NI MAMIĆ NIJE ZNAO

LOVRENOVI PRIJATELJI OTKRIVAJU PRAVI UZROK SUKOBA S ČAČIĆEM 'Dejan je ženi obećao dva tjedna u lipnju. Imaju problema u braku!'

Branič Liverpoola proteklih tjedana pružao je odlične partije, ali je s jedne strane bivao sve više frustriran navodno zbog privatnih problema, a s druge zbog odnosa Ante Čačića prema njemu. Čini se kako je čekao pogodan trenutak za konačni obračun s izbornikom, kaže odličan poznavatelj situacije oko nogometaša koji je prošloga tjedna izbačen iz nacionalne vrste
 Tomislav Krišto/EPH

Odmah nakon što je u četvrtak 14. travnja kasno navečer na stadionu Anfield Dejan Lovren zabio odlučujući pogodak za pobjedu svoga Liverpoola protiv Borussije iz Dortmunda - koji ih je odveo u polufinale Europske lige a engleske novine proglasile ga jednim od najvažnijih golova u povijesti ‘redsa’ - u Hrvatskoj se, u najboljoj namjeri, s mnogih strana počeo pripremati teren za njegov povratak u hrvatsku reprezentaciju.

- No, od toga izgleda neće biti ništa i to zbog Dejana koji ima nekih obiteljskih problema, a zbog obaveza u Liverpoolu samo u lipnju ima dva slobodna tjedna kada ih može riješiti. S druge strane, EURO u Francuskoj počinje 10. lipnja... - već prije par dana prilično šturo natuknuo je jedan prijatelj Dejana Lovrena. Naime, kako nam je objasnio, u prethodnih 20-ak dana daleko od očiju javnosti odvijala se prava drama unutar naše nogometne reprezentacije: branič Liverpoola očito je kiptio od bijesa na izbornika Antu Čačića nakon što mu ovaj nije dao ni minute u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske 26. ožujka u Budimpešti. Točnije, izbornik je Lovrena poslao na zagrijavanje, a ovaj je nakon 15-20 minuta sjeo na klupu, zbog čega se Čačić silno naljutio.

Sve više frustriran

- Lovren je proteklih tjedana u Liverpoolu pružao odlične partije, ali je s jedne strane bivao sve više frustriran navodno zbog nekih privatnih problema, a s druge zbog odnosa izbornika Čačića prema njemu. Čini se kako je čekao pogodan trenutak za konačni obračun s izbornikom i, izgleda, mislio je kako ga je brzo dočekao - zaključuje odličan poznavatelj situacije oko bivših Dinamovih igrača vezanih uz menadžerske agencije povezane sa Zdravkom Mamićem.

I tako, samo tri dana nakon što je 7. travnja u Dortmundu odlično odigrao prvu četvrtfinalnu utakmicu Europske lige za Liverpool protiv Borussije 1-1 - nakon koje ga je Uefa uvrstila u najbolju momčad igrača u utakmicama Europske lige - Lovren je dao intervju Davoru Olivariju, jedinom hrvatskom sportskom novinaru s kojim komunicira, koji je objavljen 10. travnja u Sportskim novostima, a u kojem je vrlo kritički govorio o Anti Čačiću.

- Meni je rečeno da ću u Budimpešti igrati drugo poluvrijeme. Bio sam spreman ući u igru. Uostalom, izbornik je kazao da će svi dobiti priliku, da svakoga želi vidjeti u obje utakmice. Na kraju nisam dobio priliku. Da si ne lažemo, pao mi je mrak na oči. A, recimo, ušao je Darijo Srna koji je sam rekao Čačiću dva sata prije utakmice da ne može, ali da će biti na klupi. Ne želim ispasti bahat, arogantan ili ne znam što, međutim Čačić mi je rekao da ću dobiti 45 minuta, a onda to nisam dobio na utakmici koja je pripremna. Sad ću vam kazati još jedan podatak. Ćorluka i ja nismo igrali skupa u sustavu s četiri iza. Igrali smo u Osijeku s tri odozada, nismo bili uigrani, što je logično, u onom blatu nismo ni mogli bolje. Ako me želiš uigravati, onda me trebaš odmah uigravati, a ne u zadnje dvije utakmice pred Euro. Pretpostavljam da ćemo igrati s četiri otraga na Euru, pa onda mislim kako logično razmišljam da se to treba uigravati. Kako ću se pokazati u 3-5-2 kad se ne sjećam kad sam to igrao?

