AFERA SPICE

Kosor će odbiti zahtjev oporbe o smjeni Polančeca

Problem mogao biti stav HSLS-a i SDSS-a koji je više puta javno uskratio daljnju podršku Polančecu
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Vlada na današnjoj sjednici najvjerojatnije neće podržati zahtjev oporbenih zastupnika iz SDP-a, HNS-a i IDS-a da se smijeni potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damir Polančec.

U svom očitovanju koje je dužna poslati Saboru, kažu upućeni, Vlada će se izjasniti protiv oporbenog zahtjeva i na taj način još produljiti neizvjesnost oko političke sudbine potpredsjednika Polančeca.

- Teško je očekivati da vlada udovoljii zahtjevu oporbe i svojim očitovanjem podrži sve optužbe na račun svog potpredsjednika, kaže sugovornik iz vladajuće koalicije. To bi, uostalom, bio politički presedan jer do sada niti jedan ministar nije smijenjen na zahtjev oporbe.

O sadržaju vladinog očitovanja, koje je već pripremljeno, još će se razgovarati uoči današnje sjednice. Doznajemo kako bi problem mogao biti stav SDSS-a koji je više puta javno uskratio daljnju podršku Polančecu, a tom bi se stavu mogao pridružiti i HSLS.

Iz vrha SDSS-a i jučer je rečeno kako je afera oko Polančeca nanijela štetu vladi i ta stranka ostaje pri stavu da se preko toga ne može prijeći bez posljedica. Moguće je, dakle, da će predstavnik SDSS-a u Vladi, potpredsjednik Slobodan Uzelac, biti suzdržan ili protiv očitovanja koje brani Polančeca.

No, ako vlada odbije zahtjev oporbe, to ne znači da Polančec sigurno ostaje u fotelji jer je i dalje moguće da se o njegovoj smjeni odluči u Saboru ili da on sam donese odluku o svojoj sudbini kao što mu je sugerirano s više strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:06