SUKOB

IZVORI IZ VLADE O DRAMATIČNOM PRIOPĆENJU PANTOVČAKA 'Netko iz predsjedničina kruga pomalo je nervozan jer se afera SMS ne stišava'

 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovno je zatražila da se održi sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje bi se raspravljalo o aferi SMS
 Dragan Matic / CROPIX

Ne treba isključiti mogućnost da je netko iz kruga predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović pomalo nervozan što se tzv. afera SMS ne stišava te da je stalno otvarao to pitanje dok predsjednica nije prelomila i objavila priopćenje kojim je objavila da nije umiješana u navodno rušenje Vlade Andreja Plenkovića i ponovno zatražila da se održi sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje bi se raspravljalo o toj aferi.

Tako razmišlja jedan od naših sugovornika iz Vlade. Pitali smo ga, naime, koji bi mogli biti motivi za predsjedničinu reakciju kojom se, i to tjedan dana nakon što je Jutarnji list objavio nepoznate detalje iz iskaza bivšeg policajca Franje Varge, ograđuje od toga da sudjeluje u navodnom rušenju Vlade te zaključuje da je posrijedi udar na državne institucije, posebno na Ured predsjednice.

Kazneni postupak

Podsjeća pritom da je još 26. listopada predložila sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali do danas nije dobila odgovor.

“Predsjednica Republike drži nedopustivim što je do danas izostala mjerodavna reakcija nadležnih državnih tijela na objavljivanje informacija koje su još predmet tajne istrage. Stoga očekuje da sva nadležna tijela na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost izvijeste o svim poduzetim radnjama u svrhu raščišćavanja ove afere te otkrivanja njezinih nositelja i ciljeva, a bez namjere narušavanja tajnosti istrage”, ističe se u priopćenju s Pantovčaka.

Naš sugovornik također tvrdi da su tvrdnje o curenju podataka iz istrage neutemeljene i navodi da nije iscurilo ništa. U optjecaju je, napominje, samo prvi iskaz koji je dao bivši policajac i informatičar Franjo Varga, protiv kojeg je otvoren kazneni postupak zbog krivotvorenja SMS-ova. Njihov je cilj bio, u korist Zdravka Mamića, kompromitirati suce i olakšati mu poziciju pred pravosuđem. U tom iskazu, nastavlja, nema ništa što bi bilo značajno za daljnji tijek istraga.

Poanta je, međutim, što događaji oko uhićenja Varge i početne kompromitacije istrage, kada je Vargi bilo dojavljeno da je pod nadzorom, a potom i sadržaj njegova iskaza, dovode u neugodnu situaciju jedan krug ljudi iz HDZ-a. U tom se kontekstu mogu spomenuti potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić, savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost Vlado Galić, kao i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Dizanje rejtinga?

Sugovornika smo pitali i mogu li se na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj predsjednica Grabar-Kitarović inzistira, iznositi pojedinosti iz istrage. Dobili smo odgovor da se o istrazi može razgovarati, ali se mora čuvati njezina tajnost.

Premijer Andrej Plenković, pak, na tu je temu kazao da se još nisu ispunili svi preduvjeti za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Na našu opasku da bi se možda predsjedničinu reakciju, kako ona ne ruši Vladu, moglo protumačiti kao još jedan od poteza za podizanje rejtinga, sugovornik iz Vlade samo je kratko rekao da bi se svrstavanjem u radikalnu desnicu odlučila za put koji vodi prema irelevantnom političkom faktoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:34