Lovrenov tajming s intervjuom kao da je bio savršen za vlastitu destrukciju oko daljnje sudbine u reprezentaciji. Toga dana, 10. travnja, kada je Lovrenov intervju objavljen u Sportskim novostima, u Liverpool je, na njihovu utakmicu protiv Stokea i na dogovoreni sastanak s Lovrenom, došao izbornik Čačić. Time je očito pokazao dobru volju za pokušaj izglađivanja nesuglasica, ali nakon Lovrenova intervjua pomirenje očito više nije bilo moguće.

- Nakon što se Čačić zaletio izjavom o Lovrenu na stranicama SN-a, u tom istom listu Lovren je doveo pod znak pitanja njegov autoritet, što je nedopustivo. Izbornik je zbog atmosfere želio izgladiti stvar, međutim povrijeđeni Lovrenov ego dočekao ga je na nož. Sebičnost milijunaša, kojega ne zanima ni hrvatska reprezentacija, samo vlastiti ego. Dejan Lovren je definitivno pretjerao... - zaključio je sportski novinar godine Tomislav Židak.

- Lovren je to napravio na svoju ruku, za njegov intervju nije znao ni Zdravko Mamić, pročitao ga je tek u novinama. I ostao šokiran. To nije bila koordinirana akcija s njegovom agencijom - kaže nam Lovrenov blizak suradnik i podsjeća kako je čitava obitelj Lovren vezana uz Zdravka Mamića i menadžerske agencije povezane s njime, a svima je poznato kako je i Čačić kao izbornik prvenstveno bio Mamićev izbor.

- Razgovarali smo dosta dugo, a razgovor je protekao u iskrenom, spontanom i otvorenom ozračju - kratko i diplomatski već 10. travnja nakon sastanka s Lovrenom u Liverpoolu izjavio je izbornik Čačić za službenu stranicu HNS-a.

No, već dan poslije, 11. travnja, objavljeno je kako “Dejan Lovren više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju dok je Ante Čačić izbornik”.

- Lovren nije smio polemizirati s izbornikom, preko takve drskosti on ne smije prijeći. Jer kada bi se to dogodilo, afera bi reprezentaciju odvela u anarhiju - mišljenja je Židak.

Takvo mišljenje, iako sa žaljenjem, prevladavalo je u čitavoj hrvatskoj sportskoj javnosti. No, nakon spektakularne druge utakmice u četvrtfinalu Europske lige između Liverpoola i Borussije, u kojoj je baš Lovren svojim pogotkom u sudačkoj nadoknadi za 4-3 donio povijesnu pobjedu navijačima ‘redsa’ i treneru Jürgenu Kloppu, klima prema Lovrenu u Hrvatskoj se naglo počela mijenjati.

- Svakom normalnom jasno je da bi stvarno bilo šteta da se hrvatska reprezentacija odrekne igrača takvog kalibra za predstojeće Europsko prvenstvo u Francuskoj - komentiralo se valjda u svakom kafiću od Vukovara do Dubrovnika.

A, osim toga, što je možda i najvažnije, i velikom bossu hrvatskog nogometa Zdravku Mamiću, logično je, u interesu je da se pomire ‘njegov’ igrač i ‘njegov’ izbornik.

- Izgleda da je čak i u ovom trenutku izglednije da popusti Čačić nego Lovren. Naime, u tijeku cijele ove drame proteklih tjedana, Lovren se već pomirio s time da je izbačen iz reprezentacije i ženi je obećao dva tjedna zajedničkog odmora. Koliko sam upućen, oni proživljavaju manju bračnu krizu i Dejan je Aniti obećao dva romantična tjedna u lipnju, njih dvoje sami, daleko od svih… - ipak podrobnije otkriva izvor blizak Lovrenu.

