KRISTINA GRUBEC

KONZERVATIVKA KOJA SE ZGRAŽA NAD LETOM 3 'Slušala sam ih kao gimnazijalka, znam gdje drže brnjice, ali to nije za proslavu'

Kristina Grubec vijećnica je Hrvatske konzervativne stranke u Gradskom vijeću Siska
 CROPIX

Gospođo Grubec, zovem iz Jutarnjeg lista u vezi pitanja koje ste postavili na gradskom Vijeću oko gostovanja grupe Let 3 na proslavi Dana grada...

- A, hvala lijepa, ne bih ništa komentirala jer ste dosta tendenciozno pisali o meni i iskrivili moje riječi.

Baš zato vas i zovem da vidimo što ste uistinu rekli. Mi smo napisali da ste pitali ovo: ‘Zašto ste za koncert u povodu Dana grada angažirali Let 3, da li zbog njihovih opanaka koji podsjećaju na istočne susjede, ili zbog čepova u guzici? Zar niste imali neku primjereniju grupu nego njih i baš me zanima koliko ste platili njihov dolazak u Sisak?’ Je li to to?

- Ne, ja sam pitala po kojem kriteriju je izabran Let 3 i koliko će to koštati gradski proračun. Tražila sam i tonski zapis u kojem točno piše da sam to rekla. A tražila sam i pismeni odgovor na pitanje koje sam postavila, ali još nisam dobila odgovor ni o kriterijima ni o cijeni.

Evo što još piše u tonskom zapisu: ‘Zanima me samo po kojim kriterijima su odabrani. Pretpostavljam zbog nekog od svojih outfita, zanimljivih opanaka i etno elemenata jednog od susjednih nam naroda ili po čepovima u stražnjicama i brnjicama na spolovilima, ili po redizajniranim JNA odorama. Pretpostavljam jedno od toga.’ Ne vidim tu neku veliku razliku, ali dobro. Zašto ste postavili to pitanje?

- Ja sam samo prenijela upute Siščana koji su bili revoltirani što će grupa sa takvim scenskim nastupom biti na takvom događaju. Smatram da to kao vijećnica imam pravo pitati jer mislim da trebaju postojati neke norme ponašanja za prigodu proslave Dana grada. Za sve postoji mjesto i vrijeme.

Vi mislite da bi bilo primjerenije da je odabrana neka druga grupa?

- Ne ulazim u to tko je trebao svirati nego sam samo postavila pitanje kriterija izbora ove grupe i koliko će to koštati opterećeni proračun grada. Nisam ja za nikakve narodnjake, kako mu se spočitava u uvredljivim komentarima na vašem portalu.

Znači dobro ste upoznati s radom grupe LET 3?

- Da, ja sam kao gimnazijalka bila dio njihove publike i slušala njihove pjesme tako da nemam ništa protiv Leta 3. Govorila sam samo o koreografiji njihova nastupa koja mi se čini neprimjerena za ovu prigodu.

Dakle, znate i na kojem mjestu drže brnjicu koju je spomenuo gradski pročelnik za društvene djelatnosti Goran Grgučak kada vam je i poručio da se nemate razloga bojati jer će članovi Leta 3 sigurno imati brnjice i nitko neće biti ugrižen?

- Naravno da znam gdje su im brnjice i dijelom sam zbog njihovog takvog stila i postavila to pitanje. Za vas novinare skandalozno je bilo moje pitanje, a ne odgovor pročelnika kojem su se svi smijali. Valjda su mislili da to neću shvatiti.

Doživljavate li ovu uvredu seksističkom?

-Da, to što je Grgučak sugerirao u svom odgovoru je seksizam. Daleko veći nego kada je Anto Kovačević rekao Vesni Pusić da je stvorena za madraca, a ne za mudraca.

Pročelnik Grgučak je poznati jazz glazbenik. Idete li na njegove koncerte?

- Da, često sam u klubu gdje on nastupa i on to vrlo dobro zna.

Dosta pratite kulturu. Nedavno ste prosvjedovali protiv izložbe Petre i Gorana Nježića ‘Sjećanje na jednu misao \ 300 naopakih križeva’. Kakav sotonizam ste prepoznali u toj izložbi?

- Nisam prosvjedovala nego sam poslala priopćenje u kojem sam napisala da mi se nije svidio plakat za izložbu s naopakim križevima koji se u vrijeme mladog Uskrsa pojavio u gradu. Ne ulazeći u ‘sadržaj’ izložbe niti u autorske slobode, napisala sam kako smatram da je svakome jasno što znači pojam naopakog križa, a isto tako vodećim ljudima u Sisku bi moralo biti jasno da je Sisak grad s većinskim vjerničkim stanovništvom. Koje god vjere stanovnici bili, sigurno ih vrijeđa koketiranje sa sotonističkim značenjem naopakih križeva. To je moje mišljenje.

Pročitao sam na internetu da ste nedavno kao čuvarica u zatvorskom sustavu bili izloženi i seksističkom napadu zatvorenika koji vam je slao lascivne poruke na mobitel. Što se tu dogodilo?

- Ne bih doista o tome. Ragovarate ovdje sa mnom kao gradskom vijećnicom i predsjednicom Sisačke organizacije Hrvatske konzervativne stranke. Ne bih o tome pričala jer su danas došla vremena kada je sve što nije normalno postalo normalno, pa vaše normalno postane nenormalno. Ne znate vi kakav je Sisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:49