NA RUČKU S JUTARNJIM

Jeffrey Vella: Nije mi jasno kako nekima u Istri pada na pamet fusion

Jeffrey James Vella, Maltežanin s engleskim imenom i savršenim, tihim izgovorom educiranog engleskog jezika, objasnio je da se u kuhinji poštovanje iskazuje upravo poštovanjem svake namirnice koja se koristi u pripremi jela kao i svega što se nudi od životinje
 Ilustracije Danilo Dučak
Jeffrey James Vella, Maltežanin s engleskim imenom i savršenim, tihim izgovorom educiranog engleskog jezika, objasnio je da se u kuhinji poštovanje iskazuje upravo poštovanjem svake namirnice koja se koristi u pripremi jela kao i svega što se nudi od životinje

Frigani zec! - rekao nam je Jeffrey James Vella, chef restorana Zinfandel, s iskrom u očima - to je jelo kojeg se sjetim sa čežnjom. Danilo i ja ponovili smo u čudu - Frigani zec! Mali uskršnji zeko! Još k tome frigan, ajde mariniran, u umaku. Ne zvuči privlačno, barem nama u Zagrebu.

- Mene frigani zec odmah vraća na Maltu, sjetim se bake, obitelji, mirisa djetinjstva - objasnio nam Jeffrey, profinjeni minimalist koji je odrastao na Malti, a studirao i potom radio u Engleskoj, kasnije i po cijelom svijetu, od Italije, koju obožava, do Abu Dhabija.

No, u kuhanju je ostao vjeran svojoj (i našoj) mediteranskoj tradiciji, to su za njega prapočeci dobre hrane, koja mora biti zanimljiva, lijepo prezentirana, napravljena mirno, fokusirano, s pažnjom i ponosom, no istovremeno, u 21. st...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 09:39