Prva ljubav Anita

Iako Dejan Lovren ima tek 26 godina - rođen je 5. srpnja 1989. u najhrvatskijem mjestu u BiH, Kraljevoj Sutjesci nedaleko od Zenice - sa svojom suprugom i prvom ljubavi, Anitom Lovren rođenom Sekulić, u vezi je već punih 11 godina. Prohodali su 2005., kada im je bilo 16 godina, a tijekom godina zbog njegove karijere često su se selili, živjeli razdvojeno, on je stalno na treninzima i putovanjima, pa su imali i nekoliko kriza, međusobnih sumnji… Dejan je, naime, od malih nogu bio izrazito koncentriran na nogomet, u čemu je uvijek imao veliku podršku svoje obitelji.

- Dejan je Aniti posvećivao svaki slobodni trenutak, ali je stalno bio u klubu, na treninzima, na putovanjima… Prvi put bili su sami na nekom egzotičnom putovanju tek nakon pet godina veze, početkom 2010., kada ju je na devet dana odveo na Maldive. No takav je život nogometaša, a žena mu se, ako pristaje na takvu vezu, mora prilagoditi - rezonira Dejanov prijatelj.

Najozbiljniju krizu imali su tijekom tri godine koje su živjeli u Lyonu, od 2010. do 2013.

- Povjerenje je bila česta tema naših rasprava - povjerio se tada Dejan, no baš zbog povjerenja - iako on nikada nije slovio kao ženskaroš - tijekom 2011. prekinuli su.

- Njihov prekid trajao je veoma kratko, brzo su se pomirili - nadalje otkriva Dejanov prijatelj.

I kako to obično biva kod mladih parova u dugim vezama, ako se pri prvoj većoj krizi ne razdvoje zauvijek, ubrzo nakon pomirenja uslijedila je - najava prinove. Stoga su, godinu dana prije nego što su planirali, početkom srpnja 2012., studentica Anita Sekulić, koja je tada bila u sedmom mjesecu trudnoće, i Dejan Lovren sklopili građanski brak u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. Napravili su to u potpunoj tajnosti, ne obavijestivši čak ni bliske prijatelje.

Nepunih dva mjeseca poslije, 28. kolovoza 2012., u privatnoj klinici u Lyonu Anita Lovren rodila je djevojčicu Elenu.

Crkveno su se vjenčali, kao što su prvotno i planirali, u lipnju 2013. u crkvi Majke Božje Remetske. Vjenčani kumovi bili su im Lovro Krčar, PR stručnjak koji je Dejanu bio kum i na građanskom vjenčanju godinu prije a s kojim je pokrenuo modni brand Russell Brown, te Ana Ćesić, Anitina dugogodišnja prijateljica. U istoj crkvi uoči Božića 2012. organizirali su krštenje kćeri Elene. Na slavlju u hotelu Westin organizirali su svadbeno slavlje za 300 uzvanika, koje je zabavljao pjevač Joško Jole.

Ostalo je upamćeno kako je večer prije Lovrenova crkvenog vjenčanja hrvatska reprezentacija izgubila utakmicu protiv Škotske.

To ljeto Dejan Lovren potpisao je i za Southampton, te se iz Francuske, gdje nije imao najbolje razdoblje ni s Anitom ni u klubu, s obitelji preselio u Englesku. I odmah mu je krenulo sjajno.

Život u izbjeglištvu

- Do velikih uspjeha nije došao lako. Rođen je pred sam rat, a početkom rata skromna obitelj Lovren, njegov otac Saša, po zanimanju soboslikar, i majka Silva s malim Dejanom izbjegli su u Njemačku, otkriva prijatelj obitelji Lovren, koji se prisjetio i kako je Dejanu ime dala baka Ivanka po nekoć sjajnom crnogorskom nogometašu Dejanu Savićeviću.

- U Münchenu smo proveli sedam godina, tako da sam zapravo imao lijepo djetinjstvo. Bio sam sretan u Njemačkoj, ali jednog su nam dana rekli da se moramo iseliti jer nismo imali ispravne dokumente - govorio je Lovren o svojem izbjegličkom djetinjstvu u Münchenu, pri kraju kojeg se u listopadu 1998., kada je Dejanu bilo devet godina, rodio njegov mlađi brat Davor, danas jedan od predvodnika mlade reprezentacije i druge momčadi Dinama, za kojeg je prije nekoliko mjeseci Liverpool također iskazao interes.

