FBI DOSSIER: KAKO JE PAO BOMBAŠ S TIMES SQUAREA

Kupio Nissan i u njega postavio eksploziv. No u autu je ostavio ključ

FBI i državni tužitelj objavili su izvješće o događajima koji su prethodili umalo krvavom 1. svibnju na Times Squareu kada je 30-godišnji Amerikanac, podrijetlom iz Pakistana, pokušao detonirati autobombu

Avion Emirates Aira već je trebao poletjeti, ali policija ga je zaustavila nasred piste. Na njega je spojena ukrcajna rampa, FBI agenti ušli su naoružani u avion i ubrzo iz njega izvukli mladog Pakistanca s lisicama na rukama.

- Očekivao sam vas - rekao je im je. Tako je u posljednji tren, samo minutu prije nego je trebao poletjeti za Dubai, na aerodromu JFK uhićen Faisal Shahzad, terorist koji je 53 sata ranije na njujorškom Times Squareu pokušao detonirati autobombu. Posljednja izvješća FBI-ja i državnog tužioca New Yorka, objavljena prošlog tjedna, otkrivaju što se događalo u tri dramatična dana.

Nissan Pathfinder nakrcan pirotehnikom, gnojivom, propanom i benzinom nije te večeri 1. svibnja na prepunom trgu eksplodirao samo pukom slučajnošću, a Shahzad bi vjerojatno pobjegao da ga nisu otkrili sitni propusti poput zaboravljenih ključeva i telefonskog broja te prerevnog susjeda koji je povezao dokaze.

Jednom kad je uhićen, Shahzad je otvoreno, hladnokrvno i drsko sve priznao.

- Kriv sam. Priznat ću krivnju još sto puta, a napadi na SAD neće prestati dok god ne napustite Irak i Afganistan - sutkinji Miriam Goldman na američkom Federalnom sudu u lice je poručio prošlog ponedjeljka. Prijeti mu šest doživotnih zatvorskih kazni i dodatnih 60 godina za ukupno deset točaka optužnice.

Snimka nadzornih kamera

Pravi triler odvijao se u tih ključnih 53 sata nakon što su prolaznici prijavili da iz terenca Nissan Pathfindera parkiranog na Times Squareu suklja dim. Faisal je parkirao auto pun opasnih kemikalija, a kad je aktivirao proces zapaljenja, skinuo je tamnu košulju ispod koje je imao drugu i krenuo niz Broadway. To su snimile i nadzorne kamere, i primjetila dvojica turista. Da se smjesa od plina i gnojiva zapalila, terenac bi se prepolovio, a velika vatrena kugla bi šrapnele raznijela po cijelom trgu.

Ipak, autobombu su prije detonacije uspjeli ugasiti američki specijalci. U općoj panici koja je nastala, istražitelji su odmah krenuli u lov na bombaša kojeg unatoč snimkama nadzornih kamera nisu mogli prepoznati. Postojala je velika opasnost da će terorist odmah pokušati napustiti zemlju pa je sljedećih 48 sati bilo ključno.

Nagorjeli Nissan odmah je prebačen u laboratorij u Queensu. Utvrđeno je da je proizveden prije 17 godina, a pronađen je i jedinstveni serijski broj koji Nissan ugrađuje u sve svoje automobile. Istražitelji su požurili prema domu orginalnog vlasnika u Connecticutu. On, inače muškarac srednjih godina, rekao im je kako je automobil poklonio svojoj kćeri, koju su američki mediji nazvali Peggy.





Ona je očev automobil odlučila prodati i stavila u promet preko popularne web stranice Craigslist. Tada ju je kontatirao Shahzad koji je od prošlog travnja, kada je dobio državljanstvo, također živio u Connecticutu.

Kupio auto za 1300 dolara

Peggy i opasni Pakistanac dogovorili su se naći na parkiralištu velikog supermarketa, i tamo mu ga je prodala za 1300 dolara.

Objasnila je istražiteljima da joj je bio sumnjiv jer joj se nije predstavio, nije tražio nikakve vlasničke papire ili račun, a kad mu je rekla da auto ima mehaničkih problema, odmahnuo je rukom. Međutim, imala je njegov broj mobitela. Tu se istraga usmjerila u dva pravca. Jedan tim nastavio je tragom broja mobitela, a drugi je s Peggy počeo pretraživati veliku bazu podataka s fotografijama.

Sumnjičavi najmodavac

Srećom, Shahzadovu fotografiju imali su u sustavu jer je zatražio državljanstvo prošle godine i ubrzo je identificiran. Po Nissana je došao u svom Isuzu Rodeu. Istražiteljima se posrećilo jer su u izgorjelom terencu našli zaboravljene ključeve - jedan od same autobombe, jedan od Isuzua u kojem je došao na susret s Peggy i jedan od njegove kuće u Bridgeportu.

