POTVRĐENA PRESUDA ZA PROMETNU NESREĆU

EKSKLUZIVNO Zagrebački sud potvrdio odluku Mađara: Čačić ide 11 mjeseci u zatvor!

Bivši prvi potpredsjednik hrvatske Vlade može se žaliti još Vrhovnom sudu
Kaposvar, Madjarska, 250112.Zupanijski sud u Kaposvaru.Sudjenje hrvatskom potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu zbog izazivanja teske prometne nesrece u kojoj su poginule dvije osobe madjarske nacionalnosti. Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Donedavni prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić osuđen je na 22 mjeseca zatvora od čega će polovicu sigurno morati odslužiti u zatvoru u Hrvatskoj.

To je osnovni zaključak izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je danas, kako neslužbeno doznajemo, gotovo u cijelosti potvrdilo pravomoćnu presudu drugostupanjskog suda u Mađarskoj.

Naime, Čačić je u Mađarskoj zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama osuđen na bezuvjetnu kaznu od 22 mjeseca zatvora s time da je tamošnji sud odmah u presudi istaknuo da se za drugi dio kazne, nakon izdržanih 11 mjeseci, može primjeniti uvjetni otpust.

Dakle, ostavljena je mogućnost da Čačić drugu polovicu kazne provede izvan zatvora na uvjetnom otpustu.

Upravo ta formulacija iz presude mađarskog suda navodno je bila najspornija za Izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda zbog razlika u zakonodavstvu dviju država.

Na Županijskom sudu najavili su kako će odluka biti otpremljena strankama tek sutra te da će tek nakon toga ona biti javno objavljena. No, Jutarnji list ipak je već danas saznao da trojica sudaca u Izvanraspravnom vijeću, predsjednik Županijskog suda sudac Ivan Turudić, te predsjednici Kaznenog i Uskočkog odjela prvog stupnja suci Željko Horvatović i Siniša Pleše, nisu imali nikakvih dvojbi da presudu iz Mađarske treba potvrditi.

Ostalo je samo pitanje kako u skladu s hrvatskim zakonima formulirati drugu polovicu kazne da bude istovjetna ili što bliže odluci mađarskog suda, a da istovremeno ne ide na štetu osuđenog Radimira Čačića. Jesu li odlučili da za drugih 11 mjeseci mogu navesti istu formulaciju kao i Mađari, jesu li taj dio kazne preinačili u uvjetnu osudu ili su došli do trećeg rješenja bit će poznato danas.

U svakom slučaju Čačić će prema ovoj odluci provesti u zatvoru 11 mjeseci, a za mogućnost da nakon toga iziđe na slobodu, domaći sud ga ne bi smio zakinuti, jer mu ne smije izreći težu kaznu.

Na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda Čačić i njegovi odvjetnici imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Ukoliko to učine odgoditi će njegov odlazak na izdržavanje kazne barem za mjesec, dva.

No, u pravosudnim krugovima svi se slažu da se teško može očekivati da će i Vrhovni sud donijeti bitno drugačiju odluku. Naime, pretvaranje zatvorske kazne u uvjetnu ili svako bitnije ublažavanje, vjerojatno bi imalo negativne posljedice za samog Čačića, koji kaznu želi izdržavati u Hrvatskoj, a ne u Mađarskoj.

A mađarsko Ministarstvo pravosuđa dalo je prethodnu suglasnost da Čačić izdržava kaznu u Hrvatskoj pri čemu su u svom dopisu kolegama u Hrvatskoj jasno naveli da konačnu suglasnost uvjetuju time da ne bude značajnih promjena izrečene kazne od strane nadležnih hrvatskih sudova.

Usto su naveli da Čačić ne smije biti pomilovan, da se ne smije primjeniti oprost, te da kaznu mora odslužiti u cijelosti. Dakle, svaka odluka hrvatskih sudova koja bi bitno išla u korist Čačiču mogla bi dovesti do toga da Mađari na koncu uskrate suglasnost i pozovu Čačića na odsluženje kazne u zatvor u Mađarskoj.

Podsjetimo, sud u mađarskome Kapošvaru preinačio je 14. studenoga prošle godine prvostupanjsku uvjetnu presudu te je osudio Čačića na spomenutu zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 8. siječnja 2010. u Mađarskoj poginule dvije osobe. Čačić je odmah nakon objave ove presude dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva.

Kako sada stoje stvari, Čačić bi najkasnije ovoga proljeća mogao ići na odsluženje kazne. Obzirom da je prijavljen u Zagrebu, najprije bi trebao doći u zagrebački zatvor u Remetincu, gdje će prvih mjesec dana provesti na Odjelu za dijagnostiku i programiranje.

To je odjel na kojemu završavaju svi zatvorenici osuđeni na kaznu dužu od šest mjeseci, a na kojemu se provode sistematski i druge potrebni pregledi i razgovore sa stručnim osobama, kako bi se donio prijedlog kako će osuđenik biti upućen na izdržavanje kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:56