POSLOVNA TELEVIZIJA

Kapital Network: Ovdje nema ‘zvijezda’, sve poslove radi prava ekipa

Mala, ali značajna televizija Kapital Network do sada se emitirala na ‘alternativnim kanalima’, a sada stoji uz bok HTV-u, Novoj TV i RTL-u

ZAGREB - Čekajte malo, tko su ovdje urednici, tko voditelji, a tko novinari? - upitali smo zbunjeno u redakciji Kapital Networka, televizije kaja od danas postaje četvrta nacionalna televizija, uz nekoliko važnih napomena: prva je specijalizirana televizija s nacionalnom koncesijom, koja će od samog početka biti u DVB-T sustavu emitiranja.

- Ovdje su urednici i voditelji i novinari, svi sve rade - pomalo nas je zaprepastio odgovor ako uzmemo u obzir količinu i kvalitetu programa koju proizvodi redakcija KN-a, uostalom, televizija s malo programa niže kvalitete i ne bi mogla dobiti nacionalnu koncesiju.

‘Ubijaju se od posla’

Uvjerili smo se naime da na Kapital Networku nema “zvijezda”, ili kako je to rekla jedna od djelatnica Diana Tikvić, “ovdje nema visokih i niskih”, ovdje je - ekipa. Izvršna direktorica Tajana Mikas smatra da iako se, kaže, ponekada “ubijaju od posla”, stroga podjela nema uvijek prednost.

- Ovako dobivamo širinu i adrenalin. Posao smo najbolje obavljali kada je bila najveća frka, i vjerujem da ćemo tu energiju uspjeti zadržati - rekla je.

Jedna mala TV redakcija krenula je u pionirskom duhu i tako nastavila do danas. Iako je glavni direktor KN-a Dragan Ćuća utvrdio da mu je žao što ni jedna druga specijalizirana televizija nije dobila koncesiju , jer ovako su opet u nečemu prvi a rado bi u eteru imali slično “društvo”.

Videovrpca je povijest

Podsjetimo, Kapital Network poslovna je televizija u Hrvatskoj, ali i regiji koja obrađuje vrlo širok spektar tema iz područja gospodarstva. Emitira se u posljednje tri i pol godine, a kako je sažeo direktor tehnike Ivica Svirčić, u to vrijeme tražili su takozvane “alternativne kanale”.

Dakle, gledatelji su mogli pratiti KN kroz kabelski televizijski sustav te na platformama Max TV-a, DIGI-TV-a i BNeta.

- Od samog smo početka automatizirani, da pojednostavim, kod nas je videovrpca povijest. Izrasli smo iz produkcije u televiziju, gdje se vrijeme ne mjeri satima pa ni minutama, već sekundama. Mi jesmo mala ekipa, ali smo se dobro ‘posložili’ i potpuno smo spremni - rekao je Svirčić.

Dvojica snimatelja od ukupno četvorice zaposlenih na KN-u, Nino Čučić i Lordan Džambić, utvrdila su kako i kada je najteže, najstresnije i najneizvjesnije, sve se isplati upravo radi dobre radne atmosfere, kako bi se to službeno reklo.

- Ekipa je najbolji dio svega! Sve probleme koje imaš rješavamo zajedno - rekao je Džambić.

Što će se promijeniti za ovu ekipu kada počne emitiranje u cijeloj državi? Osim što su svi sretni radi te činjenice i što će, naravno, uvesti neke promjene u programski sadržaj (proširivanje sadržaja programa, proizvodnja vikendom), djelatnici KN-a vjeruju da redakcija neće doživjeti “tektonske promjene”.

Jedna od “multidjelatnica”, voditeljica, novinarka i urednica Martina Detelić, smatra da već zbog toga što će je sada moći gledati veći broj građana nema mjesta ni tremi ni panici.

Također, iako su i ona i njezini kolege svjesni da ih čeka još više posla nego prije, nimalo ne strepe od toga.

- Sasvim je svejedno gleda li te jedna osoba ili tisuće njih u trenutku kada prebrodiš tremu i neugodu pred kamerom - rekla je Detelić pa nastavila.

- Svi koji ovdje radimo imamo crtu mazohističkog entuzijazma, u protivnom ne bismo mogli raditi taj posao - nasmijala se i zaključila da će dobivanje nacionalne koncesije dati vjetar u leđa samoj tvrtki za koju radi, ali i njihovu pojedinačnom profesionalnom uzletu.

Nakon što je u SAD-u zavrijedila diplomu poslije diplomskog studija na području televizije, također “multidjelatnica” Silvana Skočajić zaposlila se na Kapital Networku.

Tamo je od samog početka i ističe da ovdje ima slobodu, i to onu najvažniju - autorsku.

