BRZA I ŽESTOKA

Iduća žena u Formuli 1 bit će Hrvatica!

Rijetki imaju priliku sjesti u trkaći bolid i voziti slavnim Silverstoneom. Ova cura je tu priliku maksimalno iskoristila

Gdje si je pronašao? Strašno je dobra!” To su riječi koje, posve sigurno, sanja čuti svaki menadžer nekog vozača. Pogotovo ako vozač želi otići daleko u sportu toliko kompliciranom i skliskom kao što je vrhunski automobilizam. A upravo sam te riječi imao čast čuti od Chris Gornea, trkaćeg inženjera u britanskoj ekipi CRS Racing, nakon što je 17-godišnja Bjelovarčanka (sa stalnim boravkom u Zagrebu) Evelin Frank odradila svoj prvi test u pravom trkaćem automobilu u životu.

Priča je neobična i jedinstvena. Evelin je rođena je u Zagrebu 8. rujna 1993. Osnovnu školu pohađala je u Bjelovaru, a trenutno je učenica trećeg razreda Sportske gimnazije u Zagrebu. Od djetinjstva se bavila sviranjem violine i konjičkim sportom, ali prije tri godine počela je voziti karting - najprije rekreativno, potom sve ozbiljnije, u okvirima Karting kluba Koprivnica. Većinu natjecanja vozila je u Italiji, u kategoriji EasyKart. Od tada se njezin život okrenuo naglavačke i pošao drugim, strogo fokusiranim smjerom.

Nakon sporadičnih i relativno uspješnih nastupa u talijanskim karting utrkama, došlo je vrijeme za veliki skok u pravu stvar. Jedini je problem bio u tome što Evelin, naravno, još ne smije voziti prave automobile po cesti.

Najbolja moguća škola

Nakon nekoliko vožnji u posuđenim Golfovima po bjelovarskim parkiralištima, cura je skočila u duboku vodu. U kolovozu ove godine otišla je u engleski Bruntingthorpe, na rasni vozački tečaj kod Roba Wilsona, glavnog trenera vozača u F1 ekipi McLaren.

Zašto? Zato da Rob odradi s Evelin dva dana rigoroznog testiranja u običnom cestovnom automobilu, istog onakvog kakvog su kod njega prošli Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton, David Coulthard, Rubens Barrichello, Heikki Kovalainen i mnogi, mnogi drugi vozači iz samog vrha svjetskog automobilizma.

Kod Roba se može doći samo na poziv, ili ako ga dobro poznajete, a cilj dovođenja Evelin bio je jednostavan: procijeniti je li naša cura dovoljno dobar materijal da zapliva dalje u ovom sportu prije nego se u nju uloži vrijeme i novac.

- Znala sam odmah o čemu se radi. Ali znala sam isto tako i da ću proći test - veli Evelin, sliježući hladnokrvno ramenima. Za nju je to bila tek prva stepenica prema krajnjem cilju. Odradila ju je odlično. Wilson je dao palac gore, a njegov je komentar, nakon dva dana povremenog hrvanja s Evelin oko volana Ford Focusa, bio je:

- Nevjerojatno je fokusirana, brzo uči, tvrdoglava je i posve neustrašiva u brzim zavojima. To je bitno. To ne možete nikoga naučiti. Treba je podržati i otići će daleko.

Ove godine Evelin je odlučila pokušati s pravim autoutrkama. Nakon uspješnog treninga kod Wilsona, ukazala se i prilika za test u ekipi CRS Racing, u Formuli Renault. Naime, uz pomoć mog starog prijatelja Chris Goodwina, tvorničkog vozača ekipe CRS, nagovorili smo šefa ekipe Andrew Kirkaldya da omogući Evelin vožnju sredinom rujna.

Susret sa Sennom

Formula Renault najcjenjenija je vozačka kategorija za mlade vozače koji tu dolaze ravno iz kartinga. Vozi se britansko i europsko prvenstvo. Britansko je znatno financijski povoljnije, a kroz njega su, na putu prema Formuli 1, odvozili i u njoj pobjeđivali, između ostalih, svjetski F1 prvaci Kimi Raikkonen i Lewis Hamilton.

Poziv za test u Formuli Renault na slavnom Silverstoneu došao je toliko naglo da Evelin nije stigla srediti niti pravu kacigu - njezina uobičajena karting kaciga ne može prihvatiti specijalni HANS oslonac za vrat i glavu propisan od strane FIA-e za sve kategorije jednosjeda. Uskočio je boss ekipe, koji inače vozi u međunarodnoj GT seriji, pa je Evelin svoj debi odradila u kacigi sa škotskim nacionalnim bojama.

Prvi šok nastupio je i prije nego što je Evelin prvi put sjela u Formulu Renault. U garažu je ušao test vozač McLarena Chris Goodwin i sa sobom doveo vozača kojem je on menadžer - Bruna Sennu, nećaka legendarnog Ayrtona, koji ove godine vozi Grand Prix utrke za volanom slabašne ekipe HRT.

