LIJEPA MELITA

LJEPOTICA O KOJOJ SE PRIČA ‘Kako sam postala Miss Universe? Tražili su nekog s nogom 40’

Melita Fabečić (18), članica modne agencije ‘Sandra’ iz Zagreba opisuje svoje manekensko iskustvo u Milanu, te otkriva kako je došla na natjecanja ljepote u čijem hrvatskom izboru je pobijedila

Tipični sam Strijelac, otvorena, iskrena avanturistkinja, ponekad malkice nemarna i rastresena, ali kad je riječ o poslu, uvijek profesionalna

.

Tim se riječima, uz topao osmijeh, opisala 18-godišnja Melita Fabečić, naša tamnokosa i tamnooka ljepotica, ovogodišnja pobjednica Miss Universe Hrvatska. Melita se prije tri tjedna vratila iz Moskve; u ruskoj prijestolnici, naime, održavao se izbor za Miss Universe svijeta. Mlada Zagrepčanka nije se uspjela plasirati u Top 16 - među 86 ljepotica iz cijelog svijeta pobjedu je odnijela Venezuelanka Maria Gabriela Isler s kojom se naša predstavnica jako zbližila - no, i bez okrunjenog uspjeha Meliti će iskustvo s ovog spektakularnog natjecanja ostati u najljepšem sjećanju. Uz nove kontakte, prijateljstva te uspomene sa zanimljivih mjesta, Melita se u Zagreb vratila i s novim poslovnim ponudama. Među ostalim pozivnicama, našla se i ona Donalda Trumpa, američkog milijardera i vlasnika lanca kockarnica i licence za Miss Universe.

“Nijedna djevojka koja je stigla u Moskvu na završno natjecanje nije gubitnica. Sve one su ljepotice i za pobjedu odlučuju nijanse”, nasmijala se Melita.

Cimerice i veliki stan

Zadovoljna je, kaže, jer se na natjecanje zapravo nikad nije ni namjeravala prijaviti. Posao modela, nošenje revija, to da, takve su je stvari itekako zanimale. Od svoje sedamnaeste godine, naime, Melita radi za modnu agenciju “Sandra”. Po završetku srednje ekonomske škole zaputila se u Milano. Ondje je provela dva mjeseca. Iskustvo? Šareno, za mladu, neiskusnu djevojku definitivno šareno. Trebalo se snaći u novoj sredini, na stranom jeziku, u velikom gradu na kojeg cilja baš svaka djevojka koja nešto želi napraviti u modnoj industriji. Smjestili su je u krasan, prostran stan. Dakako, sama ga je platila. Ne odmah, odbili su joj od kasnijih gaža. Mjesečni najam stana koštao je 900 eura. Sama je platila i izradu neophodnog booka i ostale troškove poput svakodnevnog javnog prijevoza, telefona, mobitela..., tako da se u Zagreb vratila bez kune. Cimerice koje su joj se naknadno pridružile u stanu - četiri djevojke iz Litve, Latvije, Bugarske i Paragvaja - bile su ok. Ali, ništa više od toga. Nema tu nekog velikog prijateljstva, kaže Melita, i neke velike srčanosti.

Odrastanje s majkom

“Djevojke su usredotočene na sebe, nabrijane su na posao. Imale su više od 20 godina i nekakvo iskustvo iza sebe. Ja sam za njih bila klinka, vidjela se razlika”, kaže.

U Milanu je dosta radila, castinzi u početku nisu bili bogzna što, no uslijedile su jače revije i snimanja. Snimali su u Torinu, Firenzi, Veneciji, Bologni..., mladoj je Zagrepčanki sve to bilo korisno i zanimljivo.

Melita je odrasla sa samohranom majkom. Otac nikad nije dolazio i zato joj, kaže, i ne fali.

“Sretna sam s majkom, majčinom obitelji i kumovima. Majka mi je, kako ono kažu, bila i otac i majka, sve je uspjela sama. Nikad nismo imali previše, ali nikad ni za što nisam bila zakinuta. Rano sam naučila kuhati, rano sam postala samostalna, pa mi taj Milano i nije tako teško pao”, smije se Melita.

U Hrvatsku se morala vratiti jer joj je istjecala putovnica, trebala je napraviti novu.

“Tada su me nazvali i pitali želim li se pridružiti natjecanju za Miss Universe. Jedna djevojka bila je odustala i trebao je netko uskočiti s brojem noge 39-40. Već su, naime, za tu curu bile uzete cipele Baldinini i Sherri Hill haljina, a ja sam odgovarala veličinom. Poziv me zatekao, sebe inače vidim u svijetu modelinga, ali o natjecanjima nikad nisam razmišljala”, opisuje Melita.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:39