- Nema cenzure i nadamo se da ćemo i dalje zadržati slobodu, ali i da nećemo pasti pod utjecaj oglašivača - rekla je Skočajić pa se prisjetila početaka i trenutaka kada je morala uvjeravati institucije, stručnjake i druge gospodarstvenike da nema “zlu namjeru”.

Lako do sugovornika

- Nije nam bilo lako objasniti im tko smo - dodaje, a njezina kolegica Nada Kolega primjećuje da se danas svi ti stručnjaci, vlasnici tvrtki, ministri i drugi, vrlo rado odazivaju na poziv KN-a.

- Uvjerili su se da je naša televizija prostor u kojem se oni mogu u potpunosti izraziti - objasnila je Kolega, odnosno, Kapital Network je jedina televizija koja omogućava da se važnim i kompleksnim temama kao što su vjetroelektrane ili brodogradnja uđe pod kožu. Za razliku od televizija općeg sadržaja, oni za takvo što imaju vremena i prostora.

Timski rad u redakciji

Urednik, voditelj i novinar Siniša Prica, kojeg je njegov kojega Silvano Gospodarić opisao kao skromnog a jednog od rijetkih istinskih novinara stručnjaka za gospodarstvo u našoj zemlji, potvrđuje da ta televizija ni na koji način nije obojena, stoga u njegovim emisijama ne nedostaje razumne kritike prema političarima.

- Ako ćemo ziheraški, to nema smisla. To nije ono što želimo. Drugim riječima, ne želimo konflikte, ali ne želimo ni tapšanje po ramenima - rekao je Prica i iskreno opisao da se članovi redakcije u ne baš velikom prostoru suočavaju s problemom ega.

- Njega svakako ima! Ali kako je ovo timski rad, ne možeš prekinuti svaki kontakt s drugima pa zatomiš svoj ego. Kada dođe do sukoba i prepirki, brzo se ispušemo, u protivnom bismo se morali razići.

‘Svakoga zanima ekonomija i hoće li sutra imati novca za kruh’

Program koji nudi Kapital Network lišen je trača, “slavnih i poznatih”, sapunica i sapuničastih filmova. Za sada, osim vijesti koje se obnavljaju i emitiraju svakih sat vremena, tu su emisije s konkretnim i razrađenim gospodarskim temama, pokriva se tematika Europske Unije, marketinga, menadžmenta, pojedinačnih ekonomskih zanimanja, privrede, potrošača, sindikata, energetike, zaštite okoliša, ali i lifestyle, autoindustrija, trendovi... Naravno, sve one “face” iz politike, gospodarstva, stručnjake i vlasnike velikih tvrtki KN dovodi za svoj “okrugli stol”.

- Načelno, kada spomenete sektor gospodarstva, oni koji ne znaju što je zapravo gospodarstvo kažu: ‘Kako je to dosadno!’ Većina mojih prijatelja počela je gledati Kapital Network kada sam se ovdje zaposlila, no sada ih uopće ne zanimam! - nasmijala se voditeljica, urednica i novinarka Diana Tikvić.

Program koji emitira ekipa KN-a nisu “brojke i grafikoni”, već razrađene teme koje se tiču ili poslovnjaka ili i njih i svih građana koji rade, dobivaju mirovinu... U konačnici, kako je objasnio Siniša Prica, građane zanimaju teme koje ih direktno udaraju po džepu. - Sve zanima hoće li sutra imati za kruh ili ne - ustvrdio je, potvrdivši da novim gledateljima KN-a za praćenje programa neće biti potreban rječnik gospodarskih pojmova.

‘Vrištali smo od sreće kada smo dobili koncesiju’

Biti prva specijalizirana televizija u zemlji s nacionalnom koncesijom te prva televizija koja će od prvog dana emitiranja u cijeloj zemlji biti digitalna zasigurno je na ponos i veselje KN-ovcima. Do trenutka kada su službeno dobili nacionalnu koncesiju, svi djelatnici redakcije, pa i oni koji ondje više ne rade, uložili su mnogo truda da bi emitirani program imao kvalitetu kakvu ima. Pa kako su onda reagirali na vijest?

- Vrištali smo jedni drugima preko telefona! - sa smijehom prepričava izvršna direktorica Tajana Mikas, koju u redakciji kolege od milja zovu Tajči.

- Kolegica Silvana Skočajić sastavljala je večernje vijesti i pregledavala tekstove na Hini pa naišla na vijest u kojoj je pisalo: ‘Kapital Network dobio je nacionalnu koncesiju...’ Nazvala me i vrištala kako smo dobili koncesiju, a ja sam je u prvi mah uvjeravala: ‘Ma nije ti to još ništa službeno...’ jer se nisam željela veseliti prije vremena. Onda mi je povikala: ‘Ali jesmo! Evo piše da je službeno!’ - prisjeća se Mikas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:05