ŠTEDNJA I OTKAZI NA HRT-u

Urednik 'Hrvatske uživo' Velimir Đuretić zbog rezanja budžeta podnio ostavku

Stotine honoraraca ostaje bez posla. Navodno će novinari koji su otvarali vruće političke teme ubuduće raditi ružičaste priloge o životu poznatih

Velimir Đuretić, dugogodišnji urednik HTV-ove emisije “Hrvatska uživo”, podnio je ostavku. Kako neslužbeno doznajemo, razlog su nove mjere štednje u emisiji, četvrti put smanjen budžet, sve slabiji produkcijski uvjeti, te zahtjevi da se otkaže suradnja honorarnim suradnicima koji već nekoliko godina rade “Hrvatsku uživo”.

Đuretić svoj potez za novine nije želio komentirati, a Danko Družijanić, glasnogovornik HRT-a, kaže:

- Velimir Đuretić pismeno nije podnio ostavku Renatu Kuniću, v. d. glavnom uredniku Informativnog programa. Urednik Đuretić trenutačno je na bolovanju, a što ćemo i kako dalje, odlučit će se kada se vrati na posao - rekao je Družijanić.

Doista, prema našim izvorima Đuretić će ostavku pismenim putem podnijeti sljedećeg tjedna, međutim Kunića je o svojoj odluci već obavijestio usmeno. Bliski Đuretićevi suradnici kažu da je tako odlučio jer u novonastalim okolnostima ne može jamčiti da će on i njegov novinarsko-urednički tim i dalje raditi kvalitetno i profesionalno kao i dosad.

- ‘Hrvatska uživo’ jedna je od rijetkih emisija na HTV-u u kojoj se otvaraju teme koje javna televizija treba imati na svom programu. Znaju to i gledatelji pa je gledanost emisije u prosjeku oko 14 posto, unatoč ne tako sjajnom terminu jer se emisija prikazuje u vrijeme kad ljudi s posla dolaze kućama. Umjesto da se novinarima i urednicima koji tu rade izađe u susret, smanjuje im se budžet, traže se otkazi za vanjske suradnike, a za jesen se najavljuje redizajn emisije u kojem bi trebali prevladavati ležerniji prilozi lifestyle tematike.

Također, najavljuje se i to da se emisija iz Informativnog seli u Mozaični program u kojem su reklame dobrodošle, a govorka se i kako će se novinari koji su donedavno otvarali vruće teme poput stana Jadranke Kosor ili BMW-a Ive Sanadera ubuduće raditi ružičaste priloge o životu poznatih. Sve su to razlozi zbog kojih je Đuretić odlučio odstupiti i pritom svojom odlukom pokazati kako se ne slaže s tim da se mjere štednje na HTV-u provode samo na programu i novinarima koji ga rade. Jer, budimo realni, ako već želimo štedjeti, trebamo znati da plaća samo jednog savjetnika naših šefova iznosi koliko i prihodi pet vanjskih suradnika - kažu nam Đuretićevi kolege.

Veljko Jančić - Zamalo postao ravnatelj, a sad mu prijeti otkaz

Među vanjskim suradnicima kojima HRT ovih dana zbog restrukturiranja otkazuje suradnju spominju se imena Barbare Štrbac, Petra Malbaše, Josipe Krajinović... No, spominje se i da će otkaz dobiti Veljko Jančić, stalno zaposleni koordinator emisije 'Hrvatska uživo', te jedan od kandidata za ravnatelja HRT-a, koji je prije dva mjeseca pridobio čak šest glasova članova Vijeća.

- Čuo sam priču da mi je napisan otkaz, ali ništa nisam dobio na papiru. Razlog tog navodnog otkaza bio bi, čuo sam, to što me se tereti za neke financijske stvari, iako svi znaju da za takvo što nemam ni ovlasti ni pravo potpisa - kaže Jančić, kojeg je, kako neslužbeno doznajemo, interna revizija prokazala za određene manipulacije s putnim nalozima, koje je on odbacio kao neosnovane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 13:21