POTICANJE NATALITETA

‘U Lovasu imamo sve i zato ću roditi još djece’

Lokalne vlasti u srijemskoj općini Lovas primamljivim naknadama nastoje popraviti populacijsku sliku: za prvo dijete Lovašanima 7000, a za četvrto čak 12.000 kuna

LOVAS - Rodila sam dvoje, ali planiram roditi još djece. Moje rodno selo postalo je poželjno za življenje, stvoreni su uvjeti za solidan život i ne bih mijenjala Lovas ni za jedno drugo selo, a kamoli grad, kaže Marina Turkalj, jedna od korisnica poticajnih mjera za poboljšanje populacijske slike srijemske općine Lovas.

Povećali novčani iznos

Općinske su vlasti, naime, odlučile od Nove godine dodatno poboljšati financijsku sliku mladih roditelja i “pojačati” iznos novca koji im isplaćuju kao naknadu za novorođenčad u obitelji.

Ako mladi supružnici žive u Lovasu ili susjednom Opatovcu, za prvo dijete u obitelji dobit će 7000 kuna, za drugo dijete 1000 više, za treće 9000, a za četvrto i svako sljedeće dijete čak 12.000 kuna.

Pronatalitetna mjera kakvom se rijetko tko u Hrvatskoj može pohvaliti.

Jedina učenica

- Iako i suprug i ja radimo, imamo redovita primanja, novac koji smo dobili za novorođenče, uz iznos koje dobivamo za starije dijete, stvarno nam dobro dođe. Dodatno nam je pomogla i tvrtka u kojoj radim, pa smo od njih dobili stan. Doista, moja obitelj ima sve nužno za život u ovim kriznim vremenima ističe Marina Turkalj, 30-godišnja ekonomistica, zaposlena kao tajnica u lovaskoj Poljoprivrednoj zadruzi Arator.

I ona i njezin suprug Denis, koji je angažiran u programu Pomoći u kući starijim osobama, iz Lovasa su i poznaju se još iz školskih dana. Prije tri godine Marina je rodila Domagoja, a prije devet mjeseci i njegovu sestricu Mariju.

- Bitno je raditi i da plaća redovito dolazi, a djeca da su nam zdrava. Kad sam rodila Mariju, bila sam nužnih pola godine na bolovanju i vratila se na posao. Jedan tjedan pomaže jedna baka, a drugi tjedan druga. Uskoro planiramo početi graditi kuću, gdje drugo nego u Lovasu - dodaje Marina, čija su djeca bila korisnici “starog” programa za poticanje natalitetne politike, pa su nedavno za prvo dijete dobili 5000, a za drugo 6000 kuna, što je priličan iznos za malu srijemsku općinu.

Slično kao Marina razmišlja i Irena Gožović iz Opatovca u čijoj je veseloj obitelji čak četvero djece. Jedinoj učenici drugog razreda opatovačke područne škole, 8-godišnjoj Ivani, njezinu dvije godine mlađem bratu Mihaelu i 4-godišnjoj Mariji, društvo od prošle veljače pravi i maleni Ivan Pavao.

- Iako imam porodiljnu naknadu i dobijemo dječji dodatak, a na to dodam i suprugovu plaću, jako nas je razveselio novac od Općine. Trudimo se živjeti skromno i ne tražiti od života previše, a djeca su nam najveća radost - govori Irena, 32-godišnja trgovkinja.

Dvije godine stariji suprug Robert radi u PZ-u Arator u Lovasu. Prije nekoliko godina uselili su se u novu kuću za koju su, kao novostvorena obitelj, od države dobili građevinski materijal.

Pozitivno ozračje

U dva sela lovaske općine, udaljena 20-ak kilometara od Vukovara, živi oko 1500 stanovnika, uglavnom starije populacije, pa odluka lokalnih vlasti ima jasan smisao - potaknuti bračne parove na poboljšanje nataliteta, sniziti životnu dob, ali i zadržati mlade ljude na selu. Prošle godine se u Lovasu i Opatovcu rodilo 16 djece, a u istom je razdoblju umrlo 30 ljudi, uglavnom staraca, među kojima je i velik broj onih iznad 70, pa i 80 godina.

- Novčani poticaji za novorođenčad dio su aktivne populacijske politike. Nekad su od pet sklopljenih brakova godišnje četiri para odlazila u svijet. Sad sve činimo da to bude obrnuto - objasnio je općinski načelnik Stjepan Milas. Ponosan je i na činjenicu da su na području općine samo 74 nezaposlene osobe, po čemu su prvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Glavni oslonac gospodarstva je PZ Arator, te tekstilna tvrtka Triko.

- I dalje nas brine pad broja djece u školi iz godine u godinu. Ni po čemu se ne razlikujemo od drugih srijemskih i slavonskih općina u kojima se teško živi, ali sve činimo da to popravimo, poboljšamo standard i stvorimo pozitivno životno ozračje - kaže načelnik Milas.

Novac dobivaju svi, bez obzira na primanja

Općinske vlasti Lovasa dosjetile su se i kako na najmanje četiri godine zadržati mlade roditelje koji ostvare pravo na korisnu novčanu pomoć za novorođenčad. Za rođenje prvog djeteta obitelj odmah dobije 3000 kuna, a po 1000 za svaki rođendan do četvrtog, što u konačnici iznosi 7000 kuna. Za drugo dijete se odmah isplaćuje 4000 kuna, treće dijete dobije 5000 kuna te po 1000 kuna u iduće četiri godine. Za četvrto dijete odmah se isplati 6000 kuna, te po 1500 kuna u iduće četiri godine, odnosno 12.000 kuna. Socijalni status nije bitan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:18