Ime mu je dao brat Dejan zaluđen igrama Davora Šukera, osvajača Zlatne kopačke na tada igranom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Krajem 90-ih sada četveročlana obitelj Lovren preselila se iz Njemačke u Hrvatsku i to, spletom okolnosti, u Karlovac.

- Ponovni početak je bio težak - nova škola, novi prijatelji. Mama je radila za minimalac, a tata nije mogao naći posao. Jedna je zima bila strašna i pamtit ću je cijeli život, ali zajedno smo uspjeli - ispričao je Lovren kojeg su teške izbjegličke godine prilično obilježile, no istodobno cijelu obitelj još više povezali.

- Počeo sam igrati nogomet još u Njemačkoj sa sedam godina i nisam razmišljao o tome da ću postati netko, bila mi je to samo igra. No, oko 13. ili 14. godine sam shvatio da sam dobar i da bih mogao poduzeti nešto. Točnije, razmišljao sam da ako ne budem igrao nogomet, što ću raditi? Nisam volio školu, tako da mi je nogomet bio sudbina. Nisam imao izbora - kazao je Lovren koji je 2004., kada je u Karlovcu krenuo u osmi razred osnovne škole, dobio ponudu Dinama. To je značilo daljnje odricanje obitelji, jer ga je narednih godinu dana iz Karlovca na treninge u Maksimir i natrag, svakodnevno po 100 kilometara, vozio otac Saša.

- Nakon završetka osnovne škole Dejan se sam preselio u Zagreb, živio je u maloj sobi u internatu s još petoricom klinaca, sjeća se njegov prijatelj.

- Već sa 16 godina počeo sam trenirati s prvom momčadi Dinama, bilo je čudesno. Sa 17 sam otišao na posudbu u Inter iz Zaprešića i nakon dvije godine bio sam spreman za Dinamo - prisjetio se Lovren kojega je te dvije godine u Interu trenirao današnji izbornik Ante Čačić, pa se mnogi danas pitaju ne vuku li se korijeni njihova aktualnog sukoba možda još iz toga vremena.

Najslabije plaćen

Kako bilo, Dejan Lovren u ljeto 2008. priključen je prvoj momčadi Dinama za koju je igrao do siječnja 2010. kada je sa 20 godina, u transferu teškom čak 9,5 milijuna eura, prešao u francuskog prvoligaša Lyon s kojim je potpisao ugovor na 4,5 godine. U Francuskoj je, ne baš s previše uspjeha, igrao tri godine, a u lipnju 2013. potpisao je četverogodišnji ugovor sa Southamptonom, da bi u srpnju 2014. potpisao i četverogodišnji ugovor s Liverpoolom. U Liverpoolu je jedaqn od slabije plaćenih igrača, iako mu su mu primanja za hrvatske prilike astrononmska: tjedno 65.000 funti, što je oko 81.000 eura ili 613.000 kuna.

Za mladu hrvatsku nogometnu reprezentaciju igrao je u svim dobnim uzrastima, a u A-reprezentaciju 2009. pozvao ga je izbornik Slaven Bilić. Nakon nagih paparazzo fotografija nekolicine naših reprezentativaca s bazena u Brazilu tijekom Svjetskog prvenstva, ‘kralj tetovaža’ Dejan Lovren postao je ljubimac mnogih žena koje su ga proglasile ‘vlasnikom najljepše guze među nogometašima’.

Godinu dana poslije, 21. lipnja 2015., njegova Anita u Zagrebu je rodila i drugo dijete, sina Josipa, koji je ime dobio po Dejanovom djedu.

- Supruga Anita i djeca su mi najveća potpora te s njima najlakše prebrodim teške trenutke. Naravno, mama Silva, tata Saša i brat Davor uvijek su uz mene i njihove savjete prihvaćam jer me oni najbolje poznaju. Kada čovjek ima zdravu i sretnu obitelj, ima sve. To je jednostavno tako - kazao je nedavno Lovren, a čak ni bliski prijatelji i suradnici ne znaju što je poljuljalo njegovu privatnu idilu zbog čega, izgleda, hrvatska reprezentacija gubi sjajnog braniča za predstojeće Europsko prvenstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:35