ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI U HNS-U

‘Vesna Pusić bit će šefica HNS-a, Čačić odlazi iz vodstva!’

 Tea Cimaš/CROPIX

Vesna Pusić i Radimir Čačić nikad nisu razgovarali o zamjeni pozicija unutar HNS-a. To znači kako Vesna Pusić, ali i gotovo čitav vrh HNS-a, nisu skloni nedavno objavljenoj neformalnoj ideji, prema kojoj bi Čačić na stranačkoj konvenciji koja će se održati u ožujku bio kooptiran na funkciju potpredsjednika stranke.

Zamjena pozicija između Vesne Pusić i Radimira Čačića teško je moguća čak i u formalnom pogledu. Predstojeća HNS-ova konvencija bit će izvještajna, a glasat će se samo o novom predsjedniku koji će zamijeniti Čačića, dok nisu predviđeni izbori za potpredsjedničko mjesto.

Spin PR agencije

Plasiranje ideje o Čačićevom dogovoru s Vesnom Pusić o zamjeni pozicija spin je koji dolazi iz PR-agencije bliske bivšem prvom potpredsjedniku vlade, smatraju u vrhu HNS-a. Ako su prije dvadesetak dana unutar HNS-a postojale razlike oko razvoja stranke u idućih nekoliko godina, sada su one sve manje. Više istaknutih stranačkih dužnosnika potvrdilo je u razgovorima za Jutarnji kako kandidaturu Vesne Pusić podržavaju vodeći HNS-ovci kao Ivan Vrdoljak i Dragan Kovačević, skoro svi članovi Predsjedništva, kao i velika većina saborskih zastupnika i dužnosnika koji su imenovani po ministarstvima i javnim poduzećima. Već je obavljena preraspodjela moći na najvišim razinama: Vrdoljakov status u Vladi puno je jači nego prije pola godine, a Kovačević je blizu zaključenja koalicijskog sporazuma sa SDP-om i Rajkom Ostojićem o zajedničkom nastupu na izborima u Zagrebu.

Novi razvoj događaja znači da se od Čačića očekuje politička pasivizacija do izlaska iz zatvora, a to znači idućih godinu i pol do dvije. Svaki njegov javni nastup nanosi štetu HNS-u, a uostalom, oko 85 posto građana želi Čačićev odlazak iz politike.

To su mu sugerirali i neki članovi Predsjedništva HNS-a, no, prema njihovim riječima, dojam je da Čačić i dalje odbija prihvatiti realnost situacije. Odatle i medijski spinovi o dogovoru s Vesnom Pusić, makar između njih dvoje nije bilo nikakvih razgovora na ovu temu.

Ide u zatvor

Vesna Pusić postat će nova predsjednica HNS-a i oko toga u stranci postoji konsenzus. To znači kako nisu potrebni neformalni dogovori s Čačićem niti on može u većoj mjeri utjecati na događaje.

Najbezbolnija varijanta koju zagovaraju u vodstvu HNS-a uključuje Čačićevo povlačenje iz javnosti do proljetne konvencije. Iz zatvora će izići sredinom 2014. i tada bi vodstvo HNS-a procijenilo posljedice njegovog političkog comebacka.

Dođe li u međuvremenu do promjene Čačićeve javne percepcije, otvorio bi se prostor za njegov angažman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:56