PANDEMIJA SVINJSKE GRIPE

HZJZ: Organizirajte karantene, moguće i zatvaranje škola!

Učenike sa simptomima gripe odmah će se odvajati u posebni prostor. Kući ili u bolnicu odlazit će ne koristeći javni prijevoz
 Miroslav Kiš/Cropix

ZAGREB – Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao je svim školama u Hrvatskoj upute o postupanju tijekom predstojećeg vala pandemijske gripe, a osim organiziranja karantena po školama, HZJZ ovoga puta najavljuje i mogućnost zatvaranja škola u područjima s velikim brojem oboljelih.

- Služba za epidemiologiju HZJZ-a prati kretanje gripe na području Hrvatske, te će u slučaju pojave teških simptoma bolesti ili drugih epidemioloških razloga predlagati Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva i eventualno zatvaranje škola. Prema sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, gdje se većinom radi o blagim oboljenjima bez komplikacija, to neće biti potrebno. Može se dogoditi da će zbog velikog izostanka učenika i nastavnika koji su bolesni doći do spontanog prekida nastave – najavljuje školama HZJZ.

Đake i školsko osoblje sa simptomima gripe, stoji u dopisu Zavoda, valja odmah odvojiti od ostalih u za to posebno određen prostor, odnosno karantene, gdje će boraviti do dolaska roditelja ili nekog drugog koji će ih ne koristeći javni transport odvesti kući ili, u slučaju teške kliničke slike, u bolnicu.

Škole su obvezne bolesnima osigurati kirurške maske uz upute o čuvanju od infekcije, dok bolesni učenici neće biti obvezni ići kod svojih liječnika po ispričnice kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa H1N1. Tek 24 sata nakon što više ne budu imali simptoma učenici će se moći vratiti u školske klupe.

- Optimalno bi bilo da škole obavljaju nastavu, pa čak i uz nedostatak dijela učenika ili nastavnika jer zatvaranje škola koje bi u takvom slučaju trajalo najviše do dva tjedna, može imati znatno više neželjenih posljedica nego koristi. Naime, djeca se i dalje druže izvan škole, te se bolest i dalje širi, pa bi roditelji morali ostajati kod kuće, što bi posljedično moglo dovesti do zastoja u radu nekih vitalnih službi - objašnjava HZJZ ravnateljima škola.

Služba za epidemiologiju HZJZ-a u suradnji s epidemiologom županijskog zavoda u nekim dijelovima zemlje ili u posebnim situacijama mogla bi procjeniti da postoji potreba privremenog zatvaranja škola ili otpuštanja učenika no, napominju u Zavodu, to ne znači da će se mjera automatski primjenjivati na sve škole u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:03