Točku na i stavilo je svjedočanstvo njegovog susjeda i najmodavca. On je istražiteljima objasnio kako mu je Shahzad bio sumnjiv jer je u garaži svog doma imao velike količine gnojiva zapakiranih u granule. Sumnjičavi najmodavac je počeo pretraživati garažu, ali Shahzad mu je objasnio da planira uzgajati rajčice i da mu zato treba gnojiva.

Ekipa koja je išla tragom mobitela otkrila je poziv s njegova broja prema trgovini s petardama i eksplozivnim sredstvima. Tako je i posljedni dio slagalice sjeo na svoje mjesto i rekonstruirani su teroristovi posljednji dani.

U trenutku kada je Shahzad kupio kartu prema Dubaiju i krenuo se ukrcavati na avion, njegova slika bila je po svim vijestima. Navodno je anonimni poziv policiji u posljednji tren zaustavio Shahzada da doista i ne poleti prema arapskim zemljama.

Pakistanac je bombaški napad planirao duže vrijeme. U Americi se prvi put pojavio prije deset godina, a studirao je u Washingtonu i Connecticutu. Volio je jesti u lancu restorana Red Lobster. Profesori na fakultetu ga se sjećaju kao tihog i povučenog. Jedan njegov prijatelj je američkim medijima ispričao kako je s Faisalom gledao rušenje blizanaca: “Rekao mi je ljutito da su Amerikanci to i zaslužili.” Faisal je oženjen i ima dvoje djece koja žive u Saudijskoj Arabiji.

Obuka u Pakistanu

Ono što se dalo iščitati iz njegovog priznanja i informacija američkih tajnih službi upućivalo je na povezanost s pakistanskom terorističkom ćelijom Tehrik -i- Taliban (TTP).

Krajem prošle godine Faisal je iz Amerike u koju se doselio pet mjeseci ranije odletio u Pakistan. Tamo je proveo neko vrijeme u Waziristanu, u kampu gdje su ga militanti obučili kako proizvesti bombu u kućnoj radinosti. Kad se vratio u Ameriku kontaktirao ga je suradnik ćelije TTP i uplatio mu pet tisuća dolara, odnosno prvi dio plaće za bombaški napad koja je na kraju iznosila oko 12 tisuća dolara. Ostatak novca uplaćen mu je na račun u New Yorku u travnju, a dotada je Shahzad već kupio terenac i sastojke za bombu. Sve je bilo spremno za kaos na Times Squareu. Parkirao ga je kod Sedme Avenije i pješice krenuo sa trga. Čekao je pet minuta da čuje detonaciju, no kako se to nije dogodilo, sjeo je na vlak i pobjegao kući u Connecticut.

Mračne prijetnje

Panikom koju je izazvao na Times Squareu, Shahzad je podsjetio na mračne prijetnje Hakimulaha Mehsuda, jednog od vođa pakistanskih talibana za kojeg su Amerikanci vjerovali da je poginuo. Početkom travnja, 30 dana prije događaja na Times Squareu, Mehsud je putem video snimke poručio da slijede napadi.

- Dolazi trenutak kada će naši sveti ratnici napasti velike gradove SAD-a. Na tim snimkama stajao je pred kartom SAD-a, na kojoj su označene tri eksplozije, a s njim se pojavljuju i dvojica naoružanih i maskiranih muškaraca. Amerikanci su do tada mislili da je ubijen u napadu bespilotnih letjelica u Pakistanu.

Talibanska ćelija kriva i za smrt Benazir Bhutto

Tehrik-i-Taliban militantna je talibanska ćelija koja je u sukobu sa središnjom vlasti. Već dulje je u paktu s al-Qu’aidom s kojom dijeli novac i stručnjake za eksplozive koji obučavaju teroriste. TTP osnovan je negdje u 2002. godin, a članovi ćelije već dulje sudjeluju u brojnim sukobima uz granicu Agfanistana. Prema strukturi, Mehsud se kao vođa naziva Amirom, a njegov zamjenik Hafiz Gul Bahadur se naziva Naib Amirom. TTP je odgovoran za brojne terorističke napade, dok se za neke samo sumnja. U jednom od najpoznatijih za koji TTP nikad nije priznao odgovornost je ubojstvo Benazir Bhutto, prvu ženu premijerku u Pakistanu. Lani su medijima priznali napad na policijsku akademiju u Lahoreu, kao odmazdu za stalna američka bombardiranja u Pakistanu. Mehsud je BBC-u priznao da je organizirao namad na policijsku postaju u Islamabadu u ožujku prošle godine te peterostruko ubojstvo u uredima UN-a u Islamabadu pet mjeseci kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:00