Da li zbog prisustva Senne ili zbog toga što je trkaće kvačilo u Formuli Renault jezivo mušičavo, Evelin je test počela crkavanjem motora dva puta pri izlasku iz boksova. No, jednom kad je Evelin konačno pobijedila lijevu pedalu u svojem autu, putanja je bila upadljivo uzlazna.

Nakon svakog od desetak izlazaka na stazu, Gorne i Mullin sjeli su s Evelin uz monitor s telemetrijskim podacima i zajednički analizirali svaki metar staze i svaki parametar vožnje (kočenje, gas, mjenjanje brzina itd.). Ono što nije pokrila telemetrija, odradio je Senna, koji je i sam nekada vozio u ovoj kategoriji, s hrpom caka i savjeta, drugačijih od onih što ih propisuju trkaći inženjeri.

“Uau! Nemate pojma kakav je to osjećaj! To želim raditi u životu, ništa drugo”, dobacila je u pauzi.

Brža od muškaraca

Zbog svojeg višegodišnjeg iskustva u ovoj “pačjoj školi” za sve ozbiljne buduće profesionalne trkače, inženjeri ekipe CRS mogu egzaktno verificirati napredak svakog od njih od samog početka, nekad i tijekom usporednog testa. Tako je ovom prilikom Evelin društvo pravio 16-godišnji Nizozemac Nick Hummel, koji je u Silverstoneu odrađivao svoj drugi test s ovom ekipom. Na početku dana Evelin je od Nicka bila sporija desetak sekundi, u krugu koji se vozi oko minutu. No, Chris Gorne svejedno je zadovoljno trljao ruke.

“Gledam telemetriju i ne mogu se načuditi”, rekao je. “Ne samo da ova cura doslovno u svakom krugu napreduje, ona precizno primjenjuje sve što joj kažemo u svakoj pauzi. Mi joj kažemo ‘u trećem zavoju počni kočiti 10 metara kasnije’ i ona to odmah učini. Obično tako mladi i neiskusni vozači voze u nekom svojem oblaku, posve na adrenalinu i gluhi su na naše primjedbe.”

Kako je popodne odmicalo, Evelin je sve više spuštala vrijeme po krugu i primicala se Nickovom. I onda je, pet minuta prije kraja testa, izgubila kontrolu u znamenitom zavoju Copse, prvom nakon starta u Silverstoneu i izletjela sa staze pri brzini od oko 180 na sat. Zavrtila se i krenula natraške prema unutrašnjoj, nezaštićenoj metalnoj ogradi. Uspjela je pritisnuti i kvačilo i kočnicu i zaustaviti se metar od ograde. Pozvali su je u boks, no Evelin se pravila blesava i odvozila još tri brza kruga. Posljednji je bio njezin najbrži krug cijelog dana i u njemu je nadmašila Hummela za tri desetinke sekunde. Postignuto vrijeme bilo bi jedno od najbržih u prošlogodišnjoj utrci Formule Renault na ovoj stazi...

Bliski susret sa zidom

“Nisam se uplašila”, rekla je poslije. “Jedino mi je bilo bitno da ne bubnem u ogradu”. Inženjeri su joj, jasno, oprostili tu nepodopštinu i pozvali je na novi test, uskoro. Slijedi, ako se osigura adekvatan budžet, zimsko prvenstvo u Formuli Renault ove jeseni, a potom i britansko prvenstvo 2011.

Nakon testa u Silverstoneu ekipa CRS napisala je Evelin pismo preporuke u kojem kaže: “Cijela ekipa bila je vrlo impresionirana njezinom vožnjom. I na stazi i van nje Evelin se pokazala vrlo profesionalnom, a vremena po krugu koja je odvezla u tijeku testa su odlična. Najimpresivniji element bio je način na koji je Evelin usvojila i primijenila mnoštvo informacija u tijeku testnog dana. I također, pokazala je potpuno odsustvo straha u automobilu!”

Ekipa je također izrazila želju da ponudi Evelin još nekoliko testova ove jeseni, a također joj nudi i mjesto u ekipi za zimsko prvenstvo u Formuli Renault koje se vozi u studenom, ‘s opcijom za britansko nacionalno prvenstvo 2011.’.

Krajnji cilj je Formula 1. U Formuli 1, od 1950. do danas, sudjelovalo je okruglo 700 muškaraca, i tek dvije žene. Posljednja žena koja je startala,u jednoj Grand Prix utrci, bila je Talijanska Lella Lombardi, 1976. godine.

Evelin Frank želi biti sljedeća. Tom je cilju odlučila posvetiti život. Osim pohađanja gimnazije, već nekoliko mjeseci, u očekivanju prilike koja se sada ukazala, boravi svaki dan po četiri sata u teretani i radi na pripremanju što bolje fizičke spreme. Sama činjenica da vrhunska ekipa (CRS su osvojili britansko prvenstvo u Formuli Renault 2008.) želi angažirati mladu hrvatsku vozačicu samo na osnovu jednodnevnog testa, bez ikakvog prethodnog natjecateljskog pedigrea, vjerojatno dovoljno govori o razini talenta Evelin Frank.

Hrvatska u Formuli 1? Ako bude novca, pameti i volje, to je apsolutno moguće. Talent postoji, test je to pokazao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2022 18:38