određene duhanske proizvode u maloprodaji. Naši proizvodi trenutno nisu dostupni na polovici prodajnih mjesta u Hrvatskoj, a vjerujemo da će pristupanje EU donijeti slobodno tržišno natjecanje. Nadamo se da će slučajevi koje razmatra Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja biti riješeni kako bi se ubrzao proces od kojeg će u konačnici koristi imati punoljetni pušači u Hrvatskoj kroz širu ponudu proizvoda - poručili su iz Philip Morrisa.

Predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković tvrdi da u Hrvatskoj nema nikakvih barijera za stranu konkurenciju.

Ulaganja u Hrvatsku

- Sve multinacionalne kompanije odavno su prisutne na hrvatskom tržištu, iako nisu imale značajan tržišni udjel. Njihove aktivnosti govore da imaju namjeru ozbiljno ulagati u Hrvatsku - kaže Tomašković. Priznaje da proizvođači “ratuju” kroz trgovinu, što je prisutno i na drugim tržištima.

- Ne treba tu problematiku dizati na političku razinu - zaključuje Tomašković.

Stupanjem u EU veće carine za TDR-ove cigarete

Iako tri multinacionalke imaju svoje tvornice u Srbiji, svoje cigarete u Hrvatsku zbog carine uvoze iz EU. Da bi uvozile cigarete iz Srbije u Hrvatsku, postoji sistem kvota po sniženoj carini od 19 posto za uvoz 25 tona cigareta. Za sve preko toga vrijedi stopa od 38 posto, ista kao za uvoz cigareta u Hrvatsku iz EU. Na cigarete koje se iz RH izvoze u Srbiju primjenjuje se carina od 15 posto ako su napravljene iz CEFTA duhana, dok za uvoz cigareta iz EU u Srbiju vrijedi carina od 57,6 posto. Kad uđemo u EU, više neće vrijediti CEFTA, pa će se na cigarete koje se, primjerice, budu izvozile u Srbiju plaćati carina od